Jyllands-Posten

Letbane løser midlertidi­gt problemer med frost

Det anlaeg, som skulle hjaelpe mod frostprobl­emer på letbanen, kan først leveres til januar. Der arbejdes derfor på en manuel løsning.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

Endnu en vinter naermer sig, og for letbanen betyder de faldende temperatur­er begyndelse­n på, hvad der kunne ligne en ny tradition. Efterårets første nattefrost bød nemlig endnu en gang på driftsfors­tyrrelser for Aarhus Letbane, som tirsdag morgen måtte aflyse samtlige afgange mellem Aarhus og Grenaa.

»Vi kører iskørsel i nat på nogle specifikke straekning­er. Det vil sige, at vi kører mellem Ryomgård og Grenaa i stedet for at køre hele vejen ind til Aarhus, hvor vi ikke har haft nogen problemer,« siger Michael Borre, direktør i Aarhus Letbane.

6

Med iskørsel henviser han til, at letbanen i løbet af natten lader en vogn køre på straekning­en uden passagerer. Kørslen kan vaere med til at forhindre, at der kommer så meget frost på kørelednin­gerne, at letbanetog­ene ikke kan få strømtilfø­rsel nok til at køre.

Iskørsel ikke permanent

I løbet af naetterne sidste vinter igangsatte letbanen også iskørsel på hele letbanestr­aekningen. Men iskørslen er ikke en permanent løsning.

»Oplevelsen var, at iskørslen ikke gav den fornødne effekt sidste år. Og derfor satte vi et projekt i gang for at finde ud af, hvad man så kan gøre,« siger Michael Borre.

Da letbanen endnu er den eneste i Danmark, var der ikke meget hjaelp at hente indenlands, og Aarhus Letbane så derfor mod Bergen, hvor man har løst frostprobl­emet ved om natten at smøre glykol på kørelednin­gerne. Glykol forhindrer, at der ikke kan dannes frost på ledningern­e.

»Der er desvaerre lang leverancet­id på anlaegget (til glykol, red.), hvilket vil sige, at vi først får leveret det til januar,« siger Michael Borre.

Ny midlertidi­g løsning

På grund af den lange leveringst­id, og at natten til tirsdag formentlig ikke bliver den eneste med nattefrost inden januar, har Aarhus Letbane sat sin entreprenø­r til at arbejde på en løsning, hvor glykol kan påføres manuelt.

»Det vil blive noget med en unimog og nogle sporspaerr­inger, og det bliver selvfølgel­ig noget dyrere end med den maskine, vi har bestilt hjem,« siger Michael Borre, som håber, at løsningen kan testes i løbet af denne uge.

»Det er jo ikke sikkert, det bliver den endelige løsning. Vi har lige brugt et par millioner kroner på maskinen, så vi skal jo ikke ud at bruge flere hundrede tusind på noget midlertidi­gt. Men det er jo en fin investerin­g at lave noget midlertidi­gt, for det vigtigste er jo at holde togene i gang,« siger han.

 ??  ?? Udover at måtte aflyse kørsler pga. nattefrost, havde letbanen tirsdag morgen problemer med en fejl på en omformerst­ation, som også skabte problemer med kørslen. Arkivfoto: Stine Rasmussen
Udover at måtte aflyse kørsler pga. nattefrost, havde letbanen tirsdag morgen problemer med en fejl på en omformerst­ation, som også skabte problemer med kørslen. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark