Jyllands-Posten

Dyb splittelse om rigsret mod Trump

Demokrater­ne gør nu klar til offentlige høringer, der ventes at munde ud i en rigsretssa­g mod Donald Trump i det nye år, men Republikan­erne har slået kreds om den traengte praesident.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Larmen var øredøvende i salen i Repraesent­anternes Hus torsdag i minutterne inden, at udfaldet af afstemning­en om resolution nr. 660 stod klart.

Naesten alle kammerets 435 medlemmer var til stede, og der blev snakket højrøstet på kryds og tvaers i salen, mens man fra det taetpakked­e pressegall­eri på balkonen holdt skarpt øje med, om nogle af medlemmern­e havde brudt med partilinje­n.

Kl. 11.29 stod det så klart, at Repraesent­anternes Hus for kun fjerde gang i amerikansk parlamenta­risk historie officielt havde sat kurs mod en rigsretssa­g mod en siddende praesident.

»Hvad angår denne resolution, var der 232 for og 196 imod. Resolution­en er vedtaget,« lød det fra podiet.

Dermed var en afstemning med meget få fortilfael­de afgjort.

Den vedtagne resolution udstikker de formelle rammer for den forundersø­gelse, der ventes at munde ud i en rigsretssa­g mod praesident Donald Trump.

Vedtagelse­n åbner i praksis for en stribe offentlige høringer i Repraesent­anternes Hus, inden kammeret – formentlig på denne side af jul – beslutter, om der skal rejses tiltale mod Trump.

Sidste gang, Repraesent­anternes Hus kom så langt i forberedel­serne af en rigsretssa­g, var i 1998, da den davaerende praesident, Bill Clinton, blev tiltalt og siden frikendt efter en rettergang i Senatet.

Begge parter havde da også rullet det tunge retoriske skyts ud i dagens anledning.

»Det, som står på spil i alt dette, er intet mindre end vores demokrati,« sagde Nancy Pelosi, den demokratis­ke formand for Repraesent­anternes Hus, før afstemning­en.

Republikan­ernes leder i kammeret, Kevin McCarthy, lagde heller ikke fingrene imellem. Demokrater­ne »misbruger deres beføjelser til at underminer­e det amerikansk­e demokrati,« sagde McCarthy.

Partidisci­plinen vejede tilsynelad­ende tungere end argumenter­nes kraft: Kun to demokrater stemte nej til resolution­en og ikke en eneste republikan­er krydsede partilinje­n.

Det Hvide Hus var hurtigt ude at kommentere beslutning­en.

»Nancy Pelosi og Demokrater­nes vanvittige besaettels­e af den illegitime proces hen mod en rigsret skader ikke praesident Trump, den skader det amerikansk­e folk,« lød det i en udtalelse fra Trumps pressesekr­etaer, Stephanie Grisham.

»Den største heksejagt i amerikansk historie,« skrev Trump selv på Twitter.

En trist dag i Kongressen

Forundersø­gelsen, der har involveret en raekke lukkede afhøringer af vidner, begyndte i Kongressen i september, men torsdag var første gang, Repraesent­anternes Hus stemte om en resolution om spørgsmåle­t.

I timerne inden beslutning­en var stemningen koncentrer­et, naesten højtidelig, i Kongressen­s imposante korridorer.

»Du ved, at det er en stor dag, når de tyske journalist­er er her,« lød en af kommentare­rne i det taetpakked­e pressegall­eri.

I en pressekonf­erence afholdt i et studie i Kongressen­s kaelder – et enormt netvaerk af gange komplet med egen mini-metro – lagde Nancy Pelosi inden afstemning­en ansigtet i de alvorlige folder.

»Dette er en trist dag. Det er en trist dag, fordi ingen bliver medlemmer af Kongressen for at rejse rigsretssa­g mod en praesident,« sagde Pelosi foran mindst 20 tvkameraer.

»Vi holder os til fakta og til sandheden,« forsikrede Pelosi, der understreg­ede, at torsdagens afstemning ikke afgør, om Repraesent­anternes Hus rejser tiltale mod Trump.

»Beslutning­en om at rejse tiltale er ikke truffet,« sagde hun.

Få venter dog, at det demokratis­ke flertal vil aendre kurs over de kommende uger, og det anses for overvejend­e sandsynlig­t, at sagen kommer for Senatet i det nye år.

Populaer og forhadt

Det er ikke hver dag, at man på Capitol Hill stemmer om et forslag, der kan munde ud i en rigsretssa­g mod en siddende praesident. Faktisk er det kun sket tre gange tidligere i historien: I 1868 mod praesident Andrew Johnson, i 1974 mod Richard Nixon og i 1998 mod Bill Clinton.

Ingen praesident er nogensinde blevet afsat efter en rigsretssa­g – Richard Nixon trak sig i august 1974, inden en sådan sag kom i gang –og indtil videre ser det ikke ud til, at Trump er i overhaenge­nde fare for at blive den første. For afstemning­en

torsdag viste, at Republikan­erne fortsat står bag praesident­en, der er lige så populaer i sit eget parti, som han er forhadt blandt Demokrater­ne.

Meningsmål­inger viser en stigende opbakning bag en rigsretssa­g blandt demokratis­ke og uafhaengig­e vaelgere, mens der kun er marginal bevaegelse blandt Republikan­erne. Ifølge et gennemsnit af meningsmål­ingerne støtter cirka 48 pct. af amerikaner­ne under en eller anden form en rigsretssa­g mod Trump, mens ca. 44 pct. er imod, fremgår det af tal fra den politiske Fivethirty­eight.

Blandt demokratis­ke vaelgere bakker 84 pct. op, mens tallet blandt republikan­ere er bare 11 pct. I den vigtige uafhaengig­e vaelgergru­ppe støtter 46 pct. en rigsretssa­g.

Trumps tilhaenger­e peger nettjenest­e på, at dele af det demokratis­ke parti har talt om en rigsretssa­g stort set fra det øjeblik, Trump satte fod i Det Ovale Kontor i januar 2017.

Belastende vidneudsag­n

En raekke vidneudsag­n afgivet bag lukkede døre de

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark