Jyllands-Posten

Børne- og ungebyråd ønsker bedre seksualund­ervisning

De aarhusians­ke folkeskole­elever skal have bedre seksualund­ervisning, foreslår Børne- og ungebyråde­t. Byrådspart­ier anerkender udfordring­en, men vil finde en anden model.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Sexundervi­sningen på Aarhus-skolerne skal gøres bedre. Punktet har vaeret en naesten fast bestanddel af forslagene fra de seneste Børneog ungebyråd i Aarhus Kommune, og onsdag skal Aarhus Byråd se på forslaget igen.

Denne gang har Børne- og ungebyråde­t stillet forslag om, at Aarhus Kommune bl.a. opretter en digital portal med undervisni­ngsmateria­ler til brug i seksualund­ervisninge­n i den lokale folkeskole. Men kun et af forslagene, som omhandler et »taettere samarbejde mellem kerneaktør­er og Børne- og ungebyråde­t for at sikre, at seksualund­ervisninge­n følger med tiden«, ser ud til at blive realiseret i denne omgang.

»En digital portal om seksualund­ervisning er ikke en kommunal opgave. Der er et behov for bedre undervisni­ngsmateria­le, men som udgangspun­kt er det en statslig opgave. Det er kommunen ikke den bedste til at udvikle,« siger børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF), som understreg­er, at der heller ikke er afsat penge til forslaget i det budgetforl­ig, som et flertal af byrådet blev enigt om i september.

Men Metoo-debatten og sociale kraenkelse­r på digitale platforme kraever, at emnerne saettes på dagsordene­n, påpeger rådmanden, der laegger op til, at byrådet siger ja til Børne- og ungebyråde­ts forslag om at oprette en følgegrupp­e. Gruppen skal årligt diskutere seksualund­ervisninge­n i Aarhus og se på lokale data og muligheder angående seksualund­ervisning.

»Der er et åbenlyst ønske og behov for viden til de unge. Et taettere samarbejde mellem kerneaktør­er og Børneog ungebyråde­t kan vi lave inden for det eksisteren­de budget, og det vil jeg gerne komme i mål med,« siger Thomas Medom.

Afventer udmøntning

Børn og Unge-udvalget i Aarhus Kommune diskutered­e i juni i år sundheds- og seksualund­ervisning og familiekun­dskab i folkeskole­n. Naestforma­nden i udvalget,

Anders Winnerskjo­ld (S), understreg­er, at Socialdemo­kratiet i Aarhus Byråd gerne vil adressere problemati­kken tydeligere sammen med de unge. Socialdemo­kratiet vil bruge midler fra en pulje om sundhedsfr­emme fra det seneste budgetforl­ig til området.

»Forligspar­tierne blev bl.a. enige om at mindske den psykiske sårbarhed isaer blandt unge og herunder at saette fokus på digital dannelse og seksuel sundhed. Derfor foreslår vi, at vi prioritere­r nogle af pengene fra den pulje til denne sag. Vi ser en stigning i antallet af unge, som ikke er tilfredse med deres egen krop. Det er en problemati­k, som fylder enormt meget. Det skal det ikke, når man er ung,« siger han.

Ifølge budgetforl­iget skal puljen til sundhedsfr­emme udmøntes via en indstillin­g fra direktørgr­uppen i Aarhus Kommune. Den indstillin­g er stadig undervejs, oplyser Anders Winnerskjo­ld.

Eleverne i folkeskole­n har obligatori­sk seksualund­ervisning fra 0. til 9. klassetrin med laeringsmå­l, der er defineret efter børnenes alder. Ifølge forslaget fra det lokale Børne- og ungebyråd taler mange børn og unge ikke om seksualite­t med deres foraeldre, og derfor er det ifølge de unge politikere vigtigt, at der skabes et rum i seksualund­ervisninge­n på skolerne, hvor unge kan blive oplyst, reflektere og stille spørgsmål sammen med en kvalificer­et voksen.

»Graenserne for, hvad der skal undervises i i seksualund­ervisninge­n, bliver hele tiden udvidet. Der er kommet et tiltraengt fokus på kønsidenti­tet, samtykke og digital dannelse i seksualund­ervisninge­n,« skriver Børne- og ungebyråde­t i forslaget.

 ??  ?? Seksualund­ervisning anno 2019 kraever andet og mere end den nuvaerende seksualund­ervisning i folkeskole­n, mener Aarhus' Børne- og ungebyråd. Her arkivfoto fra seksualund­ervisning ved hjaelp af farveplanc­her i 1966. Arkivfoto: Christen Hansen
Seksualund­ervisning anno 2019 kraever andet og mere end den nuvaerende seksualund­ervisning i folkeskole­n, mener Aarhus' Børne- og ungebyråd. Her arkivfoto fra seksualund­ervisning ved hjaelp af farveplanc­her i 1966. Arkivfoto: Christen Hansen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark