Jyllands-Posten

Urørt skov – nej tak

-

Kaere politikere. Inden I yderligere udlaegger store skovområde­r til urørt skov, bør I nøje overveje de mulige konsekvens­er. I og hovedparte­n af landets befolkning er af nogle få såkaldte toneangive­nde eksperter blevet overbevist om, at biodiversi­teten øges markant ved udlaegning af urørt skov. Dette er langtfra givet, i mange tilfaelde sker det modsatte. Som overalt i vores natur bliver den truet af indførte arter. Kun skovfyr er et oprindelig­t hjemmehøre­nde nåletrae, alle andre er indført, tillige nogle løvtraeart­er, bl.a. glansblade­t haeg, hybenrose og gyvel. Disse arter er meget aggressive og udkonkurre­rer vores hjemmehøre­nde arter med tab af biodiversi­tet og skaber en mørk, fattig og ensformig skov, som også fremmes af den store hjortevild­tbestand, der nedbider de fremspiren­de løvtraeer.

Gennem 45 års skovbrugse­rfaring, heraf de sidste 15 år med naturnaer skovdyrkni­ng, har jeg på naermeste hold kunnet følge dynamikken i skoven. Jeg vil påstå, at den naturnaere skovdyrkni­ng nu og på sigt vil give langt større biodiversi­tet end urørt. Ved fortsat naturnaer skovdyrkni­ng kan man fremme den udvikling, der er påbegyndt hen mod en mere varieret, stabil og publikumsv­enlig skov. Man har mulighed for at supplere med indplantni­ng. At der samtidig kan skoves trae, som kan bidrage til pleje af den øvrige natur, kan kun vaere positivt.

I bedes saette jer ind i de naturnaere driftsprin­cipper og få undersøgt den store udvikling, der er sket i naturnaert drevne skove, inden I udlaegger yderligere urørt skov.

I opfordres til en skovtur med en praktiker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark