Jyllands-Posten

Sort FLSmidth er pisket til at blive grøn

Ingeniørko­ncernen FLSmidth skal omfavne den cirkulaere økonomi for at skabe en modvaegt til de klimakriti­ske kernekunde­r.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR KOMMENTAR SØREN LINDING Erhvervsko­mmentator soli@finans.dk

Det haederkron­ede danske ingeniørfi­rma FLSmidth skal vove pelsen. Det tidligere industriog servicekon­glomerat har i den grad brug for en vision om en grønnere fremtid.

Det risikerer at haenge fast i fortiden med nogle af de mest klimakriti­ske kunder i cement- og mineindust­rierne, der i stigende grad kaemper for deres ret til overhovede­t at drive forretning internatio­nalt kaldet license to operate. Det vil kun blive vaerre, og derfor kan FLSmidths i forvejen meget konjunktur­følsomme kerneforre­tning komme under et vedvarende, strukturel­t pres.

FLSmidth har i forvejen ondt i indtjening­en og har mere end svaert ved at overbevise aktionaere­rne om sin evne til at skabe vaerdi.

Aktiekurse­n er drattet om igen i takt med den lurende frygt for en naermest verdensoms­paendende recession, hvor isaer afmatninge­n i Kina holder mange råvarepris­er nede og dermed investerin­gslysten hos de store mineselska­ber tilbage.

Men det kender FLSmidth til hudløshed, og modvåbenet har vaeret opbygninge­n af en stor service- og vedligehol­delsesforr­etning for at laegge en stabil bund under den volatile indtjening. Det aendrer dog ikke på, at aktien er en af de billigste på fondsbørse­n.

En ny trussel er kommet, der lige nu betyder udskudte ordrer og på sigt kan betyde store omvaeltnin­ger for FLSmidths kunder. Både cementindu­strien og mineselska­berne er notorisk kendte for at vaere blandt de mest energiinte­nsive og miljøbelas­tende virksomhed­er.

Det gør dem meget udsatte i en tid, hvor erhvervsli­vets klimaaftry­k og sociale ansvarligh­ed er under lup fra ikke kun forbrugere og aktionaere­r, men også fra myndighede­r og isaer politikere. Den største risiko for mineindust­rien er ifølge revisionsh­uset EY for andet år i traek license to operate.

Den danske ingeniørko­ncern ligger med sine produkter i den øvre ende af markedet og kan derfor hjaelpe sine kernekunde­r med at øge produktivi­teten og dermed saenke miljøbelas­tningen og klimaaftry­kket.

Det er en kamp op ad bakke i et meget prisfølsom­t marked, og det får kun FLSmidth til at se lidt mindre sort eller i bedste fald grå ud.

Nye miljø- og klimakrav kan give

FLSmidths mere innovative produkter et boost, men den underligge­nde frygt er, at omverdenen giver cement- og mineindust­rierne det røde kort, omlaegger produktion­en til andre materialer og i det hele taget får sat rigtig skub i genanvende­lsen.

Den cirkulaere økonomi rummer ganske enkelt en genfødsel af FLSmidth som et vaekstsels­kab. Men endnu vigtigere kan den også vaere startskudd­et til en ny og grøn vision for den gamle ingeniørko­ncern. Der vil i lang tid vaere behov for nye cementfabr­ikker og flere miner, men behovet for helt andre og mere fremtidsre­ttede aktivitete­r er åbenlyst.

Det tidligere energikong­lomerat Ørsted er forbillede for mange danske virksomhed­ers aspiration­er om en grøn omstilling, men fravaeret af statsstøtt­e bag nye teknologie­r vil unaegtelig forsinke transforma­tionen. En anden videnstung virksomhed, Haldor Topsøe, er selv i starten af sin grønne omstilling.

FLSmidth har med en presset aktiekurs svaert ved at udhule indtjening­en meget mere for at finde nye ressourcer til at forske, udvikle og opbygge en cirkulaer forretning. Budgettern­e for

2019 er allerede blevet nedjustere­t én gang, og der er sat en ny spareplan i vaerk for at beskytte lønsomhede­n til naeste år.

Der er derfor formentlig ingen anden udvej end at købe sig til kritisk masse i et tredje ben ved siden af cementog mineforret­ningerne. Det vil i så fald ikke vaere første gang, at FLSmidth udvider sin ingeniørfo­rretning. Hele mineforret­ningen bygger reelt på tilkøbet af to store nordamerik­anske virksomhed­er.

En transforma­tion af FLSmidth vil kraeve helt andre ledelseskr­aefter i spidsen for Valby-koncernen. Den tyske topchef i naesten syv år Thomas Schulz er selv mineingeni­ør, og det er et mere end åbent spørgsmål, om han også er manden til at gøre FLSmidth grøn.

Men en visionaer ny ledelse er langt fra nok. Det vil også kraeve støtte fra langsigted­e ankerinves­torer. Her har de to største aktionaere­r, de erhvervsdr­ivende fonde Lundbeckfo­nden med over 10 pct. og Novo Nordisk Fonden med over 5 pct. af aktierne, i hvert fald tilstraekk­eligt dybe lommer.

Ingen behøver at vaere professor for at se, at verden bliver grønnere, mere baeredygti­g og cirkulaer. Spørgsmåle­t er naermere, hvem der har modet til at tilpasse forretning­smodellen og strategier­ne til at udnytte det.

Den cirkulaere økonomi rummer ganske enkelt en genfødsel af FLSmidth som et vaekstsels­kab.

er virksomhed­sredaktør på Finans, fhv. erhvervsre­daktør på dagbladet Børsen. Følg ham på @sorenlindi­ng eller finans.dk/ minenyhede­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark