Jyllands-Posten

»Jeg savnede en, der var der for mig, da det var svaert«

Ifølge en stor undersøgel­se ønsker 7 af 10 singler at finde en partner og laegge singlelive­t bag sig.

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

»Det vaerste er ensomheden. At komme hjem til en tom lejlighed og ikke have én at betro sig til.«

Sådan siger den 31-årige Dennis Miszewski, der arbejder som lastbilcha­uffør og bor i Horsens. Han er single på tredje år – og vil rigtig gerne have en kaereste.

Det lyder måske som starten på et datingprog­ram, men han er en af mange danske singler, der drømmer om at finde en partner og laegge singlelive­t bag sig.

Ifølge Projekt Sexus, den store befolkning­sundersøge­lse af danskernes adfaerd og holdninger til sex, som Statens Serum Institut og Aalborg Universite­t står bag, ønsker 7 af 10 singler en fast partner eller kaereste.

Ifølge Danmarks Statistik lever mere end 1,2 mio. voksne danskere alene – svarende til 44,4 pct. af den voksne befolkning.

Tallene fra befolkning­sundersøge­lsen tyder på, at singletilv­aerelsen ikke er så eftertragt­et, mener psykolog Neela Maria Sris, der taler med mange singler i sin klinik.

»Vi har en idé om, at det er godt at vaere single. Vi er vokset op i en individual­istisk kultur med fortaellin­gen om, at vi er staerke, skal elske os selv og kunne stå på egne ben – men det står i kontrast til, at det også kan vaere hårdt at vaere alene,« siger hun.

En del af vores biologi

Der kan vaere en god grund til, at størstedel­en af de danske singler gerne vil have en kaereste, mener psykoterap­eut Connie Kragelund. Ifølge hende er det naturligt, at mennesker søger en partner. Det er en del af vores biologi.

»Mennesket er et flokdyr. Vi er ikke designede til at vaere eller bo alene. Det at vaere single, og isaer over laengere tid, kan give en vis form for utryghed, hvilket kan gøre os stressede. F.eks. fordi man hele tiden skal have ansvar for sig selv,« siger Connie Kragelund.

At det kan vaere hårdt at skulle have ansvar for sig selv kan den 35-årige Hanne Moshage Jørgensen nikke genkendend­e til. Det er godt fem år siden, at hun blev skilt fra sin mand gennem 12 år. Hun deler foraeldrem­yndigheden over sine tre børn med sin eksmand, og derfor er hun hver anden uge alene med børnene.

»Min farmor døde for nogle år siden, og jeg syntes, at det var hårdt at stå alene med sorgen. Jeg savnede at have en person at dele det med – en der var der for mig, da det var svaert,« siger Hanne Moshage Jørgensen, der bor i Københoved taet på Vejen og er produktion­smedarbejd­er i en mindre virksomhed.

Dennis Miszewski har ikke altid drømt om at få en kaereste. Singletilv­aerelsen var tillokkend­e, da han var ung. Han kunne godt lide at gå i byen, og i de sene nattetimer på barer og natklubber mødte han flere kvinder. Men som årene er gået, savner han en kaereste mere og mere.

»Jeg nyder, at jeg kan styre mit eget liv. Det kan vaere sjovt at leve vildt og frit, men jeg savner én, jeg bare kan se en film sammen med i sofaen,« siger han.

Dennis Miszewski og Hanne Moshage Jørgensen tilhører den gruppe af singlerne, de 25-44-årige, hvor flest gerne vil vaere i et parforhold: Flere end 8 af 10 i gruppen ønsker en fast partner eller kaereste. Det overrasker ikke psykolog Neela Maria Sris.

»Det er i den alder, hvor mange af ens bekendtska­ber begynder at have seriøse parforhold og etablere familie. Man kommer til at føle sig uden for faellesska­bet og begynder måske at miste troen på sig selv,« siger hun.

Dennis Miszewski taler af og til med sine venner om at vaere single, at det kan vaere svaert at vaere single:

»Det er lidt nemmere at lade, som om man er single med vilje.«

Singlernes sexliv

Singler oplever i mindre grad end folk i parforhold, at deres seksuelle behov bliver daekket: 16,9 pct. af singlerne mod 49,8 pct. af dem i et parforhold.

At singlerne ikke har så meget sex, er som udgangspun­kt ikke maerkeligt, mener psykoterap­eut Connie Kragelund.

»Med en fast partner, som man i mange tilfaelde også bor sammen med og deler sovevaerel­se med, er der jo altid en sexpartner ved hånden. En single skal først ud og finde partneren, hvilket tager lidt mere tid,« siger hun.

Dennis Miszewski kunne godt ønske sig et bedre sexliv. Han får ikke så meget, som han fik engang. Han fortaeller, at han har bekendtska­ber han kan gå til, hvis han gerne vil have sex. Han har også tidligere betalt for sex.

»Sex er ikke så vigtigt for mig. Jeg synes, at sex er opreklamer­et. Det er ikke så vigtigt, som mange gør det til. Det er vigtigere for mig, at jeg kan have en god samtale og grine med en partner end at have sex hele tiden. Jeg har vaennet mig til ikke at få så meget,« siger han.

Hanne Moshage Jørgensen synes, at hun har et godt sexliv som single. Hun får sine behov daekket, bl.a. ved at hun går i swingerklu­b. Hun vil dog hellere have en fast kaereste.

»Sex er vigtigt, men det er selvfølgel­ig ikke det samme som at have det med én, man holder af,« siger hun.

 ?? »Min farmor døde for nogle år siden, og jeg syntes, at det var hårdt at stå alene med sorgen. Jeg savnede at have en person at dele det med – en der var der for mig, da det var svaert,« siger Hanne Moshage Jørgensen, der er single på snart femte år. Fotos ??
»Min farmor døde for nogle år siden, og jeg syntes, at det var hårdt at stå alene med sorgen. Jeg savnede at have en person at dele det med – en der var der for mig, da det var svaert,« siger Hanne Moshage Jørgensen, der er single på snart femte år. Fotos
 ??  ?? 31-årige Dennis Miszewski har vaeret single i tre år, og han savner en partner at dele hverdagen med.
31-årige Dennis Miszewski har vaeret single i tre år, og han savner en partner at dele hverdagen med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark