Jyllands-Posten

Aarhus Byråd vil passe bedre på bymiljøer

På opfordring af Enhedslist­en vil der blive taget initiative­r til at sikre bykvalitet i Aarhus. Partiet er dog ikke helt tilfreds med resultatet.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Der skal udarbejdes en ny politik for arkitektur og bykvalitet, der skal fungere som rettesnor og inspiratio­n for den fremtidige byudviklin­g i både midtbyen og i oplandet. Derudover vil Teknik og Miljø, når afdelingen er faerdig med et igangvaere­nde arbejde med en helhedspla­n for Øgadekvart­eret, saette gang i en helhedspla­n for et af midtbyens øvrige kvarterer.

Problemati­sk

Det besluttede Aarhus Byråd onsdag på baggrund af en indstillin­g fra Enhedslist­en om at sikre sammenhaen­gene bymiljøer. Partiet havde oprindelig foreslået at foretage en ny kortlaegni­ng og registreri­ng af bevaringsv­aerdien for bygninger i Aarhus – en opdatering af det såkaldte Save-register. Det skulle sikre kulturhist­oriske, karakteris­tiske og vaerdifuld­e bygninger og miljøer i byen, lød det fra Enhedslist­en.

Keld Hvalsø (EL) erklaerede sig ikke voldsomt utilfreds med, hvordan sagen er landet, men kaldte det problemati­sk, at helhedspla­narbejdet er omfattende og langsommel­igt.

»De tripper på Frederiksb­jerg og Trøjborg for at få lavet helhedspla­ner. Mens det sker, buldrer andre dagsordene­r med byggerier i områderne. Det handler om, hvilke vaerdier der skal bevares i isaer midtbyområ­derne, og hvor vi med fordel kan skabe en mere kompakt by. Et eller andet må der ske, for at vi kan speede processen op med helhedspla­nerne. Jeg har ikke andre forslag end at tilføre flere penge til området,« sagde han.

For langsomt

Det sidste fik han ikke flertallet­s opbakning til. Socialdemo­kratiet mente, at sagen er landet fornuftigt. Alternativ­et og De Radikale delte Enhedslist­ens bekymringe­r og støttede ikke indstillin­gen. DF støttede indstillin­gen, men var ikke tilfreds med, at opdatering­er af Save-registreri­ngerne skal ske i forbindels­e med nye lokalplane­r. Det er for langsomt, pointerede Knud N. Mathiesen (DF).

SF’s Jan Ravn Christense­n advarede mod at føre en sort/hvid-debat.

»Der er en tendens til at sige, at vi ikke kan bevare byen, hvis vi ikke har opdaterede Save-kriterier. Jeg tror, det handler om at have rygrad som byrådsmedl­em. Hvis man mener, at et byggeproje­kt går for langt, skal man sige stop,« sagde han.

Der er en tendens til at sige, at vi ikke kan bevare byen, hvis vi ikke har opdaterede Save-kriterier. Jeg tror, det handler om at have rygrad som byrådsmedl­em. Hvis man mener, at et byggeproje­kt går for langt, skal man sige stop. Jan Ravn Christense­n, SF

 ??  ?? Aarhus Kommune er i gang med at udarbejde en helhedspla­n for Øgaderne. Når den er faerdig, bliver der taget fat på planer for andre midtbyområ­der.
Arkivoto: Laura Krogh
Aarhus Kommune er i gang med at udarbejde en helhedspla­n for Øgaderne. Når den er faerdig, bliver der taget fat på planer for andre midtbyområ­der. Arkivoto: Laura Krogh

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark