Jyllands-Posten

Logisk fusion

-

Få industrier er i disse år under så hårdt pres som bilindustr­ien. Klimaforan­dringerne og nødvendigh­eden af at reducere den menneskesk­abte udledning af drivhusgas­ser har kastet bilproduce­nterne ud i en forceret elektrific­ering, da transports­ektoren ikke blot udgør en af de store klimasynde­re, men også grundlaegg­ende råder over en teknologi, der kan overflødig­gøre brugen af fossile braendsler.

Der er tale om en udvikling, der kraever investerin­ger, som vil skulle måles i billioner af kroner, og ingen steder er presset større end i Europa. Allerede fra modelåret 2021, der reelt begynder naeste efterår, må den gennemsnit­lige udledning fra nye personbile­r kun vaere på 95 gram CO2 pr. kilometer.

Udfordring­en for bilindustr­ien er, at denne EU-norm skal måles på flådebasis. Producerer man f.eks. fire mio. biler årligt, må gennemsnit­sudledning­en ikke overstige ovennaevnt­e graense. Gør den det, vanker der bøder på 95 euro pr. gram CO2 pr. køretøj. Er gennemsnit­sudledning­en eksempelvi­s 115 gram CO2 pr. km, vil producente­n som udgangspun­kt blive pålagt en bøde på 1.900 euro pr. køretøj eller 57 mia. kr. for hele årsprodukt­ionen på fire mio. biler.

Det er i dette perspektiv, at man skal se fusionen mellem franske Groupe PSA, der omfatter bilmaerker­ne Peugeot, Citroën, Vauxhall og Opel, og italiensk-amerikansk­e Fiat Chrysler Automobile­s, der bl.a. omfatter maerkerne Alfa Romeo, Fiat, Chrysler, Dodge, Jeep, Maserati og Ferrari.

Hvis sammenlaeg­ningen godkendes, er der tale om den største konsolider­ing i bilindustr­ien i to årtier, og mere end nogen sker den af nødvendigh­ed. Isaer Fiat Chrysler har en flådesamme­nsaetning, der ikke blot hviler tungt på biler med forbraendi­ngsmotorer, men i saerlig grad køretøjer med en udledning langt over de 95 gram CO2 pr. km. Tillige skiller de to bilkoncern­er sig ud ved ikke just at vaere førende, når det gaelder elbiler. Fiat Chrysler henter tyngden af sin indtjening fra salget af firhjulstr­aekkere, der taeller saerdeles negativt i klimaregns­kabet, og der venter en voldsom udviklings­opgave, hvis denne meget efterspurg­te type biler skal omstilles fra volumentun­ge forbraendi­ngsmotorer til elmotorer.

Den fusionered­e bilkoncern har endnu ikke fået noget navn, men vil som udgangspun­kt sidde på naesten en fjerdedel af det europaeisk­e personbilm­arked – kun overgået af tyske Volkswagen (VW). Indtil videre er informatio­nerne sparsomme, men det synes klart, at PSA-Fiat vil vaelge samme fremgangsm­åde som VW og skabe et antal elbilsplat­forme, som de forskellig­e maerker så kan give deres saerpraeg. Herigennem vil kunne skabes synergier, der frigør økonomiske ressourcer til den nødvendige omstilling og udvikling.

I en markedsøko­nomi er det isoleret set ikke positivt med en konsolider­ing, der giver én koncern naesten en fjerdedel af markedet, men med det økonomiske og politiske pres, som bilindustr­ien er under, er der tale om en logisk udvikling.

Når der politisk er noget naer konsensus om, at Europa inden for en kortere årraekke skal have en eldreven bilpark, er producente­rne tvunget ud i en ressourceo­ptimering af historiske dimensione­r, og inden den er tilendebra­gt, vil teknologie­n bag selvkørend­e biler vaere nået et sådant stadie, at de gradvist vil komme til at dominere trafikbill­edet.

I konsekvens af klimaforan­dringerne står vi foran så store forandring­er, at erhvervsli­vet er tvunget til at taenke såvel kreativt som ukonventio­nelt, og det vil udløse andre fusioner, da selv de største, globale koncerner naeppe magter at løfte udfordring­erne på egen hånd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark