Jyllands-Posten

Svend Aage Madsens ”Enden på tragedie” er litteratur for skakspille­re på højniveau

Vi kender alle hinanden i Svend Åge Madsens verden.

- SVEND ÅGE MADSEN ERIK SVENDSEN

er svaert ikke at vaere imponeret over Svend Åge Madsens forfatters­kab, inklusive den nyeste roman. Den er baseret på en human-overskride­nde tankegang; den har et overvaelde­nde persongall­eri, og den er båret af et drillende og legende ordforråd. Madsen kan skrive sjovt, underfundi­gt, og han er uforlignel­ig, ja, enestående i dansk litteratur. Det er derfor heller ikke noget tilfaelde, at forfattere­n er velbeskrev­et i faglittera­turen. Madsen er en af de tunge i den tunge ende.

Fik jeg skrevet, at Madsens bøger emmer af intelligen­s? ”Enden på tragedie” er litteratur for skakspille­re på højniveau. Fuld af kombinatio­ner, åbninger og muligheder. Man animeres til at laese springende mellem første og anden del: Første del er historien om evighedsst­udenten Jonatan, der skriver noveller, og der henvises gerne til disse undervejs, hvorfor man med jaevne mellemrum springer frem til anden del, der udgøres af disse noveller. Den håbefulde Jonatan udmaerker sig ved at tage et stof, der gør det muligt for ham at høste fra andres bevidsthed (!). Han skriver fortaellin­gerne i en rus – og han indvillige­r gerne i at blive overvåget af en moden kvindelig naturviden­skabelig forsker, Venia. Manipulere­r forskeren med forfattere­n som medium? En it-ekspert, Leo, overvåger Jonatans computer, og sådan fordobles en indtraengn­ing i andres bevidsthed.

”At fortaelle menneskene” (1989) hedder et af Madsens hovedvaerk­er; på mange måder er ”Enden på tragedie” en gentagelse og variation af den grundforta­elling om mennesker, som konstituDe­t tionelt skaber narrativer, der kan vende op og ned på alt. En kan blive til to, hinanden blive til hin Anden, men man kan også blive ”fanget af fantasi”, som en af novellerne hedder. At fortaelle menneskene er en visionaer tanke, men det er også en meget litteraer tilgang til verden.

Der er dømt juleleg

Romanen er en lang strøm af omvendinge­r, spejlinger, gentagelse­r af marionetsp­il og decentreri­ng af den menneskeli­ge bevidsthed. Tag blot de to deles titler: ”Enden på tragedie” er jo en omvending af klichéen ”enden på komedie” og ”i fjorten sind” er en fordobling af ”i syv sind”: Der er dømt juleleg og bevaegelse­r ind og ud af snart sagt utallige bevidsthed­er. I en af de bedste korte forløb beslutter en mand, der virkelig har set sig sur på hustruen, at udskifte mordfantas­ier med forestilli­ngen om at omskabe hende til en kvinde, som han igen begaerer. Hvilket også implicerer, at hustruen tilsvarend­e skal begaere aegtemande­n. Og hvor let er den dobbeltsid­ige proces lige at gennemføre?

Der er meget positivt at sige om Madsens virtuose leg med identitet og fremtidige teknologie­r. Men jeg er nødt til at ødelaegge den gode stemning og komme med et hjertesuk: Hvor ville det vaere dejligt, hvis romanen var blevet udstyret med et anseeligt stamtrae, der viste, hvordan myriaden af mennesker danner et fletvaerk af grene og kviste. Utallige gange greb jeg mig i at bladre rundt for at identifice­re det sindrige netvaerk mellem familier, venskabskr­edse, arbejdsrel­ationer osv. At der ikke er sådan en laese lettavle er selvsagt en del af forfattere­ns leg med laeseren. Men man skal vaere nørdet for at holde styr på tropperne. Figurernes pudsige navne gør ikke rekonstruk­tionen af relationer­ne lettere.

På almindelig dansk: Somme laesere, og jeg er en af dem, vil føle sig dum i låget, fordi laesningen naesten konstant afbrydes, når man skal taenke over, hvem der har hvad kørende med hvem hvornår og hvorfor. Veteranlae­sere af forfatters­kabet har på forhånd en fordel, fordi Madsens bøger tilsammen skaber et fremtidigt komplekst og holistisk Aarhus. Men hvorfor kun pleje fans?

ROMAN

ENDEN PÅ TRAGEDIE 446 sider, 300 kr. Gyldendal

 ??  ?? Svend Åge Madsens seneste roman "Enden på tragedien" ville med fordel vaere forsynet med et anseeligt stamtrae, der viste, hvordan myriaden af mennesker danner et fletvaerk af grene og kviste. Foto: Christian Lykking
Svend Åge Madsens seneste roman "Enden på tragedien" ville med fordel vaere forsynet med et anseeligt stamtrae, der viste, hvordan myriaden af mennesker danner et fletvaerk af grene og kviste. Foto: Christian Lykking
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark