Jyllands-Posten

Flere vaelger at blive vaccineret mod influenza

- NATASJA THRANE VIUM RASMUSSEN natasja.t.v.rasmussen@jp.dk

Vinteren banker på, og alle dens følgesvend­e vil gerne med ind, blandt andet influenzae­n.

Derfor er det fra fredag muligt for alle aeldre på 65 år og derover samt personer med kroniske sygdomme, svaer overvaegt og gravide i 2. eller 3. trimester, at få en gratis influenzav­accination. Sundhedsst­yrelsen anbefaler disse grupper at få vaccinatio­nen.

Ifølge Statens Serum Institut benytter flere sig af denne mulighed.

I 2015/16 blev 44 pct. af de +65-årige vaccineret. Den andel var steget til 52 pct. i 2018/19.

»For de fleste er influenza forholdsvi­s fredelig, men hvis man tilhører en af de grupper, vi anbefaler bliver vaccineret, er det, fordi man er i saerlig risiko for at få et alvorligt sygdomsfor­løb, som for nogle endda kan vaere livstruend­e,« forklarer Miriam Colstrup Sommer, laege i Sundhedsst­yrelsen.

Ser man på de andre grupper, er andelen, der vaelger at blive vaccineret, også steget.

For Henny Nielsen fra Thisted ligger influenzav­accination­en hvert år som en fast aftale i hendes kalender – og det har den gjort de seneste 14 år.

»Jeg har egentlig altid følt mig sund og rask, men for en sikkerheds skyld bliver jeg alligevel vaccineret – og faktisk har jeg ikke vaeret syg siden, jeg fik den første gang,« fortaeller hun.

Statens Serum Institut anslår, at op mod 2.000 personer i Danmark hvert år dør som følge af komplikati­oner fra influenza. Vaccinatio­nen beskytter mod influenza i 612 måneder. Man skal derfor vaccineres en gang om året.

Det er også muligt at blive vaccineret, selv om man ikke er i risikogrup­perne. Så koster en vaccinatio­n 200 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark