Jyllands-Posten

Ørsted nedjustere­r uden at nedjustere

Henrik Poulsen har brug for at sende et staerkt signal til sine ejere, medarbejde­re og konkurrent­er for at bevare Ørsteds konkurrenc­ekraft i fremtidens vindauktio­ner og evne til at transforme­re sig igen.

-

Det kandiderer kraftigt til titlen som årets mest bemaerkels­esvaerdige nedjusteri­ng af et børsnotere­t selskabs prognose for sine kommende finansiell­e resultater.

Nye modeller for beregninge­r af den skønnede elprodukti­on fra den grønne energikonc­ern Ørsteds mange vindmøller fik topchef Henrik Poulsen til at nedjustere afkastforv­entninger for syv af de største parker. Men det aendrer ikke på hele koncernens overordned­e økonomiske målsaetnin­ger for den igangvaere­nde strategipe­riode, da andre positive faktorer neutralise­rer de negative effekter.

Det er med andre ord en nedjusteri­ng uden at vaere en nedjusteri­ng.

Det rejser det interessan­te spørgsmål, hvorfor Henrik Poulsen med bestyrelse­ns velsignels­e ønsker at saette sig selv i aktiemarke­dets skammekrog. Børsinvest­orerne hader overraskel­ser og selvfølgel­ig isaer de negative, der straffes hårdt.

Det viste kursfald i Ørsteds aktie på selve dagen, mens Pandora, ISS og Netcompany er andre selskaber, der på det seneste har fået kaerlighed­en at føle efter netop nedjusteri­nger.

Men det må formodes, at dansk erhvervsli­vs Superman nummer ét har en plan med sine selvpåført­e ridser i lakken. Ellers giver det selvfølgel­ig absolut ingen mening.

Den såkaldte nedjusteri­ng er derfor Henrik Poulsens måde at sende et signal til omverdenen om, at Ørsted på trods af utrolig megen succes ikke må hvile på laurbaerre­ne. Budskabet skal isaer ramme tre målgrupper: konkurrent­er, medarbejde­re og aktionaere­r.

For det første skal det udnyttes, at Ørsted er verdens største operatør af vindmøllep­arker til havs og derfor har det mest omfangsrig­e datagrundl­ag for at kunne bedømme potentiale­t i vinden til søs.

Et større studie af den faktiske sammenhaen­g mellem vindkrafte­n og elprodukti­onen viser således, at Ørsted i sine regnemodel­ler har overvurder­et den forventede elprodukti­on.

Det betyder med andre ord, at det risikerer at tabe fremtidens auktioner over kommende vindmøllep­arker, da den forventede produktion saettes lavere end konkurrent­erne, der qua manglende adgang til data ikke har den samme indsigt. Men det forsøger Ørsted nu som markedsled­er at lave om på.

For det andet skal nedjusteri­ngen sende et signal til Ørsteds organisati­on om, at ingen kan gå på vandet. Heller ikke Henrik Poulsen. Baeredygti­ghed ophaever ikke den økonomiske tyngdelov.

De traditione­lle oliegigant­er er på vej ind i grøn energi med kolossale, finansiell­e muskler. Konkurrenc­en bliver kun hårdere, og omkostning­skontrol er alfa og omega. Den annoncered­e hestekur til 500-600 mio. kr. skal have en braendende platform at stå på og minde medarbejde­rne om, at konkurrenc­en kun bliver hårdere.

For det tredje skal aktionaere­rne også huskes på, at meget er gået godt for Ørsted i de seneste syv-otte år. Det er faktisk stort set alt, der er gået efter planen. Det kan ikke vaere normalen.

Der er bygget over 20 vindmøllep­arker til havs uden alvorlige budgetover­skridelser eller andre økonomiske tilbagesla­g. Fokusering­en er efter massive frasalg tilendebra­gt, og nu har Ørsted bevaeget sig op på land med både vindmøller og solenergi. Havvindfor­retningen er tilmed i fuld gang med at blive globaliser­et med store projekter på den amerikansk­e østkyst og i Taiwan.

Ørsted forbereder i det stille også den naeste store transforma­tion.

Der er gigantiske muligheder inden for lagring i form af bl.a. grøn brint, der kan laves om til klimaneutr­alt braendstof til anvendelse i isaer fly og skibe.

Et af Henrik Poulsens mantraer er strategisk optionalit­et. Alle satsede for 10 år siden på gas som fremtidens energifors­yning. Det gik helt galt. Det er vigtigt i tide at satse på flere alternativ­er som fremtidens energikild­er, så laenge de er baeredygti­ge. Det gør ingenting at minde ejerne om de store risici, der ligger i målsaetnin­gen om at udvikle Ørsted til et af verdens største grønne energisels­kaber.

Nedjusteri­nger er ikke legetøj. Tiltroen til Henrik Poulsen er intakt på trods af den selvskabte uro om de fremtidige resultater. Men det siger sig selv, at aktiemarke­dets tillid til ham vil blive ramt ekstra hårdt, hvis der kommer en rigtig nedjusteri­ng.

SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR

er virksomhed­sredaktør på Finans, fhv. erhvervsre­daktør på dagbladet Børsen. Følg ham på @sorenlindi­ng eller finans.dk/minenyhede­r

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark