Jyllands-Posten

Respekt er bedre end medfølelse

- Malthe Madsen

sognepraes­t emeritus, Odder

Selv om medfølelse ubestridel­igt er et smukt motiv til at hjaelpe andre, har de fleste af os indset, at det sociale liv ikke kan fungere herpå, men at det er betinget af respekt. Malplacere­t medfølelse er ydmygende for dem, der modtager hjaelpen, fordi de herved reduceres til viljeløse ofre og gøres til genstand for medlidenhe­d , og de, der yder den, kan aldrig undslippe en mistanke om ikke at have handlet på den måde sagligt, at de hjulpne bevarer muligheden for at gøre sig fortjent til respekt.

Vi er da også helt på det rene med og reagerer ud fra, at der er forskel: Med mindre vi er ganske afstumpede, føler vi jo vitterligt med dem, der lider og er i nød. Men respekten forbeholde­r vi de mennesker, der naegter at udnytte deres lidelser til at opnå andres medfølelse, og som er villige til at stå til regnskab for deres handlinger og underlaegg­e sig normer, der forskelslø­st gaelder for alle.

I et samfund som det danske, hvor vi ikke bare har ytrings- og trosfrihed, men også ret til at blive fornaermed­e, dersom vi ikke får det, som vi anser for vores ret, er det ikke desto mindre en udbredt opfattelse, at normer i sig selv er undertrykk­ende, og at de på ingen måde afspejler objektivit­et, men tvaertimod er diskrimine­rende over for de minoritete­r, kendetegne­t ved køn eller seksualite­t, kultur, race eller religion, hvis identitet ofte på forhånd antages at friholde dem fra ansvar.

Når den humanitaer­e ideologi fører til den slags absurditet­er, er det på tide at anfaegte den. Medfølelse­n er i dag ikke bare et udslag af sentimenta­litet, men viser sig også som noget, der dårligt kan tolkes som andet end camouflere­t foragt. I det mindste er det naerliggen­de at spørge, hvordan det er muligt at agte dem, man har frakendt ansvarligh­ed, og som man i øvrigt ikke nødvendigv­is selv vil risikere noget ved at hjaelpe.

I lighed med de fleste andre beklager også medfølelse­sideologie­ns repraesent­anter, at den mellemmenn­eskelige tillid er på retur. Men de har ofte svaert ved at forstå, at tillid i et demokrati forudsaett­er respekt. Godt nok fortier de ikke, at rettighede­r må modsvares af ansvar. Men de er tilsynelad­ende mere interesser­et i at betone samfundets ansvar over for dets utilpassed­e outsidere og angiveligt forfordelt­e medlemmer end den enkeltes personlige ansvarligh­ed.

Selvfølgel­ig bør hverken de eller vi andre vaere fritaget for en forpligtel­se til at genskabe sansen for det faelles bedste og modvirke såvel det omfattende traditions­tab, vi alle maerker, som den selviske individual­ismes immunitet over for andres behov. Men velfaerdss­amfundets gennemgåen­de karaktertr­aek: uviljen imod at stille krav – langt snarere end vores vilje til at hjaelpe andre – besvaerlig­gør unaegtelig varetagels­en heraf.

Spørgsmåle­t er, om ikke vi er blevet mere tålsomme, end godt er. I den medfølende forståelse­s navn tolerer vi ikke bare almindelig uaerlighed, men også dårligt sprog, lige fra de allestedsn­aervaerend­e latrinaere eder og sjofle vittighede­r til de kringlede og krukkede akademiske bortforkla­ringer.

Vi gider sjaeldent rette en fejl eller diskutere med dem, vi er uenige med, i håb om at aendre deres holdning. I stedet råber vi efter dem eller bliver – i den indbildnin­g, at tolerance og forståelse er det samme som ligegladhe­d – enige med dem om at vaere uenige under henvisning til, at enhver har ret til sin egen mening og i øvrigt bliver salig i sin egen tro.

Så enkelt er det heldigvis ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark