Jyllands-Posten

»Man kan kun undervurde­re øllets betydning i dansk historie«

I forbindels­e med årets j-dag inviterer Den Gamle By til en tidlig start på dagen med sit arrangemen­t Bent J-Dag, som byder på julehygge og ølhistorie.

- ANNE-SOPHIA LUNDGAARD JENSEN Annesophia.Jensen@jp.dk

»Hernede har vi bryggeriet,« siger Allan Leth Frandsen, imens han låser haengelåse­n på den røde traedør op. Han skubber døren op og lukker lyset ind i kaelderlok­alet.

Langs den ene vaeg står der store kar. Der er ikke noget i dem lige nu, men det er der fredag den 1. november, når Den Gamle By afholder Bent J-Dag. Her vil det nemlig vaere muligt at se ølbrygning­sprocessen, som den var i 1800-tallet, hvor man brugte åbne kar. Allan Leth Frandsen, der er vicedirekt­ør i Den Gamle By og ølhistorik­er, viser igen ud af bryggeriet.

»Herovre har vi Ølkaeldere­n, den er også åben til Bent J-Dag,« fortaeller Allan Leth Frandsen, idet han lukker døren til bryggeriet bag sig.

Tvaers over gårdhaven findes døren til Ølkaeldere­n. Her er der i forbindels­e med Bent J-Dag opstillet en udstilling, der viser julebrygge­ns historie. Herinde vil Allan Leth Frandsen også holde speedfored­rag om samme emne. Den danske julebryg har nemlig en lang og traditions­rig historie.

Allan Leth Frandsen har arbejdet med at spore julebrygge­ns historie i Danmark, hvilket kommer til udtryk igennem udstilling­en.

Den første julebryg

Øl har vaeret en del af dansk kultur og jul siden vikingetid­en. Før industrial­iseringen i Danmark var der en tradition kaldet juletønden. En tønde med juleøl, som der blev drukket af i højtiden.

»Hvis man ikke tror, at øl har haft en stor betydning i Danmark, så skal man bare koncentrer­e sig om, at når juletønden med juleøllet var tom, så var julen slut. Man kan kun undervurde­re øllets betydning i dansk historie,« fortaeller Allan Leth Frandsen.

Den første reklame for julebryg, der er fundet, er et avisudklip fra 1892. Allan Leth Frandsen forklarer, at man i Tyskland i mange år havde haft en saerlig staerk øl, der kun kom til påske. Men i 1892 blev der bragt en reklame for en dansk version af øllet under navnet julebryg.

»Det er den første annonce, jeg har kunnet finde, hvor ordet julebryg er indgået, og jeg har vaeret rigtigt mange aviser igennem,« fortaeller Allan Leth Frandsen.

I 1905 begyndte der så at komme egentlig julebryg på markedet, blandt andet fra Bryggeriet Odense og Silkeborg Bryghus. Men inden det nåede at sprede sig til hele landet, blev bryggeriet af den staerke øl stoppet i 1916 på grund af Første Verdenskri­g.

»Der bliver udstedt forbud mod at brygge staerkt øl, fordi man ikke skal bruge korn til sådan noget pjat. Efter krigen, som stopper i 1918, kommer der nogle meget skrappe afgifter på staerk øl,« fortaeller Allan Leth Frandsen.

En fast variant

Allan Leth Frandsen åbner en af de papkasser, der står stablet på gulvet nede i Ølkaeldere­n. Inde i kasserne gemmer dette års udgave af Den Gamle Bys egen julebryg sig. Årets julebryg er et resultat af en årlig konkurrenc­e mellem to forskellig­e øl. Hvert år kan gaesterne smage to varianter og stemme om, hvilken de bedst kan lide. Vinderen bliver naeste års julebryg. Men naeste år bliver det anderledes.

»Vi kunne godt taenke os at have én julebryg, der er Den Gamle Bys julebryg. I år vil vi stadig have en konkurrenc­e med to forskellig­e julebryg, men med det formål, at den, der vinder, bliver den, der kommer år efter år,« fortaeller

Allan Leth Frandsen.

Han stiller flasken på den bar, der er ved indgangen til Ølkaeldere­n, og fortaeller videre, at de ofte har oplevet forespørgs­ler efter de julebryg, der er at finde til arrangemen­tet hvert år. Derfor har de nu valgt selv at producere en fast julebryg.

Arrangemen­t Bent J-Dag var sidste år meget velbesøgt. Så i år er området blevet udvidet for at give mere plads til de besøgende. Det betyder, at der i år også vil vaere åbent på Winekes Kaelder, hvor der sidste år kun var åbent på Bent J. Til arrangemen­tet vil torvet vaere pyntet op, og det vil vaere muligt at finde boder med mad.

Juleøllen vinder frem

Der skulle gå over 10 år efter Første Verdenskri­g, inden et nyt bryggeri satte sig for at lave en julebryg. I 1929 kom der en julebryg fra Tønder Aktie-bryggeri, som skulle starte den anden bølge af julebryg i Danmark. Herefter udsendte flere forskellig­e bryggerier deres egne varianter.

»Det kører så frem til 1940, inden der sker fuldstaend­igt det samme som under Første Verdenskri­g. Det kan ikke nytte noget at brygge staerk øl. Man må kun brygge øl med pilsnersty­rke,« fortaeller Allan Leth Frandsen.

Med ophaevelse­n af forbuddet kunne den tredje bølge af julebryg saettes i gang. I 1953 udkom Karlsminde Bryggeri med en julebryg og startede dermed igen produktion­en af julebryg. I årene efter ankommer alle de juleøl, der er kendte i dag.

Et af de bryggerier, der mestrede sig i markedsfør­ing af sin øl, var Tuborg.

Efter dets julebryg udkom i 1981, har bryggeriet gjort sig selv danmarkske­ndt med den velkendte julekanere­klame. I 1990 kom Tuborg så med et endnu større bidrag til julebrygge­n, da j-dag blev lanceret.

Dagen, hvorpå begivenhed­en faldt, er blevet aendret flere gange.

Men nu er det den første fredag i november, klokken 20.59, at sneen falder.

»Vi kunne godt taenke os at have én julebryg, der er Den Gamle Bys julebryg,« Allan Leth Frandsen, vicedirekt­ør i Den Gamle By.

 ?? Hvert år brygger den Gamle By to forskellig­e julebryg, som gaesterne kan stemme på. I år bliver den vindene øl dog valgt som Den Gamle Bys faste nye julebryg. Fotos: Christian Lykking ??
Hvert år brygger den Gamle By to forskellig­e julebryg, som gaesterne kan stemme på. I år bliver den vindene øl dog valgt som Den Gamle Bys faste nye julebryg. Fotos: Christian Lykking
 ??  ?? Allan Leth Frandsen er vicedirekt­ør og ølhistorik­er i Den Gamle By. Han har researchet på den danske julebryg, for at kortlaegge dens historie. Foto: Christian Lykking
Allan Leth Frandsen er vicedirekt­ør og ølhistorik­er i Den Gamle By. Han har researchet på den danske julebryg, for at kortlaegge dens historie. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark