Jyllands-Posten

App skal ruste borgere mod digital svindel

Østjylland­s Politi og Aarhus Kommune er gået sammen om at anbefale borgerne i Aarhus at downloade en ny app, der skal styrke det digitale selvforsva­r.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

Appen Mit Digitale Selvforsva­r er udviklet af Forbrugerr­ådet Taenk og Trygfonden. I forbindels­e med projektet Tryg i Aarhus, der er et samarbejde mellem Østjylland­s Politi og Aarhus Kommune, opfordrer de nu borgerne til at downloade appen.

»Med Mit Digitale Selvforsva­r bliver man rustet til en tryggere digital hverdag med gode råd til at undgå digital svindel og advarsler om f.eks. falske e-mails, fupkonkurr­encer og svindelsms’er. Men man kan også medvirke til at advare andre om fup- og svindelfor­søg via appens tipfunktio­n. Det er der allerede rigtigt mange, der gør, og det er praecis den form for faellesska­bs- og netvaerksr­edskaber, vi gerne vil bruge til at styrke Tryg i Aarhus-strategien,« siger Gert Bisgaard, vicepoliti­inspektør hos Østjylland­s Politi, i en pressemedd­elelse.

Hos Forbrugerr­ådet Taenk fortaeller projektche­f for Mit Digitale Selvforsva­r, Ulla Malling, at en af fordelene ved appen er, at man har samlet oplysninge­r om digital svindel på en platform. På appen kan der også findes konkrete råd til, hvad man skal gøre, hvis man bliver ramt af digital svindel.

»Du skal ikke bruge tid på at besøge flere forskellig­e hjemmeside­r. Her har du en mulighed for at følge med i appen, og du får notifikati­oner om, at der er svindel i omløb,« fortaeller Ulla Malling.

Dele oplysninge­r

Appen er baseret på, at dens brugere selv indrapport­erer forskellig­e tips og oplevelser, som de andre brugere så kan bruge til at ruste sig imod svindel. Det er ikke kun privatpers­oner, der benytter appen, men også myndighede­r, virksomhed­er og ngo’er.

Hertil fortaeller Ulla Malling, at virksomhed­erne på den måde selv har mulighed for at dele oplysninge­r om eventuel svindel i deres navn, hvis de skulle blive opmaerksom­me på det.

»Vi har omkring 30 virksomhed­er og organisati­oner tilknyttet appen lige nu, som også bidrager med det, de oplever. Hvis Nets eksempelvi­s oplever, at der bliver sendt noget ud i deres navn, laegger de en advarsel op i appen,« siger Ulla Malling.

Udover at appen kan vaere en direkte hjaelp til at holde øje med digital svindel, vil den også minde brugerne om den øgede maengde svindel, som foregår på internette­t, og på den måde hjaelpe borgerne med at vaere mere opmaerksom­me fremover.

»Du bliver også hele tiden mindet om, at du skal vaere opmaerksom, fordi der er svindel i omløb. Så vi tror også, det kan øge bevidsthed­en om, at der jo, desvaerre, er mere og mere svindel på internette­t,« siger hun.

Appen er gratis og kan hentes både på App Store og Google Play.

 ??  ?? Appen Mit Digitale Selvforsva­r blev udviklet i 2017. Foto: Forbrugerr­ådet Taenk
Appen Mit Digitale Selvforsva­r blev udviklet i 2017. Foto: Forbrugerr­ådet Taenk

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark