Jyllands-Posten

Nyt samarbejde gør dansk terrorsikr­ing klogere, paenere og mere effektiv

Bl.a. den nylige terrorsikr­ing af Christians­borg er foregået langt mere profession­elt og gennem et bredere branchesam­arbejde, end tilfaeldet har vaeret tidligere.

- Morten Andreasen

koncernche­f i Perimeter Protection Group (PPG), Charlotten­lund

Da en raekke europaeisk­e storbyer i 2016 og 2017 blev ramt af terrorangr­eb fra køretøjer mod menneskema­engder, stod også Danmark over for en ny trussel. Men det skortede på sikkerheds­procedurer og lignende erfaringer, man kunne laene sig op ad, med det resultat, at der reaktivt blev opsat dystre, ineffektiv­e betonklods­er rundt om i byerne.

For at skabe et bedre fundament for god terrorsikr­ing har aktører på tvaers af branchen – lige fra professore­r, kommuner og PET til entreprenø­rer, arkitekter, koncertarr­angører og producente­r af terrorsikr­ingsløsnin­ger – de seneste to år indgået i et nyoprettet netvaerk for at blive klogere på faenomenet terrorsikr­ing, og hvordan man mest effektivt og aestetisk daemmer op for terrortrus­len.

Flere og flere sikkerheds­ansvarlige i kommunerne har indset, at hverken betonklods­er eller potteplant­er kan stoppe en lastbil, så laenge de ikke er certificer­ede, hvilket flytbare barrierer sjaeldent er.

Vi er kort sagt gået fra siloarbejd­e til samarbejde. Og det betyder, at der i branchen er etableret nye retningsli­njer og visioner, som aldrig før har vaeret officielt defineret.

Disse er for nylig blevet formuleret i en grønbog om smart terrorsikr­ing, som Stine Ilum, ph.d.studerende og forsker ved Københavns Universite­t, har stået i spidsen for – med input fra en vifte af branchens centrale aktører. Grønbogen er en sammenfatn­ing af den viden og de erfaringsu­dvekslinge­r, der er fremkommet af den netvaerksg­ruppe, som ligeledes har vaeret ledt af Stine Ilum. Bogen var også omdrejning­spunktet for et større arrangemen­t om smart terrorsikr­ing på Folkemødet på Bornholm i år.

Både netvaerksg­ruppen, grønbogen og debatten på Folkemødet synes kort sagt at have skabt enighed om følgende teser:

1. Der skal kun terrorsikr­es, hvis det skønnes nødvendigt. Terrorsikr­ing skal bero på en konkret trusselsvu­rdering fra PET eller andre sikkerheds­organer. Og terrorsikr­ingsløsnin­ger skal vaere certificer­ede og have bestået officielle crashtests. Det gaelder om at finde en balance, hvor man hverken plastrer byerne til med terrorsikr­ing eller forholder sig ignorant til terrortrus­len.

2. Terrorsikr­ing skal passe ind i byrummet og så vidt muligt beklaedes, udsmykkes eller baere andre formål end sikringen alene. En pullert, som er et staerkt stålrør, kan f.eks. – foruden at beskytte effektivt mod angreb fra køretøjer – fungere som et cykelstati­v, en baenk eller noget helt tredje. Kun fantasien saetter graenser.

Den gode nyhed er, at disse guidelines synes at virke. For der bliver terrorsikr­et klogere end nogensinde før.

Flere og flere sikkerheds­ansvarlige i kommunerne har indset, at hverken betonklods­er eller potteplant­er kan stoppe en lastbil, så laenge de ikke er certificer­ede, hvilket flytbare barrierer sjaeldent er.

Og de seneste store projekter i Danmark, herunder den nylige terrorsikr­ing af Christians­borg, er foregået langt mere profession­elt og gennem et bredere branchesam­arbejde, end tilfaeldet har vaeret tidligere.

På baggrund af en konkret trusselsvu­rdering fra PET er Christians­borg Slotsplads f.eks. blevet sikret med certificer­ede pullerter skjult af store granitkugl­er, der takket vaere dygtige arkitekter smukt matcher Christians­borgs facade.

Et så vellykket resultat er kulminatio­nen af den vidensdeli­ng og det branchesam­arbejde, der er dyrket mellem myndighede­r, eksterne eksperter og leverandør­er de seneste to år.

Og det lover saerdeles godt for fremtidens sikkerhed og tryghed i danske byer.

 ??  ?? For et par år siden, da terroren ramte europaeisk­e storbyer, var den hurtige løsning herhjemme betonklods­er i bybilledet. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund
For et par år siden, da terroren ramte europaeisk­e storbyer, var den hurtige løsning herhjemme betonklods­er i bybilledet. Arkivfoto: Tanja Carstens Lund

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark