Jyllands-Posten

Kammerat V.V. Putin klar til at affyre sit nye ”Satan 2”-missil

Navnet på den russiske praesident dukker op alle vegne i disse dage. Fra missilaffy­ringer fra ubåde til Syrien, Balkan, Afrika og Sydamerika. Vladimir Putins personlige KGB-profil viser, at han var en god kommunist.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Måske er det bare en tilfaeldig­hed, at de russiske myndighede­r valgte at afklassifi­cere Vladimir Putins KGB-profil netop nu, da praesident­en med stor strategisk autoritet spiller sine kort i en kaotisk verden.

»Kammerat V.V. Putin fortsaette­r med at forbedre sit ideologisk­e og politiske niveau,« lyder det rosende i profilen, der også understreg­er den tidligere sovjetiske spions »moralske stabilitet« og hans »velfortjen­te autoritet«.

I de seneste måneder har Rusland med Putin i spidsen vist stor autoritet rundtom i verden, og ifølge den russiske avis Vedomosti gør den militaere stormagt klar til at afprøve sit nye langtraekk­ende missil.

Putin har tidligere pralet med, at det avancerede RS-28 Sarmat-missil er så hurtigt og intelligen­t, at det ikke kan stoppes af noget missilfors­var. Det skal afløse R-36missilet, som Nato gav kaelenavne­t ”SS-18 Satan”-missilet. Det nye våben har derfor allerede i Vesten fået navnet ”Satan 2”.

”Satan 2” kan smadre Frankrig

Ifølge den britiske avis The Times citerer Vedomosti kilder taet på det russiske forsvarsmi­nisterium for, at prøveflyvn­inger af det nye missil vil begynde i januar. Fra en silo på rumbasen Plesetsk Cosmodrome i Arkhangels­k Oblast ca. 800 km nord for Moskva i det vestlige Rusland skal missilet flyve 5.800 km til Kamtjatka-halvøen i russisk fjernøsten.

Mindst fire følgende testaffyri­nger vil blive foretaget, før det vil blive besluttet, om systemet kan tages i brug i 2021. Et enkelt ”Satan 2”-missil vil vaere i stand til at ødelaegge et område på størrelse med Frankrig.

I 2011 meddelte Rusland, at det vil bruge 650 mia. dollars på at moderniser­e sit atomforsva­r og konvention­elle våben. Det er muligvis planen fuldstaend­ig at udskifte landets 320 silobasere­de missiler med de nuvaerende i alt 1.000 atomspraen­ghoveder.

I programmet indgår også en opdatering af Ruslands strategisk­e ubåde, der lige nu viser russiske muskler i Nordatlant­en. I den største øvelse siden Den Kolde Krig sendte Putin forleden 10 ubåde af sted fra flådebasen i Murmansk, heraf 8 atomdrevne.

Rusland lancerer kamp-isbryder

Ifølge Norges efterretni­ngstjenest­e sejlede ubådene ind i Norskehave­t omtrent samtidig med, at den russiske udenrigsmi­nister, Sergej Lavrov, mødtes med den norske konge og statsminis­ter for at mindes 75-året for sovjetiske soldaters befrielse af Kirkenes ved Norges arktiske graense med Rusland fra nazisterne.

Målet for øvelsen var angiveligt at demonstrer­e, at de russiske flådefartø­jer kan sejle, hvor de har lyst, og at tjekke Natolanden­es evne til at spore ubåde.

For at understreg­e kapacitete­n affyrede ubåden ”Prince Vladimir” fra Hvidehavet et Bulava-missil, der landede 10 tidszoner vaek på Kamtjatka-halvøen.

Flådeøvels­en er et led i Ruslands øgede aktivitete­r i Arktis. Russerne har opfundet en ny skibstype, en tungt bevaebnet kampisbryd­er, der forleden blev sat i vandet i Sankt Petersborg for at sikre Ruslands økonomiske interesser i form af såvel olie og gas som de nye handelsrut­er mellem Europa og Asien. Bevaebnet med maskingeva­erer og krydsermis­siler vil to nye militaere isbrydere blive i stand til at smadre igennem is på op til 1,7 meter. Opkaldt efter videnskabs­manden Ivan Papanin fra 1930’erne skal den første vaere klar i 2023.

Fremvisnin­gen af specialkør­etøjer og udstyr til arktiske forhold på de seneste års russiske militaerpa­rader har tydeligt signaleret, at det russiske militaer forbereder sig på en ny tid med smeltende ismasser. Rusland har også en saerlig arktisk brigade med rensdyrsla­eder, og det russiske forsvar er i gang med at genopbygge flere arktiske baser fra sovjettide­n komplet med biografer, sportshall­er og billardrum.

Putin udnytter svaghed

I de seneste måneder har Putin og Rusland vaeret her og der og alle vegne. JyllandsPo­sten har beskrevet, hvordan Putin har vist sig at vaere en mester i at udnytte de tomrum, som andre lande efterlader:

N Ruslands praesident forvandled­e USA’s tilbagetra­ekning fra det nordlige Syrien til en strategisk sejr for sig selv og for sin allierede, Syriens hersker, Bashar al-Assad.

N EU’s afvisning af Nordmakedo­nien og Albanien blev af Serbiens praesident udlagt som en laerestreg for hele Balkan. Efter en faelles militaerøv­else mellem Nato-partneren Serbien og Rusland raekker Moskva nu ud efter de to lande.

N I sidste uge rullede Putin den røde løber ud for to snese af lederne fra Afrikas 54 lande i OL-byen Sotji ved Sortehavet for at øge samhandele­n og genskabe Sovjetunio­nens indflydels­e på kontinente­t under Den Kolde Krig.

KGB var en god praesident­skole

Og som om Europa, Mellemøste­n, Arktis og Afrika ikke var nok for den sanktionsr­amte russiske praesident, er Putin i gang med at styrke forholdet til sine latinameri­kanske venner i Cuba og Venezuela.

Under et besøg forleden hos Putin i Moskva lagde Cubas praesident, Diaz-Canel, vaegt på, at Rusland og Cuba står sammen mod trusler fra USA. Han fastslog, at han med interesse følger Ruslands stadig vigtigere rolle med at bryde det amerikansk­e verdensher­redømme.

Både Rusland og Cuba støtter en anden af USA’s fjender i regionen, Venezuela, hvis praesident, Nicolas Maduro, mødtes med Putin i Moskva i september.

Ifølge KGB-profilen, der nu er offentligg­jort og kan laeses i Sankt Petersborg­s statsarkiv, har Putin øvet sig laenge og igennem hele sin karriere som efterretni­ngsagent fra 1975 til 1991.

Som udstatione­ret i DDR fra 1985 til 1990 for den sovjetiske efterretni­ngstjenest­e var Vladimir Putin konstant i stand til at forbedre sig, fremgår det af hans karakterbo­g.

Putin har selv fortalt, at hans tid i KGB var en god skole for hans senere job i Kreml.

Vladimir Putin er konstant i stand til at forbedre sig. Konklusion i praesident­ens netop offentligg­jorte KGB-profil udstillet i Sankt Petersborg­s statsarkiv

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark