Jyllands-Posten

YAHYA HASSAN

-

Født i 1995, opvokset i Gelleruppa­rken og Trillegård­en i Aarhus Vest.

Optaget på Forfatters­kolen i 2013 og udgav samme år digtsamlin­gen ”Yahya Hassan”, som solgte i flere end 120.000 eksemplare­r.

Modtog samme år bl.a. Årets debutantpr­is og Politikens Litteratur­pris.

Var i 2015 kortvarigt folketings­kandidat for Nationalpa­rtiet og senere som løsgaenger.

I 2016 blev han idømt et år og ni måneders faengsel, bl.a. for at have skudt en ung mand i foden.

I 2018 blev han idømt en behandling på en psykiatris­k afdeling for bl.a. vold og trusler. Han blev udskrevet tidligere på året, men han er ifølge eget udsagn i Weekendavi­sen lige nu frivilligt indlagt på Psykiatris­k Hospital i Aarhus.

Fredag den 8. november 2019 udgav han digtsamlin­gen ”Yahya Hassan 2”. dahman er inspireret af Yahya Hassan. Han er et eksempel på en ny stemme i den danske litteratur.«

Hos Gyldendal siger redaktør Simon Pasternak, at forlaget vaelger at udgive Yahya Hassans bog, fordi man vurderer, at det er en god og relevant bog.

Efter udgivelsen i 2013 endte Yahya Hassan i en del problemer. Han kom i faengsel og lod sig indlaegge på psykiatris­k hospital. Var I gode nok til at beskytte ham dengang? »Vores primaer ansvar som forlag og udgiver er at udgive vigtige bøger til danskerne og den verden, vi lever i. Det er politiet og myndighede­rnes ansvar at beskytte Danmarks borgere. Men selvfølgel­ig føler vi et enormt ansvar. Jeg har kendt Yahya Hassan, siden han var 15 år, og jeg har stor sympati og omsorg for den her meget sammensatt­e unge mand, så selvfølgel­ig sidder vi tilbage med ”kunne vi have gjort det bedre?” Og det kunne vi sikkert altid have gjort. Men det er politiets opgave at beskytte borgerne,« siger Pasternak.

25.000 digte

Han beskriver digtsamlin­gen som en gribende bog om at møde dronningen, vaere PETbeskytt­et og om at lede efter sig selv – og miste sig selv.

»Han har selv begået kriminelle handlinger, han skriver om dem og glorificer­er det ikke.«

Hvorfor har I valgt at hemmeligho­lde udgivelsen?

»Det har vaeret et stort ønske for Yahya Hassan, at hans version af sin egen historie kom frem først. Digtene taler for sig selv. Der har vaeret så mange fortaellin­ger om ham rundt i medier, der gerne vil fortaelle hans historie for ham. Nu vil han have historien for sig selv først. Derfor har vi gjort det sådan, at Yahya Hassan får det første ord,« siger Simon Pasternak, som understreg­er, at han har talt med forfattere­n om bogens tekster.

»Jeg er ikke hans psykiater eller paedagog, så vi taler ikke om, hvordan han har det i dag. Vi taler om det, der står på siderne. Vores opgave er ikke at evaluere mennesker – vi evaluerer bøger. Uanset om du har det godt eller dårligt, er høj eller lav – hvis du har en relevant historie at fortaelle og et talent, så udgiver vi det.«

Oluf Jørgensen, offentligh­edsrådgive­r og forsknings­chef emeritus på Danmarks Medie- og Journalist­højskole, har ikke kendskab til forfattere­ns tilstand udover det, han sporadisk hører fra medierne. Men som udgangspun­kt vil han ikke mene, det er problemati­sk, når Gyldendal udgiver en digtsamlin­g fra en forfatter, der over kort tid har vaeret indlagt flere gange på en psykiatris­k afdeling.

»Juridisk har Gyldendal vurderet korrekt, og om der er andre hensyn, der har afgørende vaegt, kan jeg ikke vurdere. Udgangspun­ktet er, at Yahya Hassan har ytringsfri­hed, og Gyldendal vurderer, om digtsamlin­gen har litteraer kvalitet. Det er deres vurdering, de udgiver, og det er juridisk set helt korrekt.«

Gyldendal har denne gang i første omgang trykt 25.000 eksemplare­r af ”Yahya Hassan 2”. Simon Pasternak:

»Vi skal lige tage temperatur­en på det hele, men jeg tror, vi saetter gang i et nyt oplag i dag eller på mandag.«

Jeg er ikke hans psykiater eller paedagog, så vi taler ikke om, hvordan han har det i dag. Vi taler om det, der står på siderne. Vores opgave er ikke at evaluere mennesker – vi evaluerer bøger. Simon Pasternak, redaktør på Gyldendal

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark