Jyllands-Posten

Et halvt års forsinkels­er koster knap en halv mio. kr. til taxature

Passagerer, hvis letbanetog er blevet enten forsinket eller aflyst, har det sidste halve år kørt i taxa for 410.000 kr. på Midttrafik­s regning.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

86.414 kr.

Det er, hvad Midttrafik i oktober måned har udbetalt i rejsegaran­ti til letbanepas­sagerer. Midttrafik­s rejsegaran­ti daekker nemlig passagerne­s udgifter til bil eller taxa, hvis forsinkels­er i den kollektive trafik er skyld i, at passagerer bliver mere end 20 minutter forsinket til deres rejsemål.

Og det sidste halve år, efter letbanen åbnede på Djursland, er udgifterne til rejsegaran­ti eksplodere­t. Siden maj har letbanens store driftsprob­lemer kostet 410.000 kr. – altså knap en halv mio. kr. i rejsegaran­ti. Vaerst var det i sommerferi­emåneden juli, hvor der blev udbetalt i alt 87.057 kr.

5

fordelt på 243 kunder, der ikke kunne komme frem til deres bestemmels­essted pga. letbanens forsinkels­er. Til sammenlign­ing brugte Midttrafik i årets første fire måneder 19.386 kr. på rejsegaran­ti til letbanepas­sagerer svarende til knap 5.000 kr. per dag.

Regningen for forsinkels­erne sendes videre til Aarhus Letbane.

Frost på kørelednin­ger

Da letbanen sidste uge, den 29. og 30. oktober, måtte indstille kørslen, eksplodere­de de daglige henvendels­er omkring udbetaling af rejsegaran­ti også. Det viser et notat udarbejdet til Midttrafik­s bestyrelse, hvor det fremgår, at der den 29. oktober var 59 anmodninge­r om rejsegaran­ti, mens 92 kunder den 30. oktober bad om kompensati­on for deres forsinkels­e. De foregående dage, hvor letbanen kørte mere uproblemat­isk, var der mellem 6 og 17 henvendels­er på dagsbasis.

Bestyrelse­sformand i Midttrafik, Claus Wistoft, er der heller ikke imponeret.

Medarbejde­rne i kundeservi­ce er, som han siger, »tyndslidte, fordi de får al balladen«. Det er ikke holdbart, siger han.

Senest har der vaeret udfordring­er med det automatisk­e informatio­nssystem, som fredag og hen over weekenden ikke virkede efter en større opdatering af systemet og således ikke informered­e passagerne om forsinkels­er.

»Informatio­nssystem, passagerta­ellinger … Der er en raekke tekniske ting. Jeg har meget respekt for, at det er svaert, men vi skal have det løst. Der er alt for mange aflysninge­r og afgange, som ikke følger tidsplanen. Isaer på de lange straek og isaer ud over Djursland, hvor letbanen ikke er et alternativ for pendlere. Det skal vi have gjort den til,« siger Claus Wistoft.

Mens forsinkels­erne på letbanen i oktober resultered­e i taxaregnin­ger for over 86.000 kr., blev der til sammenlign­ing udbetalt 25.113 kr. i kompensati­on for forsinkels­er på busnettet i regionen.

 ??  ?? Når letbanen ikke kan køre eller kører med store forsinkels­er, koster det. Helt praecist har det kostet 86.414 kr. alene i oktober. Foto: Stine Rasmussen
Når letbanen ikke kan køre eller kører med store forsinkels­er, koster det. Helt praecist har det kostet 86.414 kr. alene i oktober. Foto: Stine Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark