Jyllands-Posten

En våd bil var det bedste, der kunne ske for Aarhus Rutebilsta­tion

Risiko for sammenstyr­tning bør vaere fundamente­t for en endelig beslutning om rutebilsta­tionens mulige fremtid.

- MORTEN NYSTRUP

Det var en bilejers undren over, at hans bil altid var våd, selv om den stod i en parkerings­kaelder under Aarhus Rutebilsta­tion, der vaekkede kommunen. Den satte gang i en undersøgel­se af baereevnen i den efterhånde­n aldrende og synligt nedslidte betonkonst­ruktion, der hver dag skal laegge daek til et utal af busser. Natten til onsdag blev dele af området spaerret.

Midttrafik fik hurtigt etableret alternativ­e holdeplads­er for busserne, og selv om der med fredagens langdistan­cebusser og øget rejseaktiv­itet ventes mere kaotiske tilstande, virker nødløsning­en umiddelbar­t tålelig. Letbanens elendige økonomi har jo allerede afstedkomm­et faerre busafgange, omend banens driftssikk­erhed eller mangel på samme efterlader et behov for bussen som alternativ rejseform.

Med forbuddet mod at bevaege sig på store dele af stationsom­rådet er der tid til for alvor at få udtaenkt, hvor en fremtidig rutebilsta­tion skal placeres, og hvordan den skal udformes. Hvis vi da overhovede­t fortsat skal have en.

Både funktional­iteten og placeringe­n virker stadig mere foraeldet. Rutebilsta­tionen fra 1954 spaender ben for byudviklin­gen i et attraktivt område. Arkitektur­en er en skamplet for en by, der har undergået en kolossal forandring, og det er ikke laengere logisk, at vi har et trafikalt knudepunkt med så tung trafik på et sted, hvor tilkørsels­forholdene er dårlige og infrastruk­turen usammenhae­ngende.

Kommer man frem til, at Aarhus fortsat skal have en traditione­l rutebilsta­tion, bør den indtaenkes i planerne for en måske kommende, overdaekke­t banegrav. Et udviklings­arbejde, der netop er sat i gang. En partnerska­bsaftale mellem MT Højgaard, DSB Ejendomsud­vikling, Pensiondan­mark og Aarhus Kommune skal afdaekke muligheder­ne for en overdaekni­ng. Det er oplagt ved den lejlighed at samle den kollektive trafik omkring banegården og en forventet udvidelse af Vaerkmeste­rgade, der også er kendt som Brøchner-Winthervej­en, efter de to ophavsmaen­d, det socialdemo­kratiske byrådsmedl­em Ango Winther og afdøde byrådskoll­ega Niels Brøchner.

Hvis Marselistu­nnellen bliver til noget, vil man som en del af anlaegsarb­ejdet forlaenge Vaerkmeste­rgade til Åhavevej og dermed få en lige linje til motorvejen. Det vil skabe gode forhold til det voksende antal fjernbusse­r, der trives godt i sporet af den håbløse jernbanest­ruktur i Danmark.

Under alle omstaendig­heder bør kommunen og Midttrafik lige nu koncentrer­e sig om at forhindre en ulykke ved rutebilsta­tionen, sørge

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark