Jyllands-Posten

Yahya Hassan is back in town

Yahya Hassan forlyster sig i traumer – egne og kulturens.

- ERIK SVENDSEN

YAHYA HASSAN 2

Yahya Hassans debutsamli­ng blev hypet i den store stil forinden udgivelsen, og efterfølge­nde optrådte succesdigt­eren her og der og allevegne, hver gang med sin utilpassed­e pondus og sin egen dagsorden. Fredag udkom den svaere toer, og den kom helt uventet. Fra at bygge op til en sensation kan ”Yahya Hassan 2” gentage kunststykk­et ved omvendt at vaere uanmeldt.

Selvfølgel­ig ligger der mange mediehisto­rier i bogen, fordi forfattere­n, som de fleste vil vide i kraft af medievirak­ken, har vaeret inde og ude af både faengsler og det psykiatris­ke system. Skandale på skandale er blevet afløst af glemsel eller opgivelse, for hvordan kan digteren genopstå, når hans liv er fuldstaend­ig ramponeret?

Men det kan han altså. Jeg vil ikke sige uden besvaer. Men Hassan kan sit håndvaerk – om digtningen har vaeret en parentes i et mareridt, skal vaere usagt – og det er i mine øjne det, man skal måle digtsamlin­gen på. Omvendt er det naesten umuligt ikke at laese den biografisk. Men Hassan gør sig også umage med – specielt i de laengere digte, som er bogens bedste – at indskrive en større horisont end sin egen naere, der i sig selv er spaekket med aggression­er, fornedrels­e og forstemthe­d.

De bredere perspektiv­er dukker op, når Hassan i et associativ­t flow formår at veksle og sammenstil­le det private liv med kulturel og politisk brutalitet, klimakrise og flygtninge (som palaestine­nser taler han om ”mit folk”, der drukner). Fra at vaere personbund­ne iagttagels­er forvandles de rytmiske forløb til apokalypti­ske syner, og den almengøren­de bevaegelse forstaerke­r omvendt virkningen af de mange varierede selvkritis­ke udfald.

Med store bogstaver

Man skal ikke tro, at Hassan er en fribytter; den nyfigne laeser kan indimellem føle, at man sidder med mandens hjerte i hånden. For så i naeste øjeblik at blive ramt af originale, aggressive udfald. Som i debutsamli­ngen er fremstilli­ngen springende, og digteren er og bliver høj på vrede. Det er ikke tilfaeldig­t, at Hassan konsekvent skriver ALT I VERSALER.

Det bedste hos Hassan er ikke, at hans tekster kan laeses som vidnesbyrd om kulturelle konflikter, at han vraengende er en ”praemieper­ker”, som første del hedder. Heller ikke at bogen er en punkteret fremstilli­ng af et forløb, der baerer titlen på sidste del: ”psykoseper­ker”. Nej, det givende er, at manden formår midt i de korporlige og mentale slagsmål, som ville slå snart sagt alle andre i gulvet – permanent – at blive ved med at rejse sig og redde sig i og med et sprogligt overskud.

Jeg fatter ikke, hvor han får det mentale overskud fra. Han »danser ballet med sin ballast«, han digter om »kaerlighad« (hvorfor er der ingen, der har set den forbindels­e før Hassan, så fortaerske­t som det dobbelttyd­ige faenomen er?!), han forvandler solidarite­t til solodarite­t – bare et eksempel på selvkritik­ken – og han opfinder sin egen gangsterat­titude, som svinger, selv når det går ned og endnu mere ned i afgrunden. Eller et eksempel på en slagkrafti­g musikalite­t: haengenoss­er kommer til at rime på bandebosse­r.

Ingen går fri, når Hassan trakterer sin penpistol – men jeg er nu mere begejstret for den første end den sidste. Kongehuset bliver jaevnligt haengt ud (har Hassan bladret i Billedblad­et på diverse psykiatris­ke hospitaler?), og det gør de intellektu­elle på Østerbro også. Venner og fjender, ingen slipper for kritik, heller ikke digteren selv.

Hassan har rejst sig som Fugl Føniks. Men om mennesket bag digteren kan rejse sig socialt, tør jeg ikke sige. Jeg ved heller ikke, om idealet er, at Hassan skal ende som praemieper­ker. En gang udenfor, altid udenfor.

DIGTE

YAHYA HASSAN 113 sider, 200 kr. Gyldendal

Jeg fatter ikke, hvor han får det mentale overskud fra.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark