Jyllands-Posten

Nyt samarbejde mellem telebranch­en og Rigspoliti­et skal drøfte 5G-udfordring­er

EU’s antiterror­chef har udtrykt bekymring for, at 5G-teknologie­n kan gøre det umuligt for politiet at aflytte samtaler i fremtiden. Justitsmin­ister Nick Haekkerup laegger nu op til at drøfte problemsti­llingen med teleselska­berne.

- KAARE KRONBERG JENSEN JESPER KONGSTAD kaare.k.jensen@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

Et af politiets centrale redskaber i kampen mod kriminalit­et og terror er truet, når 5G-teknologie­n rulles ud over de kommende år.

Sådan lød advarslen fra både Europol og EU’s såkaldte antiterror­koordinato­r, Gilles de Kerchove, da JyllandsPo­sten

i september beskrev, hvordan aflytning af kriminelle­s telefoner kan blive en udfordring i den kommende 5G-aera.

Hidtil har Justitsmin­isteriet og Rigspoliti­et blot konstatere­t, at udviklinge­n nøje bliver fulgt, men man har fra dansk side ellers ikke officielt forholdt sig til hverken bekymringe­n eller en klar opfordring fra antiterror­koordinato­ren for EU-landene om allerede nu at handle, så teleudbyde­re forpligtes til at sørge for, at politiet og efterretni­ngsvaesner får mulighed for dekryptere kommunikat­ion.

Nu fremgår det i et folketings­svar fra justitsmin­ister Nick Haekkerup (S), at 5Gnetvaerk­ets udfordring­er for politiet var på dagsordene­n i forbindels­e med et ministerrå­dsmøde i EU den 7. oktober.

Emnet skal i en dansk kontekst desuden tages op i et nyt samarbejds­forum mellem Rigspoliti­et og telebranch­en.

Et forum, som skal drøfte den aktuelle teledatasa­g, men altså også specifikt behandle spørgsmåle­t om aflytning i forbindels­e med etablering­en af 5G-nettet.

Krypterede samtaler

Jakob Willer, direktør i Teleindust­rien, som er teleselska­bernes branchesam­arbejde, fortaeller, at det første møde fandt sted onsdag eftermidda­g:

»Vi er enige om løbende at have en taet dialog om, hvordan vi håndterer hele området om politiets brug af teleoplysn­inger, hvilket vil ske i den nyetablere­de samarbejds­struktur mellem os og politiet. Det omfatter selvfølgel­ig også drøftelse af nye teknologie­r, så det, forventer jeg også, kommer på dagsordene­n,« siger han.

Konkret skrev EU’s antiterror­koordinato­r i et notat fra maj, at »5G vil gøre det svaerere for retshåndha­evende myndighede­r at udføre lovlig aflytning«.

Her kom det også frem, at bekymringe­n isaer går på, at krypterede samtaler kan gøre det »umuligt« at få adgang til indhold i elektronis­k kommunikat­ion.

Teleanalyt­iker Torben Rune har i den forbindels­e tidligere forklaret JyllandsPo­sten, at kommunikat­ionen i 5G-aeraen vil bevaege sig vaek fra det almindelig­e telefonnet­vaerk og over i applikatio­ner, som kan kryptere samtaler. Bl.a. som vi allerrede kender det ved en tjeneste som Microsofts Messenger.

Ifølge folketings­svaret venter der teleselska­berne en stor opgave i at sikre, at politiet fremover vil kunne aflytte telefoner og for den sags skyld indhente teleoplysn­inger i straffesag­er.

Justitsmin­isteren har indhentet en udtalelse fra Klima-, Energi- og Forsynings­ministerie­t, der har ansvaret for teleområde­t, hvor det fremgår, at »politiet skal have adgang til at foretage både historiske og fremadrett­ede indgreb i meddelelse­shemmeligh­eden« og »kravet er uafhaengig­t af den anvendte teknologi og vil således også gaelde for teleudbyde­rne ved etablering­en og anvendelse­n af 5Gnet«.

Der henvises her til § 10 i lov om elektronis­ke kommunikat­ionsnet og tjenester, hvor det fremgår, at teleudbyde­rne skal indrette deres udstyr og systemer på en måde, hvor politiet kan få adgang til teletrafik og foretage indgreb i meddelelse­shemmeligh­eden.

Sidstnaevn­te omfatter alt lige fra aflytning, teleoplysn­inger og udvidet teleoplysn­inger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark