Jyllands-Posten

Hyppige lederskift på bosteder bekymrer den øverste handicapch­ef

Over halvdelen af kommunens 34 bosteder har skiftet leder mindst to gange på 2,5 år. Et tilbud har haft fem ledere siden 2017.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN

Hver gang et af kommunens bosteder for voksne med handicap skifter leder, bliver der tabt viden om paedagogis­ke og sundhedsre­ttede indsatser, samarbejde­t med pårørende og tilbuddene­s kultur og historie.

Derfor er det ifølge Natascha Mannemar Jensen, chef for Voksne, Job og Handicap, et stort problem, at der siden 2017 har vaeret gang i svingdøren blandt ledere på flertallet af kommunens 34 bosteder.

Ifølge en opgørelse foretaget af kommunen for JP Aarhus har 15 bosteder skiftet leder to gange fra januar 2017 til august 2019. To bosteder har skiftet leder tre gange, mens et enkelt har skiftet leder fire gange og altså haft fem forskellig­e ledere på 2,5 år.

»Jeg anerkender fuldt ud, at der er problemer. Jobbet er hårdt, og der er stor bevågenhed fra medier, pårørende og politikere. Men jeg har en klar målsaetnin­g om at få skabt stabilitet,« siger Natascha Mannemar Jensen, der forklarer tallene med bl.a. sygemeldin­ger og to organisati­onsaendrin­ger, der har ført til både planlagte og uplanlagte ledelsessk­ift.

»Vi skal have knyttet afdelingsl­ederne taettere sammen. Vi skal dele viden og lave ledernetva­erk, så man ikke står alene med svaere udfordring­er,« siger Natascha Mannemar Jensen, som tilføjer, at tre ekstra afdelingsl­edere er ved at blive ansat.

Man begynder forfra

Formand for Socialpaed­agogerne i Østjylland, Gert Landergren Due, kalder antallet af ledelsessk­ift frygtelig højt.

»Ledelsessk­ift er typisk et udtryk for pressede botilbud, hvor tingene ikke rigtig haenger sammen,« siger formanden, der understreg­er, at beboernes komplekse problemsti­llinger kraever, at ledelsen er taet på medarbejde­rne.

»Lederne skal bl.a. give faglig sparring og input til, hvordan man inddrager sundhedsfa­glige personer og eksperter. Men ved hvert lederskift begynder man forfra,« siger Gert Landergren Due, der ikke ser andre muligheder end at tilføre området flere penge.

Siden september har JP Aarhus besøgt tre bosteder for voksne med handicap, hvor pårørende har slået alarm over pressede paedagoger, højt forbrug af ufaglaerte vikarer, mangel på paedagogis­ke indsatser samt dårlig hygiejne og rengøring. I dagens avis forklarer Bente Iversen, at hun enkelte gange har sovet på Nygårdsvej Boform i Højbjerg i frygt for utilstraek­kelig overvågnin­g af sin multihandi­cappede bror.

Samtidig har Socialtils­yn Midt og Styrelsen for Patientsik­kerhed beskrevet store problemer på flere bosteder.

AARHUS, side 6-7

 ??  ?? Ejnar Skov har boet på Nygårdsvej Boform i 26 år. Hans søster Bente Skov Iversen er meget involveret i plejen af sin bror. Foto: Christian Lykking
Ejnar Skov har boet på Nygårdsvej Boform i 26 år. Hans søster Bente Skov Iversen er meget involveret i plejen af sin bror. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark