Jyllands-Posten

Fra verdens lykkeligst­e til verdens venligste

- MADS SEVERINSEN Partner, Culture Works jpaarhus@jp.dk

Aarhus er smilets by i de besøgendes øjne, men smiler vi også i fremtiden, når byen vokser?

For lidt over en uge siden var min kaereste og jeg på et loppemarke­d i bydelen Sisli i Istanbul. Efter at have frekventer­et de taetpakked­e boder og pruttet om priserne på alt fra analogkame­raer til håndmalet porcelaen forelskede vi os i synet af fire aeldre kvinder i farverige forklaeder og duften af det fladbrød, de tilberedte på flade grillpande­r.

Brødvarian­ten hedder ”gözleme”, men her sluttede vores tyrkiske ordforråd på brødfronte­n også. Altså laenge før vi havde haft mulighed for at praecisere typen af fyld over for de udelukkend­e tyrkisk talende og brødbagend­e kvinder. En velkendt situation, som de fleste laesere vil kunne relatere til, og som normalt løses med fagter, pegefingre og gebrokkent fremmedspr­og.

Men den her søndag trådte en tyrkisk kvinde til, allerede da vi stod i køen. Hun tilbød at bestille for os. Efterfølge­nde havde hun et halvt øje på vores ordre i de ca. 10 minutters ventetid, der var. Og da brødet blev serveret, forlod hun os med smil og forsikring­en om, at vi nu skulle saette taenderne i Istanbuls med afstand bedste gözleme.

Som mange andre elsker jeg at rejse, fordi jeg får min daglige tilvaerels­e sat i perspektiv. Det er i mødet med lokale, som denne venlige tyrkiske kvinde, at jeg bliver klogere på min egen fremtraede­n som selv samme. Hvordan jeg agerer, når det er mig, der spiller birollen som den lokale i en rejsendes beretning. Og denne søndag midt i Istanbul slog det mig, at vi som by mangler en turismevis­ion, der handler om andet end at smage på lokale råvarer, besøge museer og gå på opdagelse i oplandets smukke natur.

Turisme er både et spaendende og økonomisk vigtigt område. Den seneste omfattende interessan­t bliver det, når man dykker ned i de udenlandsk­e gaesters årsager til at besøge Danmark. Her ligger både ”lokal stemning” og ”en venlig befolkning” højere på listen end ”attraktion­er”, ”historie” og ”kultur”.

Det er gode nyheder for Aarhus, fordi vi kommer alligevel aldrig til at kunne konkurrere med København om turisterne­s gunst på den spillebane, hvor der dystes i historiske bygninger og attraktion­er. Så hvorfor ikke gå benhårdt efter at differenti­ere gennem det element, som både fylder og betyder mest i bybilledet, nemlig borgerne?

Lad os skabe en debat om, hvordan fremtidens aarhusiane­r skal tage sig ud i mødet med medborgere, indlandske og udenlandsk­e gaester. Hvilke vaerdier skal vi repraesent­ere, og hvordan skal vi agere? Og på baggrund af den debat laegge en strategi, der kan opfylde målene. Lad os flytte os fra at vaere verdens lykkeligst­e til verdens venligste. Overvej lige den titel og den PRvaerdi, det ville give til byen. Smilets by med verdens venligste indbyggere.

Det kan virke som et indgreb i den privatsfae­re, vi danskere vaegter så højt. Tilkommer det er mig, kommunen og andre medborgere at fortaelle dig, hvordan du skal agere i mødet med fremmede?

Men tør vi ikke tage hånd om processen og selv diktere vores fremtidige omdømme som borgere, gør omverdenen det for os. Prognoser peger på, at vi er mere end 450.000 indbyggere i Aarhus i år 2040, og at vi bevaeger os mod at blive en internatio­nal by. Men lad os sørge for, at vi stadig er den smilende by. Den by, du besøger og forelsker dig i, fordi folk er så skide venlige.

Personligt begynder jeg med at bestille en dansk hotdog til den naeste turist, jeg ser på loppemarke­d på Ingerselv Boulevard.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark