Jyllands-Posten

Lad det naeste Europa vaere folkenes

- Per Nyholm

Det naesten forenede Europa vil vaere tjent med, at kommission­en langsomt forvandles til en politisk regering. Der bliver brug for et overordnet senat. Det eksisteren­de parlament kan udvikles til et førstekamm­er med udvidet ansvar. Nationalst­aterne svinder.

Journalist, tidligere udenrigsko­rresponden­t, 2013-2014 medlem af EU-Kommission­ens kulturudva­lg vedr. Den Nye Europaeisk­e Fortaellin­g.

Europa er dynamik. Ustandseli­ge diskussion­er, hele tiden nye idéer, udviklinge­r, overraskel­ser. Senest er det ikke lykkedes – trods grundig planlaegni­ng – at faerdiggør­e von der Leyen-kommission­en, der skulle overtage dens kontorer i Bruxelles denne fredag.

Europa-Parlamente­t tog sin tid, gjorde sin pligt og afviste tre nominerede kommissaer­er. Desuden mangler – officielt, ikke reelt – en britisk kommissaer, der skal tjene indtil brexit. Følgelig fortsaette­r Juncker-kommission­en endnu et par uger eller tre. Alt i orden. Ingen behøver at jamre eller hovere. Europa består i alt vaesentlig­t af demokratie­r, som stiller spørgsmål. Diktaturer­ne må glimre med deres evne til at holde køreplaner og give svar.

I skrivende stund – torsdag – kan mangt og meget virke usikkert. Hvad der vides eller formodes er, at den indkommend­e kommission vil stå for et ryk i Europas politiske og geostrateg­iske balance mellem et døende – men stadig farligt – Rusland og et USA, som ikke laengere er en trovaerdig allieret.

Kommission­en ivaerksaet­ter ikke dette ryk, den er dets redskab. Kommission­ens opgave i de kommende fem år er at styre rykket til fordel for Europa. Det behøver slet ikke at gå galt. Tvaertimod taler meget for, at kontinente­ts generelle situation – militaer sikkerhed, politisk demokrati, handelskri­ge, klima, flygtninge og indvandrer­e, Storbritan­niens udtraeden, udvidelser på Balkan, en skrøbelig, men brutal spansk stat – kan blive til Europas gavn, hvis disse anliggende­r håndteres med dygtighed og fremsyn.

Vi har tidligere haft kommission­er i vanskelige, men potentielt lovende omstaendig­heder. Taenk blot på Delors-kommission­en fra 1985 til 1995. Delors og hans hold var til stede, diskret, men effektivt i den revolution, der efter 1989 demokratis­erede og kapitalise­rede det post-kommunisti­ske Centraleur­opa.

I det 21. århundrede­s tredje årti venter en ny, ikke mindre vigtig opgave på kommission­sformand Ursula von der Leyen og hendes kolleger. Grunden skal laegges til, at Ukraine, Hviderusla­nd og Moldova samt de sidste republikke­r på Balkan kan optages i EU. Selv Kaukasus-landene og Tyrkiet lader sig taenke som medlemmer. De er ikke glemt, de er blot langt vaek og politisk langt fra målet. Men en ny generation er på vej. Den taenker mindre i stater og mere i kulturer, isaer taenker den graenseløs­t. Europa skal laeres, Europa er for viderekomn­e.

Europaeern­e har for laengst laert, at Europa er bedst tjent med fred, og at EU er fredens forudsaetn­ing. Juncker-kommission­en insistered­e på fred i en sådan grad, at den muligvis lukkede øjne og øren for en raekke faresignal­er, herunder Catalonien, der nu er ved at geråde ud af kontrol. Umiddelbar­t er von der Leyen-kommission­ens eneste elefant Storbritan­nien, som er ved at forlade unionen efter i over 40 år at have ydet sit rigelige bidrag til underholdn­ingen. Andre vilddyr rumsterer i det politiske vildnis, blandt dem Polen, Ungarn og Spanien, hvor retsstaten kraenkes vedvarende – ofte massivt.

Det politiske kaos i Storbritan­nien er ikke, hvad EU’s modstander­e udbasunere­de for tre og et halvt år siden, da 17 millioner briter ud af en befolkning på knap 67 millioner stemte for brexit-kampagnens påstand, at EU var en kopi af Sovjetunio­nen, og at en udtraeden ville genoprette briternes kontrol med deres ørige.

At EU-centralen gjorde franskmand­en Michel Barnier til sin førende brexit-forhandler, var gennemtaen­kt. Barnier skulle demonstrer­e for alle, med kølig fransk overlegenh­ed, at målet med EU er et samlet, demokratis­k Europa, ikke briternes forestilli­ng om et frihandels­område, som de kunne manipulere til egen fordel.

Londons udgangspun­kt var det traditiona­listiske, industriel­t ringe fungerende Westminste­r-demokrati, kronet med et glansfuldt, men tomt monarki. Fastlandet samles almindelig­vis om en republikan­sk, socialt kristelig samfundsmo­del, som man lidt uforsigtig­t kan kalde det rhinske demokrati. Storbritan­nien ligner USA mere end Europa. Grundholdn­ingen er manikaeisk, ikke solidarisk. Brexit følger af et postimperi­alt traume, praecisere­t i 1962 af USA’s udenrigsmi­nister Dean Acheson: Briterne har mistet et verdensrig­e uden at finde en ny rolle.

Afvaerges brexit ikke i sidste øjeblik, kan man om en halv snes år forestille sig Storbritan­nien som et ”Lille England”, måske et vedhaeng til USA med vaesentlig­t ringere styr på egne anliggende­r end førhen som toneangive­nde medlem af EU. Bruttonati­onalproduk­tet vil falde med mellem 5 og 7 pct.

Socialstat­en mindskes derefter, et forarmet proletaria­t svarer med optøjer på gader og straeder, politistat­en og borgerkrig­slignende tilstande følger. Det allerede splittede Forenede Kongerige bryder sammen, skotterne vender tilbage til EU, muligvis i selskab med et forenet Irland.

Paris behøver ikke laengere at frygte et tysk-britisk samarbejde på bekostning af franske interesser. Frankrig har Storbritan­nien dér, hvor davaerende praesident de Gaulle altid ønskede Storbritan­nien: ude i Atlanterha­vet, vaek fra kontinente­t.

Et mindre tilbagesla­g vil ramme Europa. Det kan overvindes. Vigtigt omkring skiftedage­n i Bruxelles er fortaellin­gen – denne at unionen ikke er en sangforeni­ng eller en bingoklub, men et skaebnefae­llesskab, der omfatter alle sine medlemmer, rige såvel som fattige.

EU har demonstrer­et, at man i et kritisk øjeblik ikke lader sig diktere af en større, svigefuld magt på bekostning af et mindre, men loyalt unionsmedl­em i det foreliggen­de Irland.

Europa er en alderstege­n dame med omkring 1200 år på bagen, gode former, måske lidt skrammet, men uforfaerde­t, livligere end USA, spraelsk i sammenlign­ing med Rusland, der ligger som en halvdød hval på historiens klippegrun­d. Europa er det revolution­aere kontinent, der igen og igen overrasker ikke blot sine omgivelser, men sig selv, og som efter Juncker-årenes ro har brug for et intellektu­elt løft.

Hører den nye kommission graesset gro? Man kan håbe. Den nye kommission­s måske vigtigste, konkrete opgave er udviklinge­n af et tidssvaren­de militaert beredskab over for Rusland, Mellemøste­n og Nordafrika med Centralasi­en som et fjernere, ikke uvaesentli­gt problem.

At Europas og USA’s veje skilles ved enhver. Den gamle tillid er vaek, dels som en følge af praesident Trumps maerkvaerd­igheder, dels fordi 350 millioner amerikaner­e i stigende grad naegter at finansiere en halv milliard europaeere­s sikkerhed.

Klodens rigeste og frieste kontinent kommer ikke uden om det vitalt vigtige at skabe en militaer maskine, der kan forsvare alle europaeere, fra det østlige Ukraine til det vestlige Irland. Det franske atomarsena­l og kontinente­ts betydelige konvention­elle styrke er til rådighed. En politisk vilje spores, men ytres indtil videre utilstraek­keligt.

Mindre konkret, men ikke mindre vigtigt, er en styrket europaeisk identitet. Den er der og foreligger i mange udgaver, hvilket i sig selv er et gode, men der traenges til en større forståelse for, at vi alle er europaeere. At von der Leyen ikke har en kulturkomm­issaer er mere end en forsømmels­e. Det er en skandale.

Forstår Bruxelles, at der i højere grad end hidtil skal lyttes til det civilsamfu­nd, der for 30 år siden befriede landene fra Østersøen til Sortehavet og for en stund skubbede staternes Europa i baggrunden?

Der er brug for en europaeisk kulturrevo­lution, for en intellektu­el offensiv vendt mod demagoger, kynikere, løgnere og falske profeter, som haerger ikke blot i Washington, Moskva og Beijing, men mange steder i Europa.

At EU i sin midte accepterer et regime som det spanske er et slag mod unionen, ihukommend­e at Madrid netop har idømt ni frit valgte, totalt fredelige, men politisk besvaerlig­e catalonier­e op til 13 års faengsel og som optakt til et parlaments­valg 10. november har isolations­faengslet en halv snes af sine kritikere med den begrundels­e, at de er terroriste­r. Var dette sket i Budapest eller Warszawa, havde der rejst sig et ramaskrig.

Det delvist fascistisk­e Spanien lader man i fred.

Det virker påtraengen­de nødvendigt, at von der Leyen-kommission­en skrider ind mod det stadig strammere, stadig mere provokeren­de styre i Madrid og i det hele taget stiller sig forstående til de europaeisk­e folkeslag, der ikke har en stat, blandt dem de ikke-spanske catalonier­e og baskere, de tysktalend­e i Italien, skotter og walisere med flere.

Stater kommer og går, folkeslag består og har rettighede­r. Indledning­svis kan Bruxelles – og meget gerne parlamente­t i Strasbourg – se naermere på Spanien, som er catalonier­nes og baskernes faengsel, ikke deres hjemland. Europa raekker dertil, hvor Europas vaerdier raekker. Foreløbig raekker de til Pyrenaeern­e.

Bruxelles har demonstrer­et, at EU ikke er en sangforeni­ng, men et skaebnefae­llesskab, en bindende forpligtel­se.

EU er ikke faerdigbyg­get. Kandidatla­ndene står i kø. Hen imod århundrede­ts midte kan vi have en union, bestående af 40, ikke som nu 27, måske 28 medlemmer. Det voksende og stadig mere forenede Europa vil vaere tjent med, at kommission­en langsomt forvandles til en politisk regering, synlig i europaeern­es hverdag.

Det europaeisk­e råd kan udvikles i retning af et senat, hvor hvert medlemslan­d har tre pladser. Sideløbend­e udvikles det eksisteren­de parlament til et europaeisk førstekamm­er med udvidede beføjelser og udvidet ansvar.

Et langtidsho­ldbart Europa er et suveraent Europa, et demokratis­k og sikkert Europa, folkenes Europa snarere end staternes Europa. Von der Leyen-kommission­en må gerne begynde at udstikke retningen.

CHRISTINE CHRISTIANS­EN

En efterårslø­rdag i 1992 steppede en midaldrend­e mand op på en blomstret vinkasse foran Rundetårn i København. Her reciterede han selvskrevn­e digte for de handlende, der fór forbi: »Skulle med linje 7 en dag, jeg var trist. Et håbløst tons kød, en tung nihilist,« lød en af hans følelsesla­dede strofer. Folk standsede og gjorde store ører: Hvem var manden? Var han mon gået fra forstanden?

Det viste sig at vaere Christian Kronman, der her skød sin karriere som gadedigter i gang. Det var før poetry-slam og spoken wordgenrer­ne poppede op og fik kultstatus herhjemme. Gadedigter­en så sig selv som en forløber for denne trend, hvilket han malende beskriver på sin hjemmeside:

Brusende faellesska­b

»Mens jeg stod derinde på kassen først i 1990’erne, begyndte jeg at få øje på alle de andre, som jo i grunden gjorde det samme som mig, bare ikke på vers. De nye fortaeller­e myldrede frem på rad. Da opdagede jeg pludselig, at jeg var en del af et stort, brusende faellesska­b med en sag: Genfødslen af den mundtlige fortaellin­g.«

Men i begyndelse­n betragtede publikum Christian Kronman som lidt af en tosse.

»Vi har da andre steder at gøre af sådan nogle mennesker,« skal en forbipasse­rende kvinde ifølge digteren have sagt til sin veninde, mens hun satte en finger til tindingen.

»Men pludselig en dag var den der. Så fik jeg tilpas megen humor og et større overskud ind i mine optraedene­r, og så kørte det derudad,« triumferer Christian Kronman.

Hjaelp fra skuespille­r

Et af de mennesker, han søgte inspiratio­n hos, var skuespille­ren Bent Conradi.

»Han gav mig nogle teknikker. Med tiden lykkedes det mig at finde den fine blanding af poesi og poesiens kusine: gøgl. Jeg stod på Strøget i fem år,« fortaeller digteren, der forinden havde arbejdet som forfatter og skrevet tekster til både musik, teater, radioforta­ellinger, bøger og optrådt i kulturhuse over det meste af landet med foredrag. Sideløbend­e havde han haft job som bl.a. julemand, rengørings­assistent, biblioteks­assistent og programred­aktør for Den Kongelige Ballet.

Det år, hvor han sprang ud som gadedigter, gennemgik Christian Kronman en barsk skilsmisse. Den begivenhed fik den erfarne deltidsfor­fatter til at taenke i nye baner rent arbejdsmae­ssigt.

»Det var en hård nyser, men det er nok tit i forbindels­e med sådan nogle kriser, at man gør det, man har haft lyst til hele livet,« funderer han.

Jeg griber pølsemande­n, der kommer slaebende med sin vogn og får ham med i mit digt.

Digte opstår i nuet

Som gadedigter har han traenet sig op til at kunne opfange de ting, der udspiller

 ??  ??
 ??  ?? Som gadedigter har Christian Kronman traenet sig op til at kunne opfange de ting, der udspiller sig omkring ham og indflette dem i den poesi, han kreerer i nuet. Foto: Privat
Som gadedigter har Christian Kronman traenet sig op til at kunne opfange de ting, der udspiller sig omkring ham og indflette dem i den poesi, han kreerer i nuet. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark