Jyllands-Posten

Efter sager om politiske ansaettels­er: Ekspert og politisk flertal vil granske regler

Bredt politisk flertal vil have debat om, hvor graensen for neutrale embedsmaen­d går, efter en stribe ansaettels­er af personer med bånd til S.

- MIE LOUISE RAATZ STEEN A. JØRGENSSEN mie.l.raatz@jp.dk Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Et bredt politisk flertal støtter et forslag om, at reglerne for ansaettels­e af embedsmaen­d i centraladm­inistratio­nen skal ses efter i sømmene.

De nuvaerende regler er nemlig i bedste fald langtfra tidsvarend­e, når der gang på gang kan påvises taette bånd til regeringen i en raekke nyansaette­lser.

Det mener Tim Knudsen, professor emeritus ved Institut for Statskunds­kab på Københavns Universite­t, der derfor foreslår en gennemskri­vning af de ifølge ham foraeldede betaenknin­ger.

»Det er nødvendigt at rydde op i det rod, der efterhånde­n har udviklet sig,« siger han.

Det er saerligt den seneste tids ansaettels­er af en raekke embedsmaen­d med taette bånd til Socialdemo­kratiet i en raekke ministerie­rs kommunikat­ionsafdeli­nger, der vaekker bekymring hos professore­n:

»Det er politiske rådgivere, der kommer ind ad bagdøren. Man bør finde ud af, hvor graenserne for informatio­n og kommunikat­ion går, før det bliver politisk agitation betalt af skatteyder­ne. Den graense er der behov for at få diskuteret og endevendt i et udvalg.«

Der har tidligere også lydt kritik af, at borgerlige ministre lod politiske sekretaria­ter vokse, og at neutrale embedsmaen­d reelt blev brugt til politisk betjening.

Bør vaere neutrale

Ministerie­rnes pressechef­er er i dag – i modsaetnin­g til ministres saerlige rådgivere, populaert kaldet spindoktor­er – neutrale embedsmaen­d, som skal tjene den siddende minister og bliver på posten, når regeringsm­agten skifter.

Tim Knudsen mener, at man med fordel kunne diskutere, om ansatte i presseog kommunikat­ionsafdeli­nger skal have samme status som de saerlige rådgivere. Også kommunikat­ionsenhede­n Regeringen.dk og S-rådgiveren Martin Rossens omdiskuter­ede rolle som stabschef i et nyoprettet politisk sekretaria­t i Statsminis­teriet, mener Knudsen, bør indgå i granskning­en.

Det er langtfra første gang, at embedsvaer­kets rolle er blevet gransket og beskrevet i alt fra udvalg til kodeks og betaenknin­ger. I 2004 udkom betaenknin­g 1443: ”Embedsmaen­ds rådgivning og bistand til regeringen og dens ministre”.

Den havde bl.a. fokus på de saerlige rådgiveres samspil med embedsappa­ratet og vurderede, at et større antal saerlige rådgivere i ministerie­rne ville »komme til at udgøre en saerskilt politisk-taktisk rådgivning­senhed, som på en uhensigtsm­aessig måde er afkoblet fra ministerie­ts faglige rådgivning«.

Siden er også det såkaldte Kodex VII udkommet som en hjaelp til, at medarbejde­re og chefer i centraladm­inistratio­nen kender »deres centrale pligter som embedsmaen­d«.

Et bredt politisk flertal hilser først og fremmest Knudsens tanker velkommen og vil nu tage debatten om en ny betaenknin­g i et af Folketinge­ts øverste udvalg – Udvalget for Forretning­sorden.

»Det er muligt, vi skal have et andet system, end vi har i dag. Men så skal systemet i så fald besluttes bredt i Folketinge­t. Det skal ikke besluttes af regeringen. Det er vigtigt, fordi vi står i en tid med stor mistillid til de politiske institutio­ner. Hvis ikke den skal forstaerke­s, er det vigtigt, vi går ind ad fordøren, når vi laver tingene om,« siger De Radikales medlem af Folketinge­ts Praesidium, Jens Rohde, og fastslår, at ingen partier på dette område nødvendigv­is »er bedre end andre«:

»Men det, vi har oplevet det seneste par måneder, baerer øget mistillid til bålet. Det dur ikke.«

Det er Venstre enig i.

»Det er en diskussion, der burde vaere taget, uden at regeringen bare startede med at køre over for rødt,« siger politisk ordfører

Løhde og fortsaette­r:

»Hvis man har et ønske om at få flere politiske rådgivere, skal man sige det og ansaette folk som det, de er: politiske rådgivere. Det her er noget svineri over for de mange dygtige embedsfolk, vi har ansat i centraladm­inistratio­n.«

Også Enhedslist­en, SF og Dansk Folkeparti støtter en revideret betaenknin­g.

»Vi ser en amerikanis­ering af dansk politik, hvor det ligner, at man er ved at ansaette politiske pressechef­er i ministerie­rne. Det her er en helt uset grad af kammerater­i, der ikke hører hjemme i dansk politik,« siger Peter Skaarup (DF).

Eksperthør­ing på vej

Sophie

I første omgang vil Udvalget for Forretning­sordenen planlaegge en eksperthør­ing på Christians­borg, hvor politikern­e kan blive klogere på sagen.

Tim Knudsen er en oplagt gaest, mener Peter Skaarup.

Formand for Folketinge­t Henrik Dam (S) har ifølge sin presseafde­ling »ingen kommentare­r«.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark