Jyllands-Posten

Langt flere politikade­tter er påkraevet

- Uffe Clausen

tidl. vicepoliti­kommissaer, Odense

Dansk Folkeparti vil have undersøgt en frivillig politiordn­ing som i Tyskland, en ordning som måske kan bruges tilsvarend­e her i landet for at aflaste et staerkt overbelast­et politi.

Men hvorfor ikke i stedet saette turbo på at få uddannet langt flere politikade­tter, som allerede efter et halvt års uddannelse kan komme i praktisk tjeneste, og som kan få flere opgaver sammen med de faerdigudd­annede politifolk?

Det er en uomtvistel­ig kendsgerni­ng, at befolkning­en ønsker synligt politi på gaden, en bedre politiserv­ice, hvor anmeldelse­r ikke afvises, og at politiet kommer til stede, når forbrydels­er skal efterforsk­es.

Sådan var det tidligere. Politikern­e har svigtet politiet, og politiet svigter befolkning­ens forventnin­ger om sikkerhed og tryghed. Tilliden til politiet har lidt et alvorligt knaek.

Lappeløsni­ng på lappeløsni­ng er blevet ivaerksat, men politiet halter fortsat bagefter og vil gøre det i lang tid fremover, fordi politiet er blevet overhalet af en samfundsud­vikling, som kraever meget mere synligt politi.

Der er sat penge af til uddannelse af flere politifolk, men det batter ikke meget, når politiet til stadighed er belastet med flere staerkt mandskabsk­raevende opgaver. Det er kort sagt skruen uden ende. Frode Fredegods tid er for laengst forbi.

Politiet er for mig at se i en nødsituati­on og at sammenlign­e med politiet under den tyske besaettels­e 9. april 1940-5. maj 1945. Dengang blev politistyr­ken øget med reservepol­itibetjent­e, som gennemgik en kort politiudda­nnelse og blev sendt på gaden sammen med en fast ansat politibetj­ent.

Det må kunne lade sig gøre hurtigt at uddanne mange flere politikade­tter og at lave politiudda­nnelsen om, så det bliver en moduluddan­nelse, hvor man begynder som politikade­t og med tiden gennemgår flere og flere uddannelse­smoduler, indtil man er på højde med den eksisteren­de fulde politiudda­nnelse.

Vi kan ikke vente på, at det tager mange år at uddanne et tilstraekk­eligt antal politifolk.

Da jeg i 1966 blev ansat i politiet, gennemgik vi et 22 ugers grundkursu­s, hvorefter vi kom i aktiv tjeneste med en uddannet kollega som vejleder. Senere gennemgik vi flere andre kurser. At blive politibetj­ent behøver ikke at vaere en bachelorgr­ad.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark