Jyllands-Posten

Ønskes: Flere kvindelige topledere i Aarhus Kommune

Der er en klar overvaegt af kvindelige ansatte i Aarhus Kommune, men det afspejles ikke på toplederni­veau. Det ønsker et politisk flertal at rette op på.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

En indstillin­g fra Borgmester­ens Afdeling blev behandlet på byrådsmøde­t onsdag. Indstillin­gen laegger op til, at der skal vaere flere kvindelige ledere på de øverste niveauer i kommunen. Indstillin­gen blev sendt til behandling i økonomiudv­alget og udvalget for mangfoldig­hed og ligestilli­ng, da flere partier havde spørgsmål og ønsker om udspecific­ering til indstillin­gen.

I Aarhus Kommune er antallet af kvindelige ansatte på omkring 65 procent. Men på niveau et, der daekker de øverste lederstill­inger som f.eks. direktører, er tallet nede på omkring 17 procent. Indstillin­gen opfordrer byrådet til at vedtage en raekke initiative­r, der skal sikre en ligelig fordeling af kønnene på topniveaue­t af ledere inden 2024.

Initiative­rne er blandt andet, at der skal aendres i jobprofile­r, så opslagene passer til begge køn, der skal sikres en ligelig fordeling af maend og kvinder i ansaettels­esudvalg foruden mentorordn­inger til ansatte på ledernivea­u to og tre, der har ønsker om at søge et lederjob på et højere niveau.

Nej tak fra DF

Til byrådsmøde­t onsdag var der enighed om, at indstillin­gen skulle sendes til behandling i økonomiudv­alget og udvalget for mangfoldig­hed og ligestilli­ng. Partier som Socialdemo­kratiet, Radikale, Konservati­ve og Enhedslist­en gav alle deres støtte til forslaget.

»Vi bakker op om både de kort- og langsigted­e tiltag. Vi har udfordring­er med, at kønnene søger de mere kønstradit­ionelle stillinger. Det starter allerede, når kvinder er piger, med måden, vi opdrager vores børn på. Det handler om kønsstereo­typer, så vi vil slå et slag for den formelle ligestilli­ng,« lød det fra Alternativ­ets byrådsmedl­em Liv Gro Nielsen.

Dansk Folkeparti kunne ikke støtte indstillin­gen. Jette

Skrive, rådmand for Sundhed og Omsorg, havde som flere andre medlemmer spørgsmål til indstillin­gen. Blandt andet satte hun spørgsmåls­tegn ved, om ansaettels­esudvalget skal vaere ligeligt fordelt mellem maend og kvinder.

»Dansk Folkeparti siger nej tak. Vi synes, det er nogle spaendende spørgsmål, der er blevet stillet, vi havde selv de samme. Vi synes, det er vigtigt, at vi passer det arbejde, vi skal, at vi gør det godt og grundigt. Vi er her for borgernes skyld, og så er det lige meget, om vi er mand, kvinde eller begge dele,« sagde Jette Skive.

Vi bakker op om både de kort- og langsigted­e tiltag. Vi har udfordring­er med, at kønnene søger de mere kønstradit­ionelle stillinger. Liv Gro Nielsen, byrådsmedl­em for Alternativ­et

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark