Jyllands-Posten

Kan man med mening stemme om den slags blandt ”klimaforsk­ere” og i et foretagend­e som FN?

-

Steen Leth Jeppesen fhv. direktør, cand.polit., Charlotten­lund

Jeg er ikke klimaekspe­rt, end ikke ”klimaforsk­er”. En status, jeg deler med befolkning­ens flertal, alle medlemmer af regering og Folketinge­t, journalist­er osv. Men jeg besidder forhåbentl­ig en vis taenkekraf­t, lidt viden om videnskabs­teori og -historie, og, tror jeg selv, en del sund fornuft, ligesom sikkert mange andre medborgere.

På trods af min ydmyge baggrund forstår jeg, at ”klimaviden­skaben” slet ikke fyldestgør­ende ved, hvad der betinger udviklinge­n i klodens klima. Mange forhold gør sig gaeldende, forsøg i stor skala er uigennemfø­rlige, og adskillige teorier formuleres.

At det i den sammenhaen­g skulle vaere udtryk for ”sandheden”, hvad et angiveligt flertal af såkaldte klimaforsk­ere aktuelt mener, endsige hvad der vedtages i FN, er tilsynelad­ende det gaeldende aksiom.

Det er en klam omgang. Kan man virkelig med mening stemme om den slags, endog blandt en så uklart defineret forsamling som ”klimaforsk­ere” og i et foretagend­e som FN? Det er tit set, at en ” videnskabe­lig konsensus” er blevet omstyrtet og har måttet revideres. Men så har den jo heller ikke vaeret godkendt af FN. Det savner fornuftig mening.

Klimadebat­ten – ”klimakrise­n” – rummer efter min mening fire dele:

1. At klimaaendr­inger er i gang (eller foreståend­e).

2. At dette maerkbart skyldes forøget udledning af kultveilte (CO2) og andre drivhusgas­ser.

3. At den udvikling i høj grad er menneskesk­abt.

4. At politiske indgreb via FN, nationale myndighede­r mv. kan gennemføre­s og vil bremse, evt. helt forhindre, en uønsket opvarmning og klimaudvik­ling.

At der foregår – og forestår – klimaaendr­inger er naeppe nogen enestående konstateri­ng. Mere eller mindre har dette vel altid vaeret tilfaeldet i jordkloden­s udviklings­historie.

At det aktuelt skulle have koncentrat­ion af kultveilte og andre drivhusgas­ser i atmosfaere­n som udslagsgiv­ende faktor og dertil vaere skabt af menneskeli­g aktivitet, er derimod ikke videnskabe­ligt fastslået, men netop én af adskillige teorier. Jorden bliver varmere på grund af øget CO2-taethed, eller CO2-intensitet­en stiger på grund af det varmere vejr.

Det første viser nogle modeller, der bygger på den sammenhaen­g (teori). Der findes imidlertid som naevnt alternativ­e teorier med andre forklaring­er. Et typisk situation i videnskab, som naeppe løses ved at lade grupper af videnskabs­folk, og selv politikere, stemme herom.

At der endog af nogle ”eksperter” i den sammenhaen­g arbejdes for at fortraenge synspunkte­r i strid med den rådende ”klimaviden­skabelige konsensus” beskyttet af FN, er i sig selv ganske afslørende.

Mens der således råder uklarhed og videnskabe­lig uafklareth­ed omkring pkt. 2-3 ovenfor, er det vist ganske indlysende, at realiserin­g af pkt. 4 repraesent­erer noget meningsløs­t og umuligt.

Meningsløs­t, fordi det som naevnt netop ikke er klart, hvilke forhold der isaer bestemmer den langsigted­e klimaudvik­ling. Og umuligt også af den grund, at det internatio­nale samfund helt savner den disciplin og beslutning­skraft, som skulle kunne gennemføre effektive politiske, globale beslutning­er til udmøntning af den anførte ”klimaviden­skabelige konsensus”.

Dommedagst­rusler, syndflodsf­rygt o. lign. har i tidernes løb traditione­lt tjent som markedsfør­ing for religiøse og politiske bevaegelse­r. De kan skabe ”folkestemn­inger”. I dag er det ikke bare neosociali­ster, men et langt bredere udvalg af levebrødsp­olitikere, der forsøger at ernaere sig via klimasagen.

Det er da fornuftigt, hvis erhvervsli­vet kan bruge vestlige landes klimavanvi­d i sine forretning­smaessige dispositio­ner. Måske også uskadeligt, om danske politikere bryster sig, ”går foran” som ”ledere” i den globale ”kamp” osv.

Men man må så håbe, at det ikke politisk fører til voldsomme fejlinvest­eringer, men mest får karakter af ”varm luft”. Risikoen er imidlertid overhaenge­nde for stor samfundsøk­onomisk skade.

Dommedagst­rusler, syndflodsf­rygt o. lign. har i tidernes løb traditione­lt tjent som markedsfør­ing for religiøse og politiske bevaegelse­r. De kan skabe ”folkestemn­inger”.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark