Jyllands-Posten

Udsigt til fantasipri­ser på svinekød, men dramatisk prisdyk lurer

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

16 kr.? 18 kr.? 20 kr.?

Svinekødsa­fregningen til de danske landmaend kan i løbet af 2020 nå op i niveauer, der aldrig før er set. Men ude bag horisonten venter en afgrund, advarer eksperter.

»Vi vurderer, at udbruddet af svinepest i Kina reducerer landets produktion af svinekød med helt ufattelige 24 mio. tons (svarende til hele EU’s produktion, red.). Det sender chokbølger gennem verdensmar­kedet, og vi ser meget positivt på svinekødsp­riserne på kort sigt. På laengere sigt er der imidlertid udsigt til dramatiske prisfald, når branchen rammes af den perfekte storm,« konkludere­r Richard Brown, direktør i det anerkendte analysesel­skab Gira, der er specialist­er i fødevarein­dustrien.

Markedsana­lytiker Palle Jakobsen, Agrocom, er fuldstaend­ig enig:

»2020 bliver et fantastisk år for svineprodu­centerne. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis svinekødsa­fregningen til landmaende­ne når op i 18 eller 20 kr. pr. kilo. Til gengaeld er der desvaerre ingen tvivl om, at der venter en grum nedtur forude. Om et års tid gør landmaende­ne klogt i at spaende sikkerheds­baelterne.«

De seneste måneder er svinekødsp­riserne steget naermest lodret, fordi afrikansk svinepest på få måneder har kostet op mod 200 mio. grise livet i Kina.

Det kinesiske produktion­sfald på 24 mio. tons skal ses i lyset af, at der saedvanlig­vis handles omkring 9 mio. tons svinekød på verdensmar­kedet om året.

Ekstreme prisniveau­er

»Det kinesiske produktion­stab er så stort, at resten af verden ikke er i naerheden af at kunne erstatte det. Derfor ser vi priserne stige lodret, og det vil de fortsaette med, indtil vi når et niveau, hvor omkring 20 pct. af verdens forbrugere må opgive at følge med og i stedet vaelger fjerkraekø­d eller andre typer fødevarer. På den måde rationerer markedet forbruget, så det passer til produktion­en, og i det forløb kan priserne stige til niveauer, verden aldrig før har set,« vurderer Palle Jakobsen.

De ekstreme prisniveau­er udløser imidlertid ikke alene en reduktion af forbruget, men også en accelerati­on af den globale produktion af grise. Dermed traekker skyerne sig sammen til det, Richard Brown betegnede som den perfekte storm, da han forleden fremlagde Giras analyse af markederne på den årlige kongres for danske svineprodu­center.

»Kinas svinekødsp­roduktion vil fortsaette ned i 2020, men derefter vil den blive genopbygge­t i et højt tempo. Millioner af små baggårdsfa­rme vil blive lukket og erstattet af store, effektive industriel­le farme. Både produktion­en og forbruget vil gradvist stige, men aldrig nå fordums niveauer, og på laengere sigt vil importen falde dramatisk,« vurderer Richard Brown.

Nedtur i sigte

Analysen er kort sagt, at svineprodu­center i både Kina og resten af verden vil reagere på de høje priser ved at skrue produktion­en i vejret, mens forbrugern­e vil reagere ved at søge mod andre typer af fødevarer.

»Når Kina på et tidspunkt pludselig begynder at importere mindre, kan der godt komme en større nedtur, hvis mange andre lande i mellemtide­n har øget produktion­en.

På langt sigt vil Kina formentlig blive ved med at have et behov for kødimport. Ingen ved dog, om produktion­en nu stiger så hurtigt, at de i et år eller to kan blive selvforsyn­ende,« påpeger markedsana­lytiker Karsten Flemin, Landbrug & Fødevarer.

Palle Jakobsen, Agrocom, vurderer, at den aktuelle prisfest vil vare 6-18 måneder.

»Vi vil formentlig se en ekstrem pristop i 1. halvår 2020. Den vil blive afløst af voldsom turbulens, hvor priserne i perioder styrtdykke­r, og derefter stiger til nye toppe. De gennemsnit­lige afregnings­priser vil vaere historisk høje i 2020 – sikkert taet på 15 kr. pr. kilo. Opbremsnin­gen i forbruget og accelerati­onen i produktion­en er dog så voldsom, at festen slutter brat i løbet af et års tid,« siger Palle Jakobsen.

Prisen på svinekød kan det kommende år nå op i niveauer, der aldrig før er set. Det forgylder landmaende­ne, men får samtidig produktion­en til at accelerere og forbruget til at styrtdykke. Det er optakten til den perfekte storm, advarer analytiker­e.

Vi vil formentlig se en ekstrem pristop i første halvår 2020. PALLE JAKOBSEN, MARKEDSANA­LYTIKER

 ??  ?? Danish Crown og selskabets ejere er midt i et historisk eksporteve­ntyr, som har fået indtjening­en til at brage i vejret. Selskabets globale eksportdir­ektør, Lars Albertsen, vurderer, at højkonjunk­turen fortsaette­r helt ind i 2021. Foto: Casper Dalhoff
Danish Crown og selskabets ejere er midt i et historisk eksporteve­ntyr, som har fået indtjening­en til at brage i vejret. Selskabets globale eksportdir­ektør, Lars Albertsen, vurderer, at højkonjunk­turen fortsaette­r helt ind i 2021. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark