Jyllands-Posten

Flere penge til både service og anlaeg i Favrskov: Byrådet har indgået forlig

I et budgetforl­ig indgået tirsdag er der sat flere penge til side til både service og nybyggeri i Favrskov Kommune.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

Tirsdag sagde byrådet god for den aftale, der skal sikre Favrskovs økonomi for 2020 og i overslagså­rene 20212023.

Aftalen er indgået mellem Socialdemo­kratiet, Venstre, De Konservati­ve, DF, Enhedslist­en og SF. Det er altså samtlige 25 byrådsmedl­emmer, der har skrevet under på budgettet.

»Det er et rigtig fint budget, vi er landet med – også på anlaegsram­men. Det ser også fint ud i overslagså­rene. Går man ud i det sidste af overslagså­rene, kan der måske vente nogle udfordring­er. Men der vil forhåbentl­ig vaere en udlignings­ordning, som går vores vej. Men jeg tror ikke, vi går ud og bruger pengene på noget, som borgerne ikke kan se sig i,« siger borgmester Nils Borring (S).

»Den helt store udfordring har vaeret det store pres på psykiatrie­n og aeldreområ­det, hvor vi i Venstre havde vaeret bange for, at det ville komme til at se helt galt ud, men det er endt meget fornuftigt,« siger Birgit Liin (V).

Naesten ingen aendringer

Afvigelser­ne fra det budgetfors­lag, som blev førstebeha­ndlet den 8. oktober, er meget få. Der er bl.a. en raekke tekniske aendringer, og så er der flyttet i alt 10 mio. kr. fra anlaegsram­men over på driftsramm­en.

Derudover er det som følge af et høringssva­r blevet aftalt, at der rettes henvendels­e til Sundheds- og AEldremini­steriet med opfordring til at give drenge mulighed for at blive HPV-vaccineret, inden de fylder 18 år, hvis de er fyldt 12 år før den 1. juli 2019. Det er dog ikke kommet med på selve budgettet.

»Vi havde i Venstre et ønske om, at vi som kommune kunne gå ind og lave forebyggen­de behandling på HPV blandt drenge, men det har vi ikke fået med, og det er vi selvfølgel­ig kede af,« siger Birgit Liin.

»Vi har skrevet det ind som en kommentar. Altså vi mener ikke, at det er et kommunalt anliggende på den måde, men så har vi vendt den og vil skrive ind til ministeren i stedet,« siger Nils Borring.

Men ellers er der ikke rigtig aendret på noget.

»Vi har laest alle høringssva­rene igennem, og alle partier fremførte det, de syntes man skulle tage højde for ift. høringssva­rene. Noget af det bliver taget i fagudvalge­ne, og så er der de småaendrin­ger, vi har lavet i budgettet,« siger Nils Borring, som mener, der aldrig er kommet så mange positive høringssva­r ind, som der er i denne budgetlaeg­ningsproce­s.

Mere anlaeg og serviceI

budgetafta­len har byrådet afsat 111 mio. kr. til nye anlaeg. Der er bl.a. sat 10,5 mio. kr. af til trafikløsn­inger i Hadsten og 7,3 mio. kr. i 2020 til en pulje til etablering af vuggestuep­ladser.

»Der har vaeret et stort fokus på anlaeg til daginstitu­tioner og skoler, hvor der også er blevet sat en stor sum penge af. Blandt andet til renovering og moderniser­ing af Tungelunds­kolen, hvilket er dyrt og selvfølgel­ig saetter pres på i de efterfølge­nde år, men det er også tiltraengt,« siger Birgit Liin.

Derudover vil der ske en udvidelse af serviceram­men på 17,3 mio. kr., men med besparelse­r på 6,1 mio. kr. Det vil sige 11,2 mio. kr. netto i udvidelser.

Besparelse­rne på serviceram­men udgør bl.a. 400.000 kr. til en fritidsklu­b for elever fra specialkla­sserne på 7.-10. klassetrin, 490.000 kr. til kompetence­udviklings­midler til paedagoger på skoleområd­et og 650.000 kr. til omlaegning af funktioner­ne i syge- og hjemmeplej­ens vagtcentra­l.

Størstedel­en af udvidelser­ne går til handicap- og psykiatrio­mrådet, hvor der er blevet tildelt omkring 10 mio. kr. Det sker for at udligne det økonomiske pres, der har vaeret på området i løbet af 2019.

Flere kommuner har nemlig døjet med budgetover­skridelser på området, hvorfor der også i regeringen­s økonomiaft­ale med KL indgik et tilskud til at få de store merudgifte­r daekket.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark