Jyllands-Posten

Kampagne skal få unge til at passe på parfumesto­ffer

- NATASJA THRANE VIUM RASMUSSEN

Flere end 180.000. Så mange danskere lider af parfumeall­ergi, og dette tal er stigende. Isaer de unge er i risikogrup­pen for at udvikle allergien, da de er storforbru­gere af skønhedspr­odukter. Det skal en ny kampagne fra Miljøstyre­lsen lave om på. Den henvender sig til den yngre målgruppe i 13-16årsalder­en og deres foraeldre.

Kampagnen kører fra den 7. november til den 8. december 2019, og her satser man isaer på de digitale medier, hvorfor der vil komme film og annoncer online, ligesom budskabet vil blive spredt af såkaldte unge influencer­e (en person, der når ud til mange mennesker på sociale medier, red.).

For initiativt­ageren bag, Miljøstyre­lsen, handler det om at få de unge til at taenke over deres vaner og skabe en balance.

»Målet er ikke at få de unge til at holde helt op med at bruge produkter med parfume, men at få dem til at økonomiser­e med den – for eksempel ved at udskifte deodorante­n med en parfumefri variant,« siger Elisabeth Paludan, Miljøstyre­lsen.

Har man først fået parfumeall­ergi, er det for resten af livet. Det betyder for eksempel, at man skal passe på, om der er parfume i saeben på restaurant­en, arbejdspla­dsen og alle andre steder uden for hjemmet. Desuden kan man få et udbrud ved blot at give sin ven et knus, hvis vedkommend­e har parfume på.

Parfumeall­ergi viser sig typisk som eksem, men også som små blaerer, der brister og bliver til sår.

Hvis man gerne vil undgå for meget direkte kontakt med parfume, kan man vaelge at sprøjte på tøjet fremfor direkte på huden. Deodorante­r er i øvrigt den hyppigste årsag til allergi.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark