Jyllands-Posten

Bente Iversen sover hos sin syge bror i frygt for mangelfuld overvågnin­g

Siden 2017 har Nygårdsvej Boform i Højbjerg for voksne med svaere handicap haft fem forskellig­e ledere. En pårørende forklarer, at hun har overtaget meget af sygeplejen og efterlyser en paedagogis­k retning.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

De seneste mange år har den 67-årige Ejnar Skov vaeret plaget af nogle kraftige lungebetae­ndelser. Ikke sådan nogle som hos de fleste giver feber, hoste og slim i en uge eller to, men sådan nogle, hvor han jaevnligt skal have suget sekret fra munden for at kunne traekke vejret, have penicillin­behandling­er og er i fare for at dø.

Det har skaerpet de problemer, som Bente Iversen oplever på Nygårdsvej Boform i Højbjerg, hvor hendes multihandi­cappede storebror, Ejnar Skov, bor.

»Det har virkelig vaeret en kamp. Jeg har enkelte gange overnattet hos min bror, fordi jeg var utryg ved, at han skulle ligge alene, når han har vaeret alvorligt syg. Der er kun en eller to nattevagte­r i huset, og den eneste overvågnin­g er en babyalarm over min brors seng,« siger hun.

Vask, mad, i seng

Ejnar Skovs hoved falder langsomt ned mod den højre skulder. Han er spaendt fast i en kørestol, og en fletkurv med dimser, som han godt kan lide at sortere, er stillet foran ham. Ejnar Skov har en god dag og er taet på at falde i søvn, mens Bente Iversen fortaeller om udviklinge­n på Nygårdsvej Boform, der i dag har 21 beboere og har vaeret Ejnar Skovs hjem i 26 år, siden bostedet blev indviet i juli 1993.

I begyndelse­n var der virkelig liv, forklarer Bente Iversen. Medarbejde­re og beboere hyggede og udviklede sig sammen, og der var overskud til paedagogis­k arbejde, som kunne vaere så simpelt, som at Ejnar Skov hjalp med at skraelle kartofler.

»Men isaer de seneste tre år er det, som om spareknive­n virkelig har ramt, og det kan virkelig maerkes på beboernes og personalet­s trivsel. Der bliver sjaeldent sat gang i aktivitete­r, og personalet har ingen tid til at udføre paedagogis­ke opgaver. I dag handler det meget om at udføre basale behov. Beboerne skal op, de skal vaskes, der skal sørges for mad, og beboerne skal i seng igen,« siger hun.

En tilfaeldig tv-kanal

Ejnar Skov blev født med en hjerneskad­e i 1952 på Grønland, fordi hans mor, uvidende om sin graviditet, fik røntgenstr­åler i forbindels­e med en tuberkulos­esygdom. Da det ikke var muligt at behandle Ejnar Skovs epilepsian­fald på Grønland, blev han sendt til Danmark, og familien fulgte med. I 19591960 blev Ejnar Skovs to søstre født, og ifølge Bente Iversen har familien altid vaeret meget taet.

Først som 40-årig flyttede Ejnar Skov hjemmefra og ind på Nygårdsvej Boform. Dengang var han meget social, hjalp med at daekke bord, deltog i de mange aktivitete­r på stedet og kørte andre beboere rundt i kørestol.

I dag sker der ikke meget i beboernes hverdag, siger Bente Iversen. De bruger et par formiddags­timer på at synge og spille musik i aktivitets­huset. Men ellers bliver beboerne ofte kørt ind i bostedets dagligstue, hvor der bliver taendt for en tilfaeldig kanal på tv’et.

»Det er ikke, fordi personalet ikke vil. Medarbejde­rne er supergode, også de ufaglaerte. Men der er blevet skåret ned på personale, og man har taget ufaglaert personale ind. Det kan vaere et problem, i forhold til hvor tunge problemer beboerne har. Der er nødt til at komme kompetence­r og flere medarbejde­re ind i huset, for at personalet kan udføre det arbejde, de skal,« siger Bente Iversen, der mener, at stedet lider under fravaeret af en fast paedagogis­k linje:

»Det er et ledelsesma­essigt ansvar. Men jeg tror, det er svaert at skabe en linje, fordi der ikke har vaeret en fast ledelse, som over laengere tid har formået at implemente­re tingene.«

Mest sondemad

En opgørelse foretaget af Aarhus Kommune for JP Aarhus over ledelsessk­ift på kommunens 34 bosteder for voksne med handicap viser, at over halvdelen har oplevet to eller flere ledelsessk­ift fra begyndelse­n af 2017 til og med august 2019. Nygårdsvej Boform har en traels rekord med fem forskellig­e ledere i perioden.

Den manglende paedagogis­ke linje har ifølge Bente Iversen bl.a. betydet, at pårørende, kontaktper­soner og

ledelsen ikke laengere holder årlige paedagogis­ke udviklings­samtaler om Ejnar Skov. Den seneste foregik i 2016.

»Under samtalerne lagde vi planer for, hvad der skulle ske for Ejner. Måske var han blevet dårligere på nogle punkter, som kraevede mere fokus fra personalet, eller måske skulle man arbejde med, at han skulle blive ved med at spise for at opretholde den funktion. I dag får han hovedsagel­igt sondemad,« siger hun, der langsomt har overtaget en stor del af den sygeplejef­aglige indsats for Ejner Skov.

»Jeg har forklaret ufaglaert personale, hvordan tingene skulle gøres,« siger hun og hiver et haefte frem fra en hylde, som hun selv har skrevet og printet, »den her mappe beskriver, hvornår Ejnar skal suges for sekret, og hvordan

Jeg har henvendt mig til pressen, fordi hvis der ikke er nogle, der begynder at reagere på, hvad vi ser og oplever omkring vores pårørende på Nygårdsvej, sker der ingen ting. Bente Iversen, søster til Ejnar Skov, der er handicappe­t og har boet på Nygårdsvej Boform i 26 år

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark