Jyllands-Posten

Danish Crown forudser årelangt eksportboo­m

Der er udsigt til en årelang indtjening­sfest for de danske slagterier og deres ejere – svineprodu­centerne. Højkonjunk­turen fortsaette­r hele vejen gennem 2020, og udsigterne for 2021 er også positive, lyder vurderinge­n fra Danish Crown.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Den eksplosive vaekst i slagterier­nes eksport til Kina sender lige nu en guldregn ned over de danske svineprodu­center, og indtjening­sfesten ser ud til at fortsaette i hele 2020 og måske 2021.

Hos slagterigi­ganten Danish Crown lyder vurderinge­n, at eksportboo­met vil blive så langvarigt, at det kan traekke hele sektoren ud af en mangeårig ond cirkel med faldende produktion af slagtesvin.

»Vi er lige nu i et helt fantastisk marked, og vores fornemmest­e opgave er at positioner­e virksomhed­en, så opturen bliver så lang som mulig for vores ejere. Selvfølgel­ig slutter det en dag, men jeg ser ingen tegn på, at det sker i 2020, som efter alt at dømme bliver et stabilt godt år. Jeg er også optimist med hensyn til udviklinge­n i 2021,« fortaeller Lars Albertsen, global salgsdirek­tør hos Danish Crown.

Det seneste kvartal har Danish Crown 16-doblet eksporten til Kina, hvor den frygtede sygdom afrikansk svinepest breder sig som en steppebran­d og på kort tid har kostet 200 mio. grise livet. Det svarer til, at en fjerdedel af hele klodens svinebesta­nd er udraderet på få måneder.

Det har skabt et historisk importbeho­v, som får priserne på svinekød til at eksplodere i Kina og på verdensmar­kedet.

Frygten breder sig

Svinepeste­n har spredt sig videre til lande som Sydkorea, Filippiner­ne og Vietnam, og indkøberne sidder nu helt ude på kanten af stolene.

»Vi ser, at nervøsitet­en breder sig til lande som Japan og Sydkorea. Hullet i markedet er så stort, at det ikke engang vil aendre noget afgørende, hvis USA igen får adgang til at eksportere svinekød til Kina. Der mangler 200 mio. grise, og reelt kan det lige så godt vaere 250 mio. Jeg tror, at hullet i markedet er endnu større, end de fleste går og regner med,« siger Lars Albertsen.

Både slagterier og frysehuse skal have saerlige godkendels­er for at kunne eksportere til Kina, og Danish

Crown har bedre markedsadg­ang og større eksportkap­acitet end isaer de tyske slagterier.

Derfor er Danish Crowns indtjening og dermed svinekødsa­fregningen til andelshave­rne steget naesten lodret de seneste måneder. Efter flere år med svag konkurrenc­eevne har Danish Crown nu overhalet alle vaesentlig­e konkurrent­er og leverer den bedste indtjening i 18 år.

Har laest markedet

Forklaring­en på, at Danish Crown er gået i udbrud, er også, at selskabet har laest markedet bedre end de fleste konkurrent­er. Allerede for et år siden begyndte selskabet at afvise salg på lange kontrakter på tre til seks måneder. I stedet blev alt salget flyttet over i helt korte kontrakter på op til en måned.

Beslutning­en byggede på en vurdering af, at udbruddet af svinepest i Kina var langt vaerre end de officielle meldinger indikerede. Antagelsen var, at det ville udløse eksplosive prisstigni­nger, som ville give maksimal gevinst til selskaber, der lå i korte kontrakter.

»Vi byggede beslutning­en på indberetni­nger fra vores

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark