Jyllands-Posten

Duel i Oksbøl: Soldater og jaegere vil skyde med skarpt i samme skov

Aftalen om udvidelse af Oksbøl øvelsester­raen er uklar. I sidste øjeblik måtte forsvaret aendre planer for ikke at kollidere med Naturstyre­lsens kronvildtj­agt i Vejers.

- JESPER KONGSTAD JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Efter flere klager fra sommerhuse­jere, som har oplevet store ødelaeggel­ser af naturen, efter at 2.000 soldater fra forsvarets første brigade rykkede ind på de nye øvelsesare­aler omkring Oksbøl, svarer brigadegen­eral Henrik Lyhne igen:

»Ja, vejene blev opkørte, og vi er i gang med at rydde op. Men det er ikke et frilandsmu­seum. Og det kan ikke komme som en overraskel­se, at her er militaer aktivitet. Jeg kunne godt savne en forståelse for, at det her gør vi for fred og stabilitet, så man netop kan gå i tøfler på terrassen eller samle svampe,« siger han.

Henrik Lyhne understreg­er, at hvis der bliver meldt om skader eller problemer, vil der bliver ryddet op.

Første brigade gennemført­e i begyndelse­n af oktober sin første store øvelse, Brave Lion, på det terraen, som forsvaret har fået udvidet adgang til, efter at der er indgået en aftale med Skov- og Naturstyre­lsen om at bruge deres arealer. 2.000 mand var i aktion, og det gik bl.a. hårdt ud over Skelvejen ved Houstrup, hvor Erling Kolding-Jacobsen har sommerhus. Vejen blev kørt op af de tunge militaere køretøjer, så der er dannet dybe grøfter.

»Det har vaeret en øjenåbner. De kører lige nøjagtig, hvor det passer dem. Naeste øvelse bliver med 4.000 mand og dobbelt så mange køretøjer. Jeg frygter, at det går ud over turismen,« siger Erling Kolding-Jacobsen fra grundejerf­oreningen Frydenlund.

Opkørte veje

Det offentlige stykke af Skelvejen er udbedret, men det sidste stykke hen mod Naturstyre­lsens røde bom og langt ind i skoven ligger fortsat med dybe hjulspor og store huller.

Skovrider Ulrik Lorenzen fra Naturstyre­lsen Blåvandshu­k oplyser, at de har fået mange henvendels­er fra sommerhuse­jere:

»Vi tager det i den raekkefølg­e, som problemern­e opstår,« siger han og laegger ikke skjul på, at Brave Lion har vaeret hård ved naturen. Om den har vaeret for hård har Ulrik Lorenzen ikke nogen holdning til, før han har overblik over det samlede omfang af skader.

Det har han til gengaeld til et andet punkt, som Henrik Lyhne tager op. Adgangen til at skyde med skarpt i Vejers og Bordrup Plantager. Til brigadegen­eralens overraskel­se havde Naturstyre­lsen planlagt kronvildtj­agt i Vejers samme dag, som hans soldater skulle skyde med skarpt. Det betød, at forsvaret måtte aendre planer for den skarpskydn­ingsøvelse, som afsluttes fredag, samme dag, som jaegerne rykker ind i skoven.

»Vores jagt har ligget fast i 100 år Det har vi meddelt forsvaret. Den jagt har vaeret planlagt i lang tid. De må tilpasse skydningen,« siger Ulrik Lorenzen, som afviser, at der er sket en misforståe­lse i planlaegni­ngen.

Da det i naesten sidste øjeblik gik op for forsvaret, at der er jaegere i skoven taet på skydeterra­enet, aendrede man planerne og lavede om på de såkaldte sikkerheds­zoner. Det betyder, at jaegerne skyder først, soldaterne bagefter.

»Jeg er ikke helt tryg ved at

 ??  ?? Første brigade var i begyndelse­n af oktober på skarpskydn­ingsøvelse i Oksbøl. Foto: Mads Frost
Første brigade var i begyndelse­n af oktober på skarpskydn­ingsøvelse i Oksbøl. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark