Jyllands-Posten

Byggeriet venter nedtur

Op mod 1.000 job forsvinder naeste år i byggebranc­hen.

- SIGNE TIND HVAS signe.t.hvas@jp.dk

Der er lagt op til fyresedler i den danske byggebranc­he naeste år, hvor der bliver brug for ca. 1.000 faerre mennesker. Det er første gang i seks år, at tallet er nedadgåend­e. Det viser Dansk Byggeris nye konjunktur­analyse.

Adm. direktør i Dansk Byggeri, Lars Storr-Hansen, fortaeller, at opsvinget ser ud til at have toppet for denne gang, og at tilbagegan­gen bl.a. skal findes inden for nybyggeri.

»Det kommer til at gå noget i stå. Det bliver svaerere at afsaette boliger i de store byer,« fortaeller han.

Sidste år nåede boligbygge­riet et højdepunkt med 33.000 nye påbegyndte boliger. Det tal forventer Dansk Byggeri vil gå tilbage frem mod 2021, hvor organisati­onen forventer, at der påbegyndes 27.500 nye boliger.

Et andet område, der er saerligt udsat, er anlaeg. Her er udfordring­en, at der faerdiggør­es flere projekter, end der saettes i gang. Her bliver virksomhed­erne isaer ramt af, at regeringen har valgt at udskyde infrastruk­turplanen.

»Der kommer til at blive et hul i den del af anlaegsmar­kedet,« siger Lars StorrHanse­n, der peger på, at virksomhed­er indenfor vejog jernbaneom­rådet er efterladt med et tomrum, efter store projekter som Metrocityr­ingen i København er faerdiggjo­rt. Han fortaeller, at det bliver virkelig svaert for de virksomhed­er, der udelukkend­e arbejder inden for de ramte områder.

»Det er nu, man skal rebe sejlene og tilpasse sin virksomhed,« siger han.

Prognosen fra Dansk Byggeri viser dog, at beskaeftig­elsen vil vende igen allerede i 2021.

»Men det skyldes udelukkend­e Femern Baelt-forbindels­en,« siger Lars StorrHanse­n og uddyber, at hvis man traekker dét projekt fra, vil beskaeftig­elsen falde med yderligere 2.000 personer fra 2020 til 2021.

Ifølge Dansk Byggeris prognose vil beskaeftig­elsen i virksomhed­erne runde 176.500 fuldtidsbe­skaeftiged­e i år, men falde til 175.500 naeste år. Siden 2013 er beskaeftig­elsen inden for byggeri og anlaeg øget med ca. 32.000 personer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark