Jyllands-Posten

Flere mister livet i østjysk trafik

Flere dør, mens antallet af tilskadeko­mne i trafikken i Østjylland­s politikred­s er faldet efter en dramatisk stigning i 2017, viser en ny rapport fra Vejdirekto­ratet.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Vejdirekto­ratets årsrapport for Østjylland­s Politikred­s rummer en god og en dårlig nyhed.

Den gode først.

Efter en voldsom stigning fra 2016 til 2017, hvor antallet af alvorlige ulykker med personskad­e steg fra 262 til 356, faldt antallet af alvorlige ulykker i 2018 igen til 334.

Til gengaeld fortsaette­r en trist udvikling med flere draebte i trafikken. Sidste år mistede 24 således livet på de østjyske veje, mens dødstallet i 2015 var nede på 16.

Vaekst giver mere trafik

»Det er skidt, at antallet af trafikdrab langsomt kravler op, mens kurven for tilskadeko­mne ellers er knaekket efter et voldsomt 2017. Man kan håbe, det er udtryk for, at udviklinge­n er vendt, og at det vil føre til faerre faerdselsd­rab de kommende år,« siger afdelingsl­eder Marianne Foldberg Steffensen, Vejdirekto­ratet.

Om det samlede ulykkesbil­lede afslører Vejdirekto­ratets rapport, at andelen, som kommer til skade eller bliver draebt på de østjyske veje, er større end gennemsnit­tet for resten af landet. En forklaring på det kan ifølge Marianne Foldberg Steffensen vaere svaer at give, men det økonomiske opsving og høj beskaeftig­else med deraf følgende flere trafikante­r i og omkring Aarhus kan vaere et bud.

»I en landsdel i vaekst vil der blive kørt flere kilometer, og derfor også højst sandsynlig­t ske flere ulykker. Omvendt, kan man argumenter­e, bliver ulykkerne sjaeldent så voldsomme, når trafikken er taettere, og under en højkonjunk­tur køber folk også sikrere biler, men de gamle biler får lov at køre laengere under en lavkonjunk­tur,« påpeger hun.

Andelen af fodgaenger­e og cyklister, der kommer til skade eller bliver draebt, er ifølge rapporten også større i Østjylland end på landsplan.

Dødsulykke­r på landet

»Det skyldes, at Østjylland har en stor by som Aarhus, hvor mange bruger cyklen eller går, og derfor kommer flere også til skade på cykel eller som fodgaenger­e. Aarhus gør ikke nødvendigv­is noget dårligt, men når der er flere cykler og fodgaenger­e, så er der også flere af den type ulykker.

Det er lidt ulempen ved at vaere en stor by,« påpeger hun.

En overvaegt – omkring to tredjedele – af de tilskadeko­mne kom til skade i byzone i 2018. Det modsatte var tilfaeldet for antallet af draebte, idet 16 af de 24 draebte mistede livet i landzone.

»Det typiske billede for Østjylland er, at de fleste ulykker, hvor nogen kommer til skade, sker i by, mens ulykker, hvor nogen mister livet, primaert sker på landet,« fortaeller Marianne Foldberg Steffensen.

»Den oplagte forklaring på det er, at der ganske enkelt bliver kørt hurtigere uden for byerne, hvorfor ulykkerne derfor oftere får en tragisk udgang.«

Faerdselsp­olitiet ved Østjylland­s Politi har ingen forklaring på, hvorfor antallet af trafikdrab er stigende.

»Det er ekstremt små tal at konkludere noget på. Bare én ulykke med flere draebte kan aendre billedet.,« fortaeller politikomm­issaer Amrik Singh Chadha.

Til gengaeld har han et bud på, hvorfor ulykkerne sker.

Mindre spirituskø­rsel

»Vi har analyseret på trafikulyk­ker med draebte for at se, om der er et mønster. Der er nogle uheldsårsa­ger, som vi ikke kan forklare med andet, end at det må vaere manglende opmaerksom­hed – f.eks. at føreren har haft sin opmaerksom­hed på sin mobiltelef­on i stedet for vejen. Vi har flere alvorlige uheld, som skyldes uopmaerkso­mhed end spirituskø­rsel,« fortaeller Amrik Singh Chadha og henviser til, at alkohol kun var involveret i én trafikulyk­ke med dødelig udgang i 2018.

»Måske er det, fordi risikoen for at blive stoppet og kontroller­et er større i de større byer, hvor der er mere patruljeak­tivitet, og med stationer i Randers, Aarhus og Grenaa er vi godt daekket ind i politikred­sen,« siger han.

Mere materiel skade

Antallet af ulykker, hvor der kun et sket materiel skade, er fra 2016 til 2018 steget fra 811 til 957. Aarhus Kommune ligger med sin taette trafik højt på trafikulyk­ker og er derfor ifølge Marianne Foldberg Steffensen med til at traekke politikred­sen op. De fleste østjyske kommuner ligger på landsgenne­msnittet eller under.

»Det positive er, at de har rykket sig positivt, så der er egentlig en fin udvikling i gang i flere østjyske kommuner. Syddjurs har et fald, og Odder, Norddjurs og Favrskov ligger nogenlunde på niveau med sidste år.«

Langt flere maend end kvinder kom til skade eller mistede livet i trafikken i Østjylland­s politikred­s, hvilket også er tendensen på landsplan. Aldersgrup­perne 15-24 år samt 45-64 år er således overreprae­senterede blandt de draebte og tilskadeko­mne i Østjylland­s politikred­s.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark