Jyllands-Posten

Takketalen var en gave, ikke en provokatio­n

-

Der skete noget helt saerligt tirsdag aften, da Jonas Eika modtog Nordisk Råds Litteratur­pris.

Hans smukke, naervaeren­de og sprogligt aekvilibri­stisk takketale satte fokus på behovet for en anden, mere anerkenden­de og mindre os-dem-orienteret verden end den, vi lever i nu.

I talen, der var fremsagt med lige dele ydmyghed og kritisk brod, kritisered­e han den hvidhedsku­ltur, som så mange i Norden tager for givet, men som med sin selvtilstr­aekkelige og ekskludere­nde natur nu engang er en vaesentlig årsag til, at selvransag­else i forhold til den eksisteren­de racisme er blevet bydende nødvendig.

For man kan spørge: Hvad gør hver enkelt af os for at mindske graden af racisme i vores egne cirkler? Mon ikke de fleste af os gør alt for lidt, fordi vi ikke selv maerker konsekvens­erne af den? Og mon ikke de fleste af os let kan blive lidt ligeglade, fordi vi ikke kender dem, det går ud over?

Alt det bragte Jonas Eika i spil i sin tale ved at understreg­e, at racismen ikke mindst i Danmark er blevet både et kulturelt og juridisk anliggende.

Og hvordan reagerede landets politikere så? Med forargelse og bestyrtels­e – og med Pia Kjaersgaar­ds udsagn om, at Eika »burde skamme sig«, som det nok allermest verdensfje­rne i raekken af udtalelser.

Men med deres automatrea­ktioner missede politikern­e ikke blot en unik chance til at forholde sig konstrukti­vt til hans kritik.

De afslørede også deres uvidenhed om, at netop kunstnere og intellektu­elle – sådan som sociologen Pierre Bourdieu og historiker­en Edward W. Said har fremhaevet det – ofte besidder undertiden vaerdifuld­e erfaringer og indsigter, der kan vaere guld vaerd i den løbende, nødvendige selvkritik af samfundets mål og midler.

Taenk, at de ikke engang lod tvivlen komme ham til gode.

Jonas Eika pegede i sin tale på noget, mange af hans kunstnerko­llegaer enten har glemt eller ikke tør forholde sig til. Jeg håber, at hans ord kan indgyde fornyet håb, mod og inspiratio­n i dem. For vi kunstnere og intellektu­elle har noget at laere politikern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark