Jyllands-Posten

Sedaner kan blive et oprør mod de høje biler

Mere unikt designede sedaner i mellemklas­sen kan blive spydspidse­n i et ungdomsopr­ør mod de høje SUV’er og crossovere.

-

som sedan, men med et tvist. Det er en biltype, vi på vore breddegrad­er mest ser i firmaklass­en, mens mellemklas­sebiler som VW Jetta, Toyota Corolla sedan eller Ford Focus sedan er historie, men hvor de to første lever i bedste velgående i USA.

Til gengaeld er der grøde med nye modeller som Hyundai i30 Fastback, Honda Civic 4-dørs eller for den sags skyld premium-modeller som den nye BMW 2-serie Gran Coupé, der ligesom konkurrent­en Mercedes CLA har en mere coupéagtig afrunding.

En modreaktio­n

Automotive Week beskriver udviklinge­n med undersøgel­ser fra Nissan, som viser, at de unge simpelthen er traette af crossovere og SUV’er.

»Det er en slags reaktionae­r reaktion. Og når bilindustr­ien ikke kan opfinde en ny karosserif­orm, så springer folk tilbage til noget, der aldrig var helt dårligt,« siger Alfonso Albaisa, der er vicepraesi­dent for globalt design hos Nissan, til Automotive Week.

Der er dog også rent praktiske årsager til, at den lave sedan kan få et comeback. Det handler om et øget krav til lav udledning af CO2 og isaer elbiler, lyder det fra Hakon Samuelsson, der er chef for Volvo, til bladet.

»Folk, der er interesser­et i lang raekkevidd­e, kan ikke ignorere, at lav frihøjde og bedre aerodynami­k er bedre. Derfor vil jeg ikke blive overrasket, hvis disse markedskra­efter fremtvinge­r et comeback for små sedaner, isaer hvis du slet ikke behøver en bil på størrelse med en SUV,« siger Hakon Samuelsson.

Et eksempel på dette er den forholdsvi­s nye Tesla Model 3, der er en sedan i mellemklas­sen, som både kører godt og byder på lang elektrisk raekkevidd­e.

Plusser og minusser

Hos Volvo oplever man paen succes med den nye S60 sedan, som produceres i USA, men dog er en størrelse, som svarer til firmaklass­en herhjemme. Her er målet, at halvdelen af produktion­en skal gå til eksport. En stor del vil ud over Europa sendes til markeder, hvor sedaner helt traditione­lt har vaeret et symbol på succes, det er f.eks. Kina, Rusland og Sydamerika.

I Europa har sedanerne mest haft dette omdømme i den sydlige del af kontinente­t. Men det kan meget vel også rykke nordpå i de kommende år.

Der er dog også en bagside for de praktisk anlagte danskere; en bil med kuffert bagude har ikke altid et bagagerum, der er så fleksibelt som i en hatchback. Men hvis bagsaedet kan laegges helt eller delvist ned, er der dog en fleksibili­tet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark