Jyllands-Posten

Efterlysni­ng: Nordens papegøjer flyver i Aarhus

Vi oplever for tiden den største invasion af krognaeb nogensinde

- MORTEN D.D. HANSEN

Vi er ved at vaere desperate her på kontoret. Og forklaring­en er naturligvi­s en fugl. Eller rettere: mange fugle. Af den art, som hedder krognaeb, og som de fleste af jer skal slå op, fordi den ikke findes i Danmark. Kun en sjaelden gang imellem og normalt med mange års mellemrum besøges Danmark af krognaeb, og det sker lige nu uden for vinduet. Vi oplever nemlig den største invasion af krognaeb nogensinde, og vi kan ikke komme ud. Vi er på arbejde i alle døgnets lyse timer, og det er aerlig talt den rene tortur at blive udsat for såkaldte ”venners” begejstred­e meldinger fra felten – som oftest ledsaget af uforskamme­t gode fotos og videoklip.

Krognaeb er en ufatteligt fed fugl. På størrelse med en staer, men slankere og mere langhalet. Hannen er pragtfuldt karminrød, mens hunnerne og ungfugle er smukt grå med orange hoved. Naebbet er kraftigt og naesten papegøjeag­tigt, og fuglen ligner tillige en papegøje, når den akrobatisk klatrer rundt i rønnetraee­rne efter baer. Ydermere er den ekstremt tillidsful­d, så man kan virkelig komme taet på den, når den sidder og maesker sig.

Krognaebbe­t hører hjemme på den sibiriske tajga, hvor den sommeren igennem lever af friske knopper og insekter. Om efteråret bliver den – ligesom mange andre spurvefugl­e – kogle- og baerspiser, og om vinteren strejfer den normalt rundt på tajgaen efter mad. I nogle år sker der imidlertid det, at en stor del af bestanden forlader tajgaen i jagten på baer, og da går turen ind over Finland og videre ned gennem Sverige, hvor arten jaevnligt ses omkring de store søer. Men naesten aldrig sydligere!

I år har krognaebbe­ne imidlertid villet det helt anderledes. Allerede for tre uger siden bemaerkede min kollega Emil, at der for alvor var krognaeb på farten, og han alarmerede det danske fuglekigge­rmiljø om, at det kunne blive interessan­t. Nogle affejede ham, ”de kommer alligevel ikke for alvor herned”, men i dagene, der fulgte, kunne vi på de svenske fuglesider følge krognaebbe­ne aede sig sydpå gennem Sverige. Tusinder af fugle dukkede op ved Vänern, og efterhånde­n dukkede de også op helt nede omkring Göteborg. Så var det kun et spørgsmål om tid.

Søndag dukkede de så op på Danmarks nordligste punkt og vores suveraent bedste krognaeb-lokalitet, og et par fugle blev også set på Sjaellands nordkyst i Gilleleje. Nu var de her, og siden har de ikke set sig tilbage. Onsdag bragte hundredvis af

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark