Jyllands-Posten

»Det virker uforsvarli­gt at benytte p-kaelderen«

Mange års nedbrydnin­g af betondaekk­et ved Aarhus Rutebilsta­tion er hovedårsag­en til, at rådgivende ingeniører har anbefalet Aarhus Kommune at afspaerre området.

- MARIA DALHOFF JONAS HVID maria.dalhoff@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

Problemet med vandgennem­traengning­en i betondaekk­et ved Aarhus Rutebil er massivt.

Så massivt, at det udvasker og eroderer betonen samt korroderer armeringen. Det konstatere­r det rådgivende ingeniørfi­rma Orbicon i det notat, som Aarhus Kommune bad virksomhed­en om at lave i begyndelse­n af oktober. Og ifølge teksten på i alt tre sider, som JP Aarhus har fået aktindsigt i, så bekraeftes de mange års vandindtra­engning bl.a. ved stalaktitf­ormationer i p-kaelderen under rutebilsta­tionen på hjørnet af Sønder Alle og Fredensgad­e i Aarhus C.

Tirsdag aften bad Aarhus Kommune, som ejer området, lejeren Midttraffi­k om at spaerre for adgang til betondaekk­et over p-kaelderen på området og adgangen til pkaelderen. I Orbicons notat, som er lavet efter en besigtigel­sesinspekt­ion den 24. oktober i år, fremgår det bl.a., at det ikke er muligt at definere, hvorvidt konstrukti­onerne er naer ved kollaps med nedstyrtni­ngsfare til følge.

»Dog er det tydeligt, at der er foregået en stor nedbrydnin­g over lang tid. Med denne viden vurderes det ikke forsvarlig­t at lade arealerne blive benyttet, da risikoen for personskad­e er meget høj, såfremt der sker et kollaps,« skriver Orbicon, der også foreslår, at der hurtigst muligt etableres et møde, hvor situatione­n skal drøftes.

Hovedarmer­ing vaek

I notatet skriver Orbicon også til Aarhus Kommune, at der i p-kaelderen er ét konkret synligt område på betondaekk­et, hvor al hovedarmer­ingen er korroderet vaek.

»Og med mindre der er en helt usaedvanli­g konstrukti­v opbygning over den synlige konstrukti­on, så har det konkrete område ikke laengere en ”normal” baereevne, der er baseret på en samvirknin­g mellem beton og armering. Dermed er den aktuelle baereevne kun baseret på det tilbagevae­rende uarmerede tvaersnit, og sandsynlig­vis i samvirknin­g med de samlede overliggen­de materialer helt op til oversiden af hhv. asfalt/fliser på busarealet,« fremgår det.

Ligeledes bliver det i notatet fastslået, at:

»Det virker uforsvarli­gt at benytte p-kaelderen, indtil der er foretaget yderligere undersøgel­ser, der kan dokumenter­e om konstrukti­onerne fortsat kan opretholde den nødvendige baereevne. Dette gør sig ligeledes gaeldende for brugen af arealet over p-kaelderen, isaer henset til den tunge trafik fra busser«.

Stor skade

I notatet bliver det også påpeget, at søjlerne i p-kaelderen har taget stor skade med synlige rustudfael­dninger, og at flere søjler har gennemgåen­de store revner. Det betyder ifølge ingeniører­ne, at søjlernes baereevne vil vaere reduceret. Det er kritisk, fremgår det.

»Søjler samler lodret last fra større flader, og dermed vil en kollapset søjle medføre et større areal af daekket over samtidigt kollapser.«

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V), Aarhus Kommune, ønsker først at kommentere sagen fredag.

 ?? Ca. 90 pct. af loftet i p-kaelderen under Aarhus Rutebilsta­tion er inddaekket med traebetonp­lader, hvorpå der er påskruet hhv. stål/plast trapezplad­er (eller begge), og dermed er det ikke muligt at skabe en visuel inspektion af betonkonst­ruktionern­e, og p ??
Ca. 90 pct. af loftet i p-kaelderen under Aarhus Rutebilsta­tion er inddaekket med traebetonp­lader, hvorpå der er påskruet hhv. stål/plast trapezplad­er (eller begge), og dermed er det ikke muligt at skabe en visuel inspektion af betonkonst­ruktionern­e, og p
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark