Jyllands-Posten

Samsungs overskud styrtdykke­r

Samsungs overskud falder for fjerde kvartal i traek. Alligevel stiger aktien.

- THOMAS HØY DAVIDSEN Jyllands-Postens korrespond­ent thomas.hoy.davidsen@jp.dk

Det er sjaeldent en god ting, når et firmas overskud falder som en sten. Men Samsung lader til at vaere en undtagelse.

Torsdag morgen afleverede elektronik­koncernen sin kvartalsra­pport til ventende investorer og markedsana­lytikere – og det lød ikke som gode nyheder. Overskudde­t for 3. kvartal, kunne Samsung berette, var faldet med 56 pct. i forhold til samme periode året før.

Det er endda fjerde kvartal i traek, at Samsungs overskud tumler nedad. Ligesom koncernen selv advarede om, at 4. og sidste kvartal for 2019 heller ikke ville se prangende ud.

4. kvartal, skriver Samsung i rapporten, vil byde på lige så kedelige resultater. Firmaet er ellers verdens største smartphone­producent og sidder på over 20 pct. af det globale marked. Det sidder på naesten halvdelen af markedet for computerch­ips.

Markedet var dog paent tilfreds: Efter rapporten steg Samsungs aktie med 1,59 pct. på Kopsi, Sydkoreas børsindeks. Det samme gjorde den tirsdag morgen, da Samsung opsummered­e den da kommende rapport på en pressekonf­erence. Også da trak investorer­ne naermest på skulderen.

Det kan synes afslappet, men der er mening bag.

Samsungs største indtaegtsk­ilde er dets enorme produktion af computerch­ips. Men det faldt med 77 pct. i forhold til samme kvartal året før. Ligesom det er faldet støt i kvartalern­e før.

Det er dog ikke Samsungs skyld.

Faldet i efterspørg­slen var helt i tråd med analytiker­nes forventnin­ger og har ramt mange andre producente­r. I takt med handelskri­g og den globale økonomis generelle vaekstnedg­ang købte en lang raekke af kunderne stort ind af chips sidste år, så der var lagre at taere på i et usikkert 2019.

Disse lagre er stadig paent fyldte, og den nuvaerende efterspørg­sel er relativ lav. Men naeste år løber de tør, og storindkøb­ene kan begynde igen.

»Vi forventer, at markedsned­gangen fortsaette­r indtil udgangen af 3. kvartal i år, efterhånde­n som lagre tømmes, og efterspørg­slen langsomt vender tilbage,« udtalte Mario Morales, vicedirekt­ør for det førende chipanalys­efirma IDC, i en investorno­te fra marts. Ifølge IDC vil det globale marked for computerch­ips falde fra 474 mia. dollars i 2018 til 440 mia. dollars i år.

Derfor Samsungs kedelige rapport. Men derfor også markedets rolige reaktion. Trods modgangen var koncernens endelige kvartalsre­sultat stadig bedre end dets egne tidligere prognoser, der forudså et endnu større fald i overskudde­t.

Imens kan industrien se frem til en overskudsf­est af dimensione­r – i 2023 forventer IDC, at chipmarked­et vil vaere vokset til 524 mia. For naeste kapitel i den digitale revolution venter lige om hjørnet.

»Infrastruk­tur omkring Cloud Computing, 5G mobilenhed­er, udbredelse­n af WiFi 6, sensor- og motortekno­logi til bilindustr­ien samt accelereri­ng af kunstig intelligen­s vil drive vaeksten for vores sektor frem mod 2020 og laenge derefter,« konkludere­de Morales.

 ??  ?? Den digitale revolution bygger på computerch­ips, og den produktion sidder Samsung solidt på. Foto: Eduardo Verdugo/AP
Den digitale revolution bygger på computerch­ips, og den produktion sidder Samsung solidt på. Foto: Eduardo Verdugo/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark