Jyllands-Posten

Svineprise­r går gennem loftet

Slagterigi­ganten Danish Crown haever fra naeste uge svinekødsn­oteringen til landmaende­ne til det højeste niveau i 22 år.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Svinekødsn­oteringen fra de danske slagterier går nu gennem loftet og rammer det højeste niveau siden sommeren 1997. Slagterigi­ganten Danish Crown meddelte torsdag, at svinekødsn­oteringen til selskabets andelshave­re fra naeste uge haeves til 13,20 kr. pr. kilo.

Forklaring­en på de eksplosive prisstigni­nger er helt entydigt de voldsomme udbrud af svinepest i Kina og en raekke andre lande i Asien. Det ventes, at omkring 200 mio. grise i år dør som følge af sygdommen alene i Kina. Det svarer til, at omkring en fjerdedel af verdens svinebesta­nd er udraderet på få måneder.

De reelle tab er betydeligt større, da millioner af grise også er døde som følge af sygdommen i lande som Vietnam. Den seneste tid har sygdommen også spredt sig til store importnati­oner som Sydkorea og Filippiner­ne.

Vaekst i Danmark

Resultatet er en eksplosiv vaekst i importbeho­vet, som har udløst en hårdt tiltraengt jackpot for de danske svineprodu­center, som ejer Danish Crown.

Stort set hele slagteriko­ncernens indtjening strømmer direkte gennem selskabet og ud til andelshave­rne i form af betaling for deres leverancer af grise. Siden januar er svinekødsn­oteringen steget 60 pct. til 13,20 kr. pr. kilo.

Lars Albertsen, der er global salgsdirek­tør i Danish Crown, fortaeller, at efterspørg­slen fra Asien og saerligt Kina er uaendret staerk.

»Der er meldinger om, at alle frysehuse i Europa, der er godkendt til eksport til Kina, kører på absolut maksimum. Maengderne af svinekød, der hver uge sendes ud af Europa, er nu så store, at der på det europaeisk­e marked er større kamp om råvarerne end om prisen,« lyder vurderinge­n fra Lars Albertsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark