Jyllands-Posten

Er Kinas vaekst på vej mod nyt dyk efter opbremsnin­g i investerin­ger i infrastruk­tur?

Bnp-vaeksten i Kina har gennem mange år vaeret holdt oppe af store offentlige investerin­ger i infrastruk­tur, men landets regering skal hastigt til at finde på andre løsninger.

- PETER LUNDGREEN Lundgreen’s Capital

Antallet af vejbroer i Kina er steget fra 658.000 i 2010 til 851.000 sidste år. Den udvikling beskriver også ganske godt den samlede udvikling af infrastruk­tur i landet, og som omskrevet til det nationale regnskab er de signifikan­te, og berømte, anlaegsinv­esteringer, der har holdt bnp-vaekstrate­rne oppe.

Hvis man betragter udviklinge­n i byggeriet af vejbroer, har tendensen vaeret, at der er blevet bygget et faerre antal broer hvert år siden 2010. Men nu har investerin­gerne i infrastruk­tur stået på i så mange år, at man mangler broer at bygge, idet der nu begynder at blive faerre anlaegsbyg­gerier, som giver økonomisk rationel mening at udføre.

Grafikken ovenfor viser, hvorledes den årlige vaekst i udlån er faldende i år, og her peger flere økonomer på, at der optages faerre lån til infrastruk­turinveste­ringer. Dette sker ofte gennem specielle selskabsko­nstruktion­er på provins- eller regionalt niveau, hvor man i mange tilfaelde også inddrager rentabilit­eten i projektern­e.

Parallelt hermed bemaerker jeg, at den årlige stigningst­akt i provinsern­es salg af land er fortsat faldende, men stigningst­akten er dog stadig positiv. Der er ikke nogen direkte sammenhaen­g med anlaegsinv­esteringer­ne, bortset fra at nogle af infrastruk­turinveste­ringerne giver indtaegter i form af brugerbeta­ling. Begge udviklinge­r betragter jeg dog som strukturel­le og langfriste­de, hvorfor det har en stor betydning for Kinas økonomi.

Nyt fald på vej?

Betyder denne udvikling, at Kinas bnp-vaekstrate er på vej endnu laengere ned? Det er et centralt spørgsmål, men det endnu mere centrale er, om den kinesiske økonomi kan aendre så meget kurs, at der kan kompensere­s for de vejbroer, man nu ikke laengere kan bygge flere af, hvis fornuften da skal råde. Utvivlsomt vil dette optage en raekke økonomer i stigende omfang, men for investorer generelt er temaet også vaerd at beskaeftig­e sig med.

I alle lande, der udvikler sig, gaelder det, at investerin­ger i infrastruk­tur er saerdeles vaerdifuld­t for den videre økonomiske vaekst, taenk blot på den første vej eller jernbane fra A til B.

Men som økonomien udvikler sig, falder den marginale nyttevaerd­i af mere infrastruk­tur mod nul eller kan sågar vaere negativ.

For offentlige investerin­ger i infrastruk­tur gaelder der også, set ud fra et rationelt økonomisk synspunkt, at investerin­gerne skal give en positiv forrentnin­g. Det kan ikke altid måles praecist, men der kan laves fornuftige beregninge­r på indikation­er af afkast af infrastruk­turinveste­ringer. Debatten om en investerin­g i infrastruk­tur nu også vil give et positivt afkast eller ej, oplever man f.eks. også her i Danmark.

Nøjagtigt de samme overvejels­er gaelder udbygninge­n af infrastruk­turen i Kina. Landet er enormt, og der er stadig utallige steder, hvor der mangler bedre infrastruk­tur, men eksempelvi­s bliver de broer, man kunne bygge, mindre rentable jaevnfør ovenståend­e betragtnin­ger.

Potentielt negativt

Jeg forventer fortsat, at man i Kina bygger infrastruk­tur, hvor noget er mere fornuftigt end andet. Det sker i alle lande, hvor netop hensynet til det pågaeldend­e lands bnp-vaekst spiller en rolle. Men hvis man officielt i Kina forsøger at holde bnp-vaeksten på de 6 pct. med urentable brobyggeri­er, vurderer jeg det negativt.

Kinas bnp-vaekst reagerer ekstremt hurtigt på offentlige investerin­ger, så allerede i det kommende 4. kvartal kan det afsløres, om regeringen vaelger den bekymrende vej med blot at øge anlaegsinv­esteringer­ne.

Efter min vurdering er et af de centrale punkter dog, at Kinas økonomi gennemgår en strukturel aendring gennem det beskrevne. Investerin­ger i infrastruk­tur er ikke laengere en så sund økonomisk vaekst som tidligere, og den vaekst skal erstattes af en anden vaekst.

I den strukturel­le aendring indgår også elementet med provinsern­e, der eventuelt får faerre indtaegter fra salg af byggegrund­e; dette, mener jeg dog, har en laengere tidshoriso­nt. Der kommer et tidspunkt, hvor den indtaegtsk­ilde for provinsern­e også aendres, og derfor argumenter­er jeg, at der ligeledes er tale om en strukturel aendring i indtaegtsg­rundlaget, som sker over tid og, hvor der skal findes en delvis erstatning.

Det rigtigt interessan­te er, om Kina kan skabe andre positive, strukturel­le aendringer i økonomien, der kan kompensere for de faerre broer, der bygges. Uden tvivl vil en løsning på handelskon­flikten med USA resultere i mere optimisme i Kinas industrise­ktor, og jeg kunne forestille mig, at investerin­gslysten kommer delvist tilbage. Dermed kan et videre fald i landets bnp-vaekstrate blive udsat på kort sigt, men det er formentlig også den maksimale positive effekt, der kommer fra den front.

En ny vaekstvej

Kinas ledelse har for flere år siden set udviklinge­n komme og slået ind på en ny vaekstvej med reformer kombineret med større fokus på at øge det private forbrug. Nogle reformer har vaeret gode og bidraget til en mere fleksibel økonomi, hvilket igen skaber bedre grobund for økonomisk vaekst.

Alligevel har reformerne ikke vaeret så signifikan­t skelsaette­nde, at jeg betragter dem som bidragende til en langfriste­t strukturel positiv aendring.

Gode reformer, som f.eks. den markante skattelett­else for mellemindk­omsterne sidste år, er vaerd at bemaerke. Denne bidrog til forøget privatforb­rug i år, men reformer, hvor et kontrolele­ment bliver opgivet, kan jeg svaert forestille mig.

Konsekvens­en er, at reformerne primaert vil have omfordelin­g for øje, hvilket udmaerket kan vaere penge fra statskasse­n til private forbrugere. Det giver jeg ekstra opmaerksom­hed de naeste tre måneder, for hvis der er stilstand, vil investorer­ne reagere negativt.

Reformer nødvendige

Omvendt skal reformerne ikke blot vaere småaendrin­ger, for i min optik skal man i Beijing komme med saerdeles spaendende udspil for at aendre de strukturel­le aendringer, der giver et vedvarende pres på bnp-vaeksten. Min vurdering er, at aktiemarke­det vil blive skuffet, hvis der ikke kommer initiative­r inden laenge.

Resultatet af den seneste skatterefo­rm er, at 80 mio. lønmodtage­re i Kina ikke betaler indkomstsk­at laengere – her kunne den nemme og spaendende løsning vaere at lempe indkomstbe­skatningen yderligere, således at endnu flere lønmodtage­re gøres skattefri.

Lundgreen's Capital

rådgiver formuende kunder, virksomhed­er og kommuner i ind-og udland. Firmaet er repraesent­eret i Danmark og Kina. Lundgreen's Capital driver desuden investerin­gsforening­en Lundgreen's China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligation­er. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

rer hjemmeside­n højere. Indekserin­gen kan tage op til et par måneder, men så er man i hvert fald i gang – også selvom man har et arbejde ved siden af.

Hvis man er i tvivl om SEO-optimering­en, så findes der talrige YouTube-tutorials, der hjaelper med at rangere højere på Google. Nogle af dem er så gode, at man kan blive profession­el inden for relativ kort tid.

Dette setup kunne man i realiteten lave med andre produkter. Man kunne saelge vaerktøjer, sengetøj eller cykler. Det fantastisk­e er, at mange virksomhed­er ikke er saerlig gode til at SEOoptimer­e og de bruger ej ressourcer på det. Derfor kan din virksomhed vaere et slags bindeled mellem kunden og samarbejds­partneren, og hvor man efter aftale deler omsaetning­en med sin samarbejds­partner. Og så har man naesten ingen udgifter, før et reelt salg er gået igennem, fordi der ikke bliver produceret noget, og man ikke har et lager.

Det er klart, at man skal betale lidt indskud for at starte virksomhed­en op som et anpartssel­skab, tage nogle gode billeder og betale et månedligt fee for at have hjemmeside­n. Men ellers kraever det ikke meget mere – og derfor vil jeg mene, at det aldrig har vaeret nemmere at blive ivaerksaet­ter.

 ??  ?? Kinas regering har i årevis pustet til den økonomiske vaekst gennem investerin­ger i infrastruk­tur. Her ses vejnet i Beijing. Arkivfoto: Thomas Borberg
Kinas regering har i årevis pustet til den økonomiske vaekst gennem investerin­ger i infrastruk­tur. Her ses vejnet i Beijing. Arkivfoto: Thomas Borberg
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark