Jyllands-Posten

Only-maerket hos Bestseller i offensiv – og i opgør med udlejere i detailhand­len

Chefen for Only i Bestseller-koncernen lukker straks 60 butikker og kraever forhandlin­g om nye huslejekon­trakter for flere end 600 andre forretning­er i en raekke lande.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Tøjmaerket Only under den danske modekoncer­n Bestseller er klar til en offensiv og et opgør med udlejerne i den europaeisk­e detailhand­el. Bestseller-selskabet vil nu både lukke butikker og på samme tid åbne 300 nye samt vaesentlig­t større.

Bag tiltaget står Finn Poulsen, som er del af direktione­n i Bestseller – med Anders Holch Povlsen som koncernche­f. Finn Poulsen er desuden chef for modemaerke­t Only og samtidig adm. direktør samt partner i Bestseller Retail Europe med 700 tøjbutikke­r i 14 lande. Selskabet har en omsaetning på 3,6 mia. kr.

Bestseller Retail Europe åbnede i fjor 170 nye butikker og har et mål om at nå over de 1.000 i 2021/22.

Finn Poulsen erkender dog, at der er pres på og forandring­er i markedet for modetøj. Det skyldes bl.a. en øget bevidsthed hos forbrugern­e om klima, som kan udløse et mindre forbrug af tøj i den sammenhaen­g.

»Vi kan og vil ikke negligere den grønne bølge. Vi skal vaere helt i front og leve op til aendrede forbrugerk­rav. Samtidig vil onlinehand­el fortsat vinde markedsand­ele. Jeg forudser derfor, at salget af tøj kan blive reduceret med 3–5 pct. om året for detailhand­len. Så der er brug for at gå nye veje. Isaer når det er vores ambition fortsat at vinde markedsand­ele,« siger Finn Poulsen.

Lukker de dårligste

Han var onsdag en af talerne på et topmøde i København for de danske virksomhed­er i modebranch­en arrangeret af Dansk Mode & Textil.

Der løftede Finn Poulsen sløret for en helt ny plan for Only og dermed Bestseller Retail Europe. Aktuelt er han klar til at lukke omkring 60 mindre butikker, som ikke laengere er rentable og med en størrelse på omkring 200 kvm. Desuden vil han traekke Only ud af lande, hvor der ikke er plads til at vaere bredt repraesent­eret. Finn Poulsen siger:

»Vi lukker de 8 pct. dårligste butikker nu og her ved at annullere deres huslejekon­trakter. Til gengaeld vil vi genforhand­le alle andre huslejer for vores øvrige butikker. Vi skal laegge pres på i det marked og vaere offensive.«

I den sammenhaen­g vil han og Bestseller Retail Europa til gengaeld inden for en kort årraekke åbne 300 nye, store butikker på op mod op mod 1.500 kvm. De 300 bedste af de nuvaerende butikker skal desuden fordobles i størrelse.

»Selv om en lang raekke modemaerke­r og -kaeder i Europa – også af den store slags – lukker og knaekker nakken i disse år, er niveauet for prisen på husleje alt for høj i mange byer. Det kan ikke laengere gå. Så vi er klar med vores styrke til at tage det opgør og bringe niveauet ned. Så vi vil nu genforhand­le alle vores huslejer for Only-butikkerne,« siger Finn Poulsen.

Han oplyser, at tøjmaerket i naeste uge åbner den første, store butik i den nye offensiv. Det bliver i Flensborg, hvor der ifølge Finn Poulsen er sikret over 1.000 kvm til en god pris for Only, der hidtil har haft en butik i den nordtyske by på ca. 200 kvm.

Hos en af de store udlejere i den hjemlige detailhand­el, Danske Shoppingce­ntre, siger adm. direktør Jesper Faurholdt, at der altid er en igangvaere­nde diskussion mellem kaeder, butikker og udlejere om huslejens størrelse.

»Tingene handler jo nok både om, hvorvidt huslejerne er for høje eller butikkerne­s omsaetning for lav. Så det er en mere kompleks diskussion om detailhand­lens situation, end at huslejerne har skylden,« mener Jesper Faurholdt i Danske Shoppingce­ntre. Selskabet har 17 indkøbscen­tre rundt om i landet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark