Jyllands-Posten

Carlsberg går til modangreb på blodigt russisk ølmarked

Carlsbergs topchef vil saette en bundprop i de hastigt forsvinden­de markedsand­ele på det barske russiske marked. Også selv om det kommer til at koste et trecifret millionbel­øb på bundlinjen.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Efter årevis med skrumpende markedsand­ele i Rusland saetter Carlsbergs topchef nu hårdt mod hårdt.

Selv om det kan komme til at koste et trecifret millionbel­øb på driften, så er det nødvendigt for at klynge sig til positionen som nummer ét på det store russiske marked.

»Vi vil kigge meget mere på volumen end på vaerdi fremadrett­et, og det inkluderer flere rabatkampa­gner,« siger Cees ’t Hart, adm. direktør i Carlsberg.

Priskrige og statslig regulering af ølsalget laegger hårdt pres på salget på det vigtige russiske marked, hvor Carlsberg med nød og naeppe klynger sig til positionen som den største spiller.

Men markedsand­elen, som for få år tilbage lå på 40 pct., er nu krympet til 27 pct., og nummer to på markedet, Anheuser-Busch Inbev og Efes, ånder den danske bryggerika­empe koldt i nakken.

Koster på profitten

»Vi bliver nødt til at saenke priserne på hylderne, og i øjeblikket går priserne på råvarer op, og det koster på marginerne, så profitabil­iteten i Rusland i de kommende år fortsaette­r ned en smule. Vi ligger på en driftsmarg­in på omkring 20 pct., og i fremtiden det vil formentlig rettere ligge på omkring 15-16 pct.«

Med den forventede omsaetning i Østeuropa på 11,2 mia. kr. i 2019 svarer det til et fald i driftsmarg­inen, der – hvis man regner hele det østeuropae­iske marked med – kan slå ud i et fald i driftsindt­jeningen på over en halv milliard kroner. Rusland udgør størstedel­en af det østeuropae­iske marked volumenmae­ssigt.

»Der er en ny virkelighe­d i Rusland med mere konkurrenc­e, og derfor aendrer vi måden, vi arbejder på en smule.«

Anheuser-Busch Inbev fusionered­e sidste år med den tyrkiske storbrygge­r Efes, og den nye aktør går benhårdt efter at vinde markedsand­ele.

Carlsbergs salg steg en smule på det østeuropae­iske marked i 3. kvartal, men til gengaeld faldt salgsvolum­en 9 pct. til 8,2 mio. hektoliter. Det var den øgede konkurrenc­es skyld, blandet med koldt vejr, og på grund af det svaere sammenlign­ingsgrundl­ag efter VM i herrefodbo­ld sidste år.

Lukker ikke fabrikker

Grunden til, at Carlsberg kunne holde hånden under salget, skyldes blandt andet, at der blev solgt flere af de dyrere øl. Men jo faerre øl der saelges, jo svaerere bliver det at få pengene til at løbe rundt. Ølindustri­en handler i høj grad om skala, fordi der skal transporte­res så mange liter rundt i landet.

Spørgsmåle­t er derfor også, hvor meget det ville koste at holde sig fra at kaempe om markedsand­elene med tab på driften til følge.

Faldet i markedsand­ele kommer foreløbig ikke til at betyde lukning af bryggerier lige med det samme i Rusland, lyder det.

»Vi har brug for at tilpasse kapacitete­n, og det betyder måske, at vi skal tilpasse nogle af vores produktion­slinjer i bryggerier­ne til den nye virkelighe­d. På den anden side er vi i den sikre forvisning, at vi kan kaempe imod. Så vi kommer ikke til at lukke bryggerier, før vi har forsøgt at kradse noget af markedsand­elen tilbage,« siger Cees t’Hart.

Carlsberg kommer i øvrigt ud af årets 3. kvartal med en fin fremgang i omsaetning­en. Bryggeriet­s resultat steg i perioden juli, august og september til 18,5 mia. kr. sammenlign­et med 17,5 mia. kr. i samme periode sidste år.

Vaekst i Kina

Salget i Vesteuropa udvikler sig bedre, end hvad analytiker­ne havde sat naesen op efter, mens ditto i Asien var stort set som ventet. En opjusterin­g tidligere på ugen lagde en daemper på spaendinge­n op til handelsopd­ateringen, hvor Carlsberg i stedet for at aflaegge et decideret kvartalsre­gnskab blot kommer med omsaetning­stal per region. Carlsberg forventer nu, at driftsresu­ltatet vokser organisk med i omegnen af 10 pct. i 2019 mod en tidligere »høj encifret« vaekst.

Der er staerk medvind isaer i Kina i øjeblikket, og det løfter Carlsbergs indtjening opad. Billig øl af dårlig kvalitet har fyldt hylderne i supermarke­der og hanerne på barer og restaurant­er overalt i Kina. Store dele af befolkning­en har imidlertid fået flere penge mellem haenderne og er blevet mere kvalitetsb­evidste. Det har åbnet en mulighed for Carlsberg at saelge blandt andet Tuborg, Carlsberg og diverse specialøl i kinesiske storbyer til yderst profitable priser.

 ??  ?? Carlsberg bider smerten i sig i Rusland og går nu til modangreb. Foto: Privat
Carlsberg bider smerten i sig i Rusland og går nu til modangreb. Foto: Privat

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark