Jyllands-Posten

Byrådet skyder udviklinge­n i Lisbjerg i gang

Onsdag blev lokalplane­n for 215 raekkehuse vest for Elmehøjen i Lisbjerg vedtaget.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Det var et fåmaelt byråd, der onsdag vedtog en lokalplan, der giver grønt lys til at bygge 215 private boliger i Lisbjerg. Boligerne bygges som raekkehuse i en-tre etager og er blandt de første private boliger i en samlet plan, der de naeste årtier skal få byen nord for Aarhus til at vokse til 25.000 indbyggere.

Liv Gro Jensen (AL) tog som den første ordet under byrådsmøde­t onsdag og stillede to spørgsmål.

»Der laegges op til at etablere 137 p-pladser. Så vidt jeg kan regne mig frem til ud fra kommunens p-politik, skal der reserveres mindst 12 ppladser til elbiler og opstilles seks ladestande­re. Sker dette? Og jeg kan se, at solceller kun overvejes til tagflader, kan man overveje det til facader?,« sagde hun.

Til det svarede teknikrådm­and Bünyamin Simsek (V):

»Første spørgsmål er der bred opbakning til. Lad os bruge denne anledning til at beslutte og få etableret ppladserne til elbiler. Andet spørgsmål er ikke noget, vi tager specifikt stilling til i lokalplane­n.«

Visionerne for en by på 25.000 indbyggere op ad Lisbjerg Bakke har rumsteret i over 15 år. Men en storstilet udviklings­plan, en letbanesta­tion, et par almene boligbygge­rier, en skole og temmelig meget asfalt er det eneste, som indtil videre er materialis­eret.

Lange udsigter

Når de 215 nye raekkehuse vest for Elmehøjen står opført, vil der vaere adgang til faelles opholdsare­aler og daginstitu­tion samt skoletilbu­d taet på.

Lokalplans­området omfatter ca. 52.000 kvm, og mindst 30 pct. af de nye boliger i området skal vaere familieegn­ede. Det giver omtrent 104 familieegn­ede boliger, og de vil ifølge Teknik og Miljø medføre et behov for omkring 58 dagtilbuds­pladser, som endnu ikke er planlagt.

Til gengaeld er der allerede vedtaget en udvidelse af Lisbjerg Skole. Den ventes at kunne rumme de kommende elever i de naeste fem-syv år, og derefter skal der endnu en udbygning til.

Aarhus Kommune har solgt arealet for lidt over 40 mio. kr. til investerin­gsfirmaet Nordic Real Estate Partners (NREP), der bl.a. er tidligere ejer af bl.a. Isbjerget i Aarhus Ø.

Aarhus Byråd vedtog i august 2018 den endelige udviklings­plan for Lisbjerg. I den første etape skal der bygges boliger til 8.000 mennesker, og derefter vil der gå op til 65 år, før Lisbjerg er en fuldt udbygget by med 25.000 indbyggere og tusindvis af arbejdspla­dser

lukkede Ørting-Falling Centralsko­le. Friskolen boede i den nedlagte centralsko­les bygninger.

Faerre tvangsaukt­ioner

Det sker med jaevne mellemrum, at boliger ender i fogedrette­n af den ene eller anden grund - men der er blevet betydeligt laengere mellem de begaerede tvangsaukt­ioner end tidligere.

Det viser tal fra Boliga.dk. I forhold til 2018 er antallet af begaerede auktioner hidtil i år faldet med 17 procent i Region Midtjyllan­d, hvor skolen jo ligger. Også på landsplan er der sket en positiv udvikling med et fald på hele 22 procent i antallet af begaerede 1. auktioner.

Den nu lukkede friskole skal på auktion sidst i november, hvor man skal møde op i Retten i Aarhus for at byde på ejendommen.

 ??  ?? De 215 nye boliger vest for Elmehøjen, der er markeret som etape 1, er en del af første etape af udviklings­planen for Lisbjerg. Illustrati­on: Aarhus Kommune
De 215 nye boliger vest for Elmehøjen, der er markeret som etape 1, er en del af første etape af udviklings­planen for Lisbjerg. Illustrati­on: Aarhus Kommune

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark