Jyllands-Posten

Syddjurs har vedtaget »robust« budget: Folkeskole­rne bliver hårdest ramt

Selv om langt størstedel­en af byrådets partier var enige om, at naeste års budget skulle kunne holde til hårde tider, er der blevet taget nogle svaere beslutning­er undervejs.

- EMMA J. KJAER Emma.J.Kjaer@jp.dk

»Forligskre­dsen ønsker med dette budgetforl­ig at sikre en fornuftig balance mellem en ansvarlig økonomi og behovet for politisk at prioritere attraktive forhold for erhvervsli­vet, kvalitet i kernevelfa­erden og et solidt grønt fokus, der skal sikre den baeredygti­ge udvikling i Syddjurs Kommune,« sådan indledte borgmester Ole Bollesen (S) byrådsmøde­t i Syddjurs onsdag aften.

Tiden var nået til den endelige afgørelse af, hvordan de økonomiske rammer i Syddjurs Kommune skal se ud for det kommende år.

Byrådet mødtes nemlig i Ebeltoft til anden og sidste behandling af budgettet for 2020 – et budget, der ikke just har vaeret en dans på roser at få på plads.

Forlig vedtaget

Torsdag den 24. oktober blev der indgået et bredt budgetforl­ig, som inkludered­e naesten samtlige af byrådets partier. Kun Enhedslist­en forlod forhandlin­gerne.

»Der er forskellig­e opfattelse­r af, hvad et robust budget er. Vi synes ikke, at et budget, hvor man laver et kaempe inklusions­eksperimen­t i folkeskole­rne og samtidig skaerer med 4-6 mio. kr. på folkeskole­rne, er robust,« sagde Jesper Yde Knudsen (EL).

Derfor foreslog Jesper Yde Knudsen også, at nedskaerin­gerne på skoleområd­et blev sløjfet.

Ved afstemning gik det dog ikke igennem, og det forlig, som blev indgået den 24. oktober, blev vedtaget med 26 stemmer for og en enkelt imod.

Puslespill­et skal gå op

Siden september har både byrådsmedl­emmer og kommunens administra­tion fjernet og lagt brikker til i et gigantisk puslespil, hvor både fortsat vaekst, kvalitetss­ikring af serviceomr­ådet, erhverv og klima har vaeret på spil.

Spørgsmåle­t er, om der har vaeret brikker nok.

»Vi har fået lagt et ret godt budget. Nu skal det bare overholdes,« sagde viceborgme­ster Claus Wistoft (V) på byrådsmøde­t.

I august stod det klart, at kommunen i løbet af 2019 vil komme til at overskride budgettet på både drifts- og anlaegsfro­nten, og at kommunekas­sen derigennem har fået et ordentligt hak.

Saere forhandlin­ger

En stor del af de overskride­lser, der er sket i løbet af 2019, har vaeret på voksenhand­icapområde­t, som er blevet delvist sikret i det kommende år gennem den økonomiaft­ale, der i september blev indgået mellem regeringen og KL.

»Der er i budgettet tildelt flere midler til det specialise­rede område for børn og voksne. Det er et af de områder, hvor vi har haft de største budgetover­skridelser. Og det, at vi nu har tildelt flere midler til området, er naturligvi­s med til at gøre hele budgettet mere robust,« sagde Michael Mikkelsen (DF).

»For mig er det mest et genopretni­ngsbudget. Jeg synes, det er dejligt, vi har vaeret faelles om budgettet. Jeg vil også bemaerke, at vi ikke vil give tillaegsbe­villinger. Det gør, at vi i hvert fald på nogle punkter kan holde os inden for det, man i nogle sammenhaen­ge kalder dydens smalle veje,« sagde Jan Kjaer Madsen (R).

»Robust« budget

Derfor var det også i høj grad det robuste budget, der blev naevnt under onsdagens byrådsmøde, som skal sikre, at kommunen forbliver »herre i eget hus«.

»Der har vaeret talt rigtig meget om et robust budget op til de her budgetforh­andlinger og isaer i forbindels­e med de sidste måneders budgetopfø­lgninger, hvor det var sørgeligt tydeligt, at det budget, vi lavede sidste år, i hvert fald ikke var saerlig robust,« sagde Kirstine Bille (SF).

Det har betydet, at der skulle tages ekstra forbehold og diskuteres ekstra grundigt i byrådet og på udvalgsmød­er for at sikre, at kommunen kommer til at gå i den rigtige retning i løbet af de kommende år.

Forbehold og diskussion­er, som ikke alle har vaeret lige populaere, hvis man dømmer efter de høringssva­r på budgettet, der er tikket ind.

»Vi i Socialdemo­kratiet har med dette budget taget ansvar og sikret, at vi også i kommende år har en solid økonomi i Syddjurs Kommune. Med et økonomisk råderum på 100 mio. kr. de kommende tre år er der nu en opgave foran os, når det kommer til at finde beløbet. Her ser vi frem til, at dette sker i samarbejde med medarbejde­re, institutio­ner og bestyrelse­r,« sagde Michael Stegger Jensen (S).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark