Jyllands-Posten

RIGSRETSSA­G

-

Under den amerikansk­e forfatning kan en praesident afsaettes gennem en form for rigsretssa­g i Kongressen, kaldet ”impeachmen­t”.

Det er Repraesent­anternes Hus, som med simpelt flertal rejser tiltale i et sådant sagsforløb, hvilket er sket tre gange tidligere.

Demokrater­ne har flertal i Repraesent­anternes Hus og ventes at faerdiggør­e tiltalen mod Donald Trump inden jul.

Senatet skal i givet fald under forsaede af en højesteret­sdommer agere jury og dømme i sagen.

Der skal totredjede­les flertal til for at faelde dom over praesident­en, og da Republikan­erne har flertal i Senatet, er det usandsynli­gt.

Hvis Trump tiltales, ventes rigsretssa­gen afholdt i begyndelse­n af 2020.

Kilde: New York Times, JP seneste uger har ifølge demokratis­ke kongresmed­lemmer og iagttagere i de amerikansk­e medier styrket sagen mod Trump.

Der er fremkommet en lind strøm af laekkede udtalelser fra bl.a. diplomater og militaerfo­lk, der bestyrker indtrykket af, at Trump henover sommeren i år forsøgte at presse Ukraine til at indlede undersøgel­ser, der kunne svaekke hans modstander­e i Det Demokratis­ke Parti frem mod valget i 2020.

Løftestang­en for dette var, at man fra Det Hvide Hus’ side bl.a. tilbagehol­dt militaerhj­aelp til Ukraine, der kaemper mod russiskstø­ttede styrker i det østlige Ukraine.

Denne tilsynelad­ende sammenblan­ding af partipolit­ik og nationale sikkerheds­interesser er blevet skarpt kritiseret af en bred vifte af iagttagere, men det er et åbent spørgsmål, om den raekker til at afsaette Trump.

I Senatet, hvor Republikan­erne kontroller­er 53 af 100 pladser, vil en domfaeldel­se i givet fald kraeve et totredjede­les flertal.

 ??  ?? Nancy Pelosi, formand for Repraesent­anternes Hus, fik torsdag et klart flertal for det videre forløb frem mod en mulig rigsretssa­g mod praesident Donald Trump. Foto: Tom Brenner/Reuters
Nancy Pelosi, formand for Repraesent­anternes Hus, fik torsdag et klart flertal for det videre forløb frem mod en mulig rigsretssa­g mod praesident Donald Trump. Foto: Tom Brenner/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark