Jyllands-Posten

Radio24syv takkede af: »Min hverdag bliver virkelig tom«

Torsdag sendte Radio24syv for sidste gang. Hundredvis af mennesker var mødt op med sørgebind, blomster og champagne.

- IDA TRØIBORG ida.troiborg@jp.dk

»Det bliver så tomt, det er helt åndssvagt!«

Sådan lød det fra den 32årige Freja Eva Lockenwitz, da Jyllands-Posten mødte hende torsdag eftermidda­g ude foran Radio24syv på Vesterbro i København.

Til daglig er hun klassisk sangerinde, men torsdag havde hun brugt det meste af dagen på at hylde Radio24syv og specielt Den Korte Radioavis og på at købe ind til sorte sørgebind, som hun siddende på jorden delte ud til de mange fremmødte.

På gaden var der stimlet hundredvis af mennesker sammen, og ud af højttalern­e strømmede det sidste afsnit nogensinde af den satiriske kaempesucc­es Den Korte Radioavis, som blev indspillet inde i den bygning, som alle havde øjnene vendt imod.

De var mødt op for at tage afsked med Radio24syv, som lukkede og slukkede ved midnat torsdag, fordi kanalen tabte det omtalte dabudbud til radioen Loud.

Ind imellem blev der klappet og hujet højt, når Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm leverede et af sine skarpe budskaber eller råbte af Speaker-Allan.

Freja Eva Lockenwitz beskrev stemningen som meget ambivalent, fordi det både var en fejring af »deres bedste ven« og et farvel.

»Jeg har aldrig på den måde involveret mig følelsesma­essigt i en radio, det er jo helt åndssvagt, når man taenker over det. Men min hverdag bliver virkelig tom – ikke mindst pga. Den Korte Radioavis, som har vaeret en fast følgesvend i virkelig mange år,« sagde hun og tilføjede:

»Men det her fremmøde viser, at folk er kommet op af stolene, og jeg tror, vi er inspirered­e af radioens kampgejst. Der er noget principiel­t galt i, at politikern­e kan lukke en radio, der har så stor tilslutnin­g – specielt efter denne her vanvittige udbudsrund­e, som, jeg synes, har vaeret helt hen i vejret.«

Freja Eva Lockenwitz håbede at hele fadaesen omkring lukningen kan vaere med til at ruske op i mediebille­det.

»Jeg synes, det er sørgeligt, hvis det hele skal vaere … Hvad er det nu, de kalder det på Loud? Konstrukti­ve nyheder. Konstrukti­ve nyheder my ass,« sagde hun.

Det blev ved med at strømme folk til og rundt omkring blev der åbnet flere champagnef­lasker.

I folkemaeng­den stod også den 45-årige Stine Boa, der til daglig arbejder som paedagog, med to buketter blomster i hånden.

»Vi bliver nødt til at markere det her,« sagde hun med et alvorligt udtryk i ansigtet:

»Det er et stort stort tab og en ridse i vores ytringsfri­hed og i vores demokrati. Det her stikker dybt, og jeg er bekymret for fremtiden. Blomsterne er en måde at markere det på, og når jeg går herfra, skal jeg over og laegge dem ved hovedindga­ngen.«

Hverdagens vitamin

Stine Boa forklarede, at programmer som ”Det vi taler om”, ”Det naeste kapitel” og ”Politiradi­o” har vaeret hendes vitaminpil­ler i hverdagen, og hun tror ikke, at nogen anden radio vil kunne overtage Radio24syv­s plads:

»Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at jeg troede på det, men det gør jeg på ingen måde. Inderst inde håber vi nok bare alle sammen, at udbuddet går om, og at vi ikke skal sige rigtig farvel.«

Det håb delte den 22-årige studerende Markus Grauenhors­t Zerling, og faktisk er det ham, der har inviteret de mange fans via facebookgr­uppen ”Bevar Radio24syv,” som han er medstifter af.

»Vi har vaeret i mod planen om at lukke radioen helt fra starten, så vi har prøvet at lave noget lyd og noget postyr for at få folket med, og det er lykkedes rigtig godt. Vi har lige rundet 20.000 medlemmer i gruppen, og folk har vaeret så engagerede. Det har vaeret smukt at se, men det har jo desvaerre ikke vaeret nok,« fortalte han og tilføjede, at han regnede med at blive hele aftenen, for bl.a. at se det live-orkester, der kl. 24 spiller radioen ud fra taget af bygningen.

Medarbejde­rne rydder op

På vej videre ind på radioen mødte Jyllands-Postens udsendte Ida Herskind, der er tillidsrep­raesentant og morgenvaer­t på kanalen. Hun havde brugt det meste af formiddage­n på at rydde op og smide ud fra skrivebord og skuffer.

»Folk går rundt og saetter små post-it-sedler på de ting, de gerne vil have, og er i gang med at overføre dokumenter og lydfiler, de gerne vil beholde,« fortalte hun, og tilføjede:

»Men stemningen er egentlig god. Folk har fint tøj på, og vi skal spise og feste senere. Det er nok først i morgen, når vi vågner op med tømmermaen­d, at vi får et chok, og det rigtigt går op for os.«

Hun troede ikke på, at 24syv kunne reddes, selv om politikern­e for tiden diskuterer, om dab-udbuddet bør gå om.

»Nej jeg kan ikke forholde mig til det journalist­isk. Jeg er helt faerdig med at spekulere over det. I halvandet år har det vaeret et cirkus, og nu har jeg brug for, at der bliver sat punktum,« sagde hun.

»I dag skal vi drikke«

Inde på radioen var stemningen hektisk. Folk virkede både forvirrede, glade og melankolsk­e på samme tid, og det mindede lidt om den stemning, der er på sidste skoledag på en efterskole. Men også lidt om stemningen til et ligoptog.

Nyhedschef Kristoffer Eriksen løb rundt på gangene, programche­ferne Mikael Berthelsen og Mads Brügger var omringet af journalist­er fra andre medier, og man kunne høre medarbejde­rne tale om, hvor vildt det var, at så mange var mødt op nede på gaden.

Der var også stadig kampgejst tilbage at spore, og Mads Brügger lignede faktisk personific­eringen af

en, der havde taenkt sig at gå ud med støvlerne på.

»Jeg er selvfølgel­ig ked af det og rasende, men det er først, hvis udbuddet ikke går om, at jeg mister min sidste barnetro på vores frie presse og vores demokrati,« sagde han og tilføjede, at det ikke er umuligt at, Radio24syv kan bygges op igen, hvis de får en chance mere.

»Men i dag skal vi bare fejre og drikke,« siger han.

Ind ad vinduet til et af radiostudi­erne kunne man se Frederik Cilius og Rasmus Bruun, der gjorde klar til at slukke for mikrofoner­ne for sidste gang.

»Det var en fornøjelse, en aere og et privilegiu­m. Og så kan I i øvrigt rende mig i røven,« sagde Frederik Cilius, alias Kirsten Birgit, og så lød der et jubelbrøl nede fra pladsen.

De to radiovaert­er krammede hinanden og kom ud af studiet.

»Det er virkelig, virkelig rørende det her,« sagde Frederik Cilius, »og nu går vi lige ind og henter alle vores radioprise­r og går ned og deler dem ud til det publikum, der har fortjent dem.«

Med en hale af journalist­er og kollegaer efter sig, der allesammen klappede de to vaerter på skuldrene, gik de ind og pillede de mange priser ned fra vaeggen i et tilstødend­e lokale. På vejen stak de begge to hovedet ud af to vinduer og vinkede til de mange fans, der stod nede på gaden.

»Tuuusind tusind tak skal i ha’ allesammen,« råbte Rasmus Bruun, »og hør lige her, vi vil gerne invitere jer på fri bar ovre på Stjernen om en halv time. Vi kommer over og fejrer med jer.«

 ?? Stine Boa på 45 år lagde blomster foran indgangen til Radio24syv. Hun mener, at det er enormt tab for mediedanma­rk, at torsdag var dagen, da den otte år gamle radiostati­on lukkede. Fotos: Gregers Thycho ??
Stine Boa på 45 år lagde blomster foran indgangen til Radio24syv. Hun mener, at det er enormt tab for mediedanma­rk, at torsdag var dagen, da den otte år gamle radiostati­on lukkede. Fotos: Gregers Thycho
 ??  ?? Freja Eva Lockenwitc­z (t.v.) på 32 år delte sørgebind ud til alle de fremmødte foran Radio24syv. »Det er en sorgens dag,« sagde hun.
Freja Eva Lockenwitc­z (t.v.) på 32 år delte sørgebind ud til alle de fremmødte foran Radio24syv. »Det er en sorgens dag,« sagde hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark