Jyllands-Posten

Sydafrikas første sorte rugbykapta­jn er den nye folkehelt efter sejr i Japan

Rugbylands­holdets sejr ved VM har igen samlet en nation, hvor de fleste ikke har meget at juble over.

- HENRIK THOMSEN Udlandsred­aktør henrik.thomsen@jp.dk

Sydafrika gik fra forstanden i denne uge.

Til hverdag kaemper landet med kriminalit­et, fattigdom, ulighed, korruption og raceproble­mer. Men det hele blev glemt sidste lørdag, da rugbylands­holdet ydmygede rivalerne fra England og vandt World Cupfinalen i Japan. Og i Sydafrika er festen stadig ikke slut. Verdensmes­trene er på vej landet rundt på en berusende sejrsturné fra Sowetos slum til Cape Towns fashionabl­e promenader.

Overalt er gaderne proppet med jublende fans, som giver den ekstra gas, hver gang rugbyhelte­ne haever Webb Ellis-trofaeet mod himlen.

For Sydafrika er det et Nelson Mandelaøje­blik version 3.0. Ingen forstod som den sydafrikan­ske landsfader og forsoner at bruge sporten som brobygger mellem sorte og hvide.

Under apartheid var også sport skarpt raceopdelt. Lidt forenklet kan man sige, at fodbold var sporten for de sorte, de engelsktal­ende hvide elskede cricket, og de hvide boere – som sad på magten – interesser­ede sig primaert for rugby.

Deres stolthed var landsholde­t, Springboks, som under den internatio­nale sportsboyk­ot var udelukket fra de store turneringe­r. Det gjorde ondt – rigtig ondt.

Boerne var mildt sagt skeptiske, da Nelson Mandela i 1994 kom til magten ved landets første demokratis­ke valg. Men Mandela tog rugbyen til sig og sørgede for at få VM til Sydafrika i 1995.

I 1995 bestod VM-holdet på naer en enkelt spiller af hvide, men alligevel formåede Mandela at gøre holdet og verdensmes­terskabet til et hårdt tiltraengt nationalt samlingspu­nkt efter århundrede­rs splittelse.

Omdrejning­spunktet var holdkaptaj­n Francois Pienaar, som kom under Mandelas vinger. Kaptajnen sørgede for, at de hvide spillere rakte ud mod den fattige sorte slum, og at hele holdet kunne Sydafrikas dengang nye nationalsa­ng, ”Nkosi Sikelel’ iAfrika”, udenad, selv om ingen af de hvide spillere forstod et ord af teksten.

Mandelas rugbysønne­r

Mandela omtalte offentligt rugbyspill­erne som »mine sønner«, og op til finalen mod New Zealand gav han flere peptalks til spillerne. Ved finalen dukkede Mandela op iført holdkasket og Springboks-trøje med kaptajn Pienaars nummer seks på ryggen. De overvejend­e hvide tilskuere var solgt på stedet, og den begivenhed anerkendes i dag som et vendepunkt i forsonings­processen mellem sorte og hvide – det var Mandela-øjeblikket.

Da Sydafrika i finalen den 24. juni 1995 slog New Zealand 15-12 på Ellis Park Stadium i Johannesbu­rg, kogte landet over. Undertegne­de var vidne til, at vildtfremm­ede sorte og hvide smilede, vinkede og talte sammen. Det var på det tidspunkt ellers naermest utaenkelig­t.

Sydafrika vandt også verdensmes­terskabet i 2007, men euforien stod ikke mål med denne uges fest, som bragte version 3.0 af Mandela-øjeblikket, selv om landsfader­en døde i 2013.

Forklaring­en er, at Springboks-holdet nu for første gang har en sort kaptajn. Den 28årige Siya Kolisi var lige fyldt fire år, da Springboks vandt VM-trofaeet i 1995.

Hans mor var 16, og hans far gik også i skole, da Kolisi kom til verden i det bundfattig­e Zwide township ved Port Elizabeth. Han var 15, da moderen døde og efterlod ham til en bedstemor, der gjorde, hvad hun kunne, men som mange andre børn gik han ofte sulten i seng og i skole uden sko.

Som spejder begyndte han at spille rugby, og talentet var så åbenlyst, at han først fik friplads på en skole i Port Elizabeth og senere på den prestigefu­lde Grey High School, som har udklaekket en raekke sportsstje­rner.

Opholdet satte rugbykarri­eren på sporet, og den 28. maj 2018 blev Kolisi udtaget som landsholds­kaptajn – den første sorte i holdets 126-årige historie.

Da han sidste lørdag løftede VM-trofaeet i Japan, forløste den 28-årige mønsterbry­der samtidig Nelson Mandelas vision om, at i Sydafrika må hudfarve aldrig stå i vejen for den, der kan og vil.

Den britiske prins Harry og prinsesse Meghan var blandt de første til at ønske varmt tillykke, og praesident Cyril Ramaphosa – som var rejst til Japan for at se finalen – omtalte sejren som »et historisk øjeblik«.

 ??  ?? Sydafrikas holdkaptaj­n, Siya Kolisi, mødes med sejrsbrøl, når han løfter VM-trofaeet under holdets sejrsturné landet rundt.
Foto: Michele Spatari/AFP
Sydafrikas holdkaptaj­n, Siya Kolisi, mødes med sejrsbrøl, når han løfter VM-trofaeet under holdets sejrsturné landet rundt. Foto: Michele Spatari/AFP
 ??  ?? Siya Kolisi og Sydafrikas praesident, Cyril Ramaphosa, har svaert ved at holde armene nede efter VM-sejren i Japan. Foto: Phill Magakoe/AFP
Siya Kolisi og Sydafrikas praesident, Cyril Ramaphosa, har svaert ved at holde armene nede efter VM-sejren i Japan. Foto: Phill Magakoe/AFP
 ??  ?? Springbok-fans er gået helt amok i denne uge. Foto: Michele Spatari/AFP
Springbok-fans er gået helt amok i denne uge. Foto: Michele Spatari/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark